Cum se folosește o pipă? Ghid pentru începători

Adaugat de grigore 06.02.2023 0 Comentariu

pipă aprinsă cu tutun pe masă

 

Pentru multe comunități de-a lungul istoriei, fumatul pipei a fost (și a rămas) un ritual sacru. Bărbații obișnuiau să-și aprindă pipa pentru diverse ceremonii, inclusiv nunți, înmormântări, convenții, semnarea tratatelor etc. Pipa a fost o parte importantă a tradițiilor și patrimoniului lor cultural.

În vremurile moderne de astăzi, fumatul pipei este mai mult o modalitate de relaxare și luxuritate sau, într-un mediu mai artistic, o stimulare rafinată a preocupărilor intelectuale.

Prin urmare, fumatul pipei este o artă care cândva era comună, dar astăzi este la fel de rară ca ediția limitată a unui produs preferat. Pentru începătorul modern, descoperirea acestei arte poate părea un pic intimidantă. De aceea, mai jos, îți prezentăm un ghid ușor de înțeles pentru începători despre tot ceea ce trebuie să știi pentru a folosi o pipă.

 

Cum se folosește o pipă? Ghid pentru începători

Echipamentul de bază pentru folosirea pipei

Anatomia pipei

Cum să folosești propriu-zis o pipă

Umple bolul pentru tutun

Testează pipa

Aprinde pipa

Nu te grăbi atunci când folosești o pipă pentru fumat

Cum să cureți pipa după ce ai fumat

Probleme care pot apărea în timpul folosirii pipei

 

Echipamentul de bază pentru folosirea pipei

Din moment ce acest articol este pentru începători, trebuie să începem cu elementele minime de care ai nevoie pentru a intra în lumea fumatului pipei. Prețurile pentru fiecare element necesar pot varia în funcție de tipul și calitatea acestuia, dar nu trebuie să investești o sumă mare de bani la început.

Iată de ce ai nevoie pentru a începe:

  • O pipă. Desigur, ca să fumezi o pipă, ai nevoie de o pipă propriu-zisă. Există o varietate largă de modele de pipe pe tuburiaparate.ro, dar trebuie să înțelegi cum să alegi pipa potrivită pentru gusturile tale;
  • Futac. Deși nu este absolut necesar pentru un începător, este la îndemână pentru introducerea tutunului și pregătirea pipei ca un profesionist. De asemenea, futacul poate fi folosit pentru curățarea pipei după fiecare sesiune de fumat;
  • Chibrituri din lemn sau brichetă pentru aprinderea pipei;
  • Tutun de pipă.

Odată ce ți-ai completat echipamentul de bază pentru a fuma o pipă, ești pregătit să începi. Pe lângă acestea, poți investi cu timpul și în alte accesorii suplimentare pe care le găsești pe tuburiaparate.ro: scrumieră pentru pipă, portofel pentru pipă și filtre.

 

pipă umplută cu tutun și portofel pentru pipă

Anatomia pipei

Există trei părți principale care formează o pipă pentru fumat: bolul sau vasul pentru tutun, tulpina și bitul. A patra parte este reprezentată de gamba pipei și reprezintă partea care leagă bolul pentru tutun de tulpină. În funcție de tipul de pipă, din lemn sau din briar, materialele folosite pentru construcția fiecărei părți pot diferi.

  • Bolul sau vasul se află într-o parte a pipei și este destinat susținerii tutunului. Această parte este de obicei realizată din ceramică sau lemn, depinzând de modelul pipei ales. Tutunul pentru pipă este introdus în bol și apoi aprins;
  • Tulpina este partea pipei care transportă fumul de la bol către bit. De obicei, această parte este realizată din lemn, metal sau acrilic în funcție de tipul de pipă;
  • Bitul sau piesa bucală este partea opusă bolului (cealaltă parte a pipei) pe care fumătorul o pune între buze pentru a inhala fumul produs în urma aprinderii. De obicei, această parte este realizată din material acrilic.

Acum că ai aflat care sunt elementele de bază de care ai nevoie și ai înțeles care sunt părțile componente ale acestui instrument de fumat, este timpul să avansăm cu ghidul pentru folosirea pipei.

 

Cum să folosești propriu-zis o pipă

Pentru început, folosirea unei pipe este o activitate de relaxare care necesită pregătire în prealabil. Acesta este și unul dintre motivele pentru care fumatul pipei este atât de plăcută - îți permite să culegi roadele muncii tale.

Fă-te comod, ia-ți pipa, futacul și tutunul pentru pipă și așează-te în cel mai confortabil loc din casă. Acum ești cu adevărat gata să începi.

