Cum se fumeaza pipa? Sfaturi si produse recomandate pentru incepatori

Adaugat de grigore 07.07.2022 0 Comentariu

Fumatul unei pipe este cu adevărat un ritual nobil care a fost însușit instrospecției, reflectării asupra vieții și relaxării solitare sau cu un partener de discuție pe măsură. Dacă acestea sunt ideile care-ți vin în minte atunci când te gândești la o pipă, s-ar putea să fii pregătit să începi acest stil de viață. Sau poate ai un prieten căruia i s-ar potrivit și vrei să-i faci un set de pipă cadou.

Oricare ar fi motivele pentru care ești interesat despre cum se fumează o pipă, ți-am pregătit un articol cu toate informațiile necesare pentru un începător în arta fumatului:

 

Ce este o pipă?

Pipa este un instrument care permite arderea tutunului cu o brichetă specială și ulterior inhalarea fumului produs. Pipa reprezintă produsul final prin îmbinarea a trei componente care o fac să fie un instrument de fumat autentic atât în aspectul estetic, cât și în modul de funcționare: bolul de umplere, tulpina și mustiucul.

Bolul sau vasul de umplere este reprezintă spațiul cel mai larg din pipă și este destinat introducerii tutunului pentru fumat. Această parte se regăsește la capătul pipei și se poate identifica prin faptul că are o deschizătură mai largă decât celălalt capăt destinat inhalării. Vasul este de obicei realizat din ceramică sau lemn, astfel încât să reziste la temperaturile mari de ardere.

Tulpina reprezintă acea parte care face legătura între bolul de umplere și mustiuc și care trebuie ținută în mână atunci când fumezi o pipă. Această parte este de obicei fabricată din lemn, metal și acrilic și nu este necesar să fie produsă din același material precum bolul.

mustiucul sau celălalt capăt al pipei este asemănător unui filtru, adică este partea care trebuie ținută în gură atunci când inhalezi fumul tutunului aprins din bol. Această parte este, de obicei, realizată din acrilic.

Mai există o parte considerată secundară, dar la fel de importantă ca celelalte trei menționate anterior și anume - gamba pipei. Gamba face trecerea de la bolul de umplere la tulpina pipei și este cea mai înclinată parte din instrumentul de fumat.

 

 

Cum alegi tipul de pipă potrivită?

Într-un cadru larg, global, există sute, poate chiar mii de diferite forme și modele de pipe pentru fumat. Fiecare tip și model de pipă este inclus și categorizat în „nouă familii” în funcție de mai multe caracteristici. Având în vedere că o traducere mot-a-mot în limba română nu se potrivește în acest context, am ales să numerotăm fiecare categorie sau familie de pipă în limba engleză la nivel universal:

  • Apple Pipes;
  • Billiard Pipes;
  • Bulldog Pipes;