 

Umple bolul pentru tutun

Bolul pentru tutun se află în unul dintre capetele pipei și se recunoaște după forma sa deschisă. Umplerea bolului cu tutun pentru pipă este unul dintre cei mai dificili pași de stăpânit pentru că influențează în mod direct experiența de fumat.

Pune puțin tutun la început în bol și uniformizează-l cu ajutorul futacului. În prima fază, bolul pentru tutun ar trebui să fie umplut cam până la jumătatea sa. În a doua fază, umple din nou bolul și apasă mai ferm pe futac pentru comprimarea tutunului. În acest moment, bolul ar trebui să fie umplut cam trei sferturi din capacitatea sa.

În ultima fază de umplere, mai pune puțin tutun în bol, astfel încât să existe un spațiu evident între partea superioară a bolului și tutun.

 

Testează pipa

Pune buzele în jurul celuilalt capăt al pipei și testează modul în care trece fluxul de aer prin tutun și apoi până la cavitatea bucală. Dacă aerul nu curge liber prin tutun, înseamnă că este prea comprimat. În acest caz, trebuie să reiei etapa de umplere a bolului de la început.

Dacă fluxul de aer curge lin prin tutun și până la cavitatea bucală, ești gata să aprinzi pipa.

 

Aprinde pipa

Așa cum am menționat în lista cu instrumentele de bază pentru folosirea pipei, pentru aprindere vei avea nevoie de un set de chibrituri de lemn sau de o brichetă specială pentru pipă. Brichetele sunt fabricate special pentru folosirea pipei și nu influențează gustul și aroma tutunului.

Aprinde chibritul sau bricheta și fă o mișcare circulară, ușor depărtată, de bolul tutunului umplut cu tutun. Continuă să faci acest lucru până în momentul în care tutunul este aprins uniform. Odată ce este aprins conform instrucțiunilor anterioare, pregătirea nu se termină aici.

Prima aprindere a tutunului pentru pipă este, așa cum spun fumătorii de pipă, o aprindere „falsă”, adică superficială. Așteaptă până se stinge și apoi reaprinde tutunul în același mod. Odată ce este din nou aprins uniform, aceasta este „adevărata” aprindere și ești gata să fumezi.

 

pipă aprinsă pe masă cu tutun și un pahar cu whiskey

Află care sunt sfaturile noastre pentru începători despre cum se fumează o pipă.

 

Nu te grăbi atunci când folosești o pipă pentru fumat

Ia-o ușor atunci când tragi din pipă, lent și constant. Nu poți fuma pipa de parcă ai fi la un concurs de fumat țigări. Dacă tragi prea repede, te vei trezi cu un sentiment înțepător, o senzație de arsură pe limbă. Categoric, nu asta vrei să fie experiența ta în folosirea pipei.

Amintește-ți: relaxează-te și bucură-te de pipa ta pe care ai pregătit-o mai devreme.

 

Cum să cureți pipa după ce ai fumat

În mod ideal, pipa ar trebui curățată după fiecare sesiune de fumat. După ce ai lăsat-o să se răcească (să se „odihnească”) pentru aproximativ 30 de minute sau o oră, poți să începi curățarea propriu-zisă. Ține minte: curățarea pipei nu trebuie făcută atunci când pipa este încă fierbinte, deoarece forma sa se poate deforma cu ușurință în timp.

Pentru început, va trebui să scoți tulpina și să introduci partea futacului destinat pentru curățare de câteva ori prin tulpină. Dacă tulpina este curățată, îți rămâne cealaltă parte a pipei: vasul sau bolul pentru tutun. Majoritatea fumătorilor de pipă optează să nu curețe bolul la fel de des precum tulpina, ci doar să scuture cenușa rămasă în scrumieră.

 

Probleme care pot apărea în timpul folosirii pipei

În cazul în care pipa devine prea fierbinte (se încălzește brusc mai tare), înseamnă că tragi mult prea des din pipă și tutunul începe să ardă. Pentru a rezolva problema, lasă pipa să se stingă, încearcă să o reaprinzi și trage mai rar din ea. Cei mai mulți fumători de pipă trag câte un puf odată la fiecare 30 de secunde sau cam așa ceva, deși această activitate nu este constantă.

Același lucru este valabil și dacă simți senzația de arsură pe limbă dintr-o dată.

Folosirea pipei este ca un hobby pe care îl practici regulat pentru a deveni profesionist - și devine din ce în ce mai plăcut cu cât înveți să stăpânești elementele de bază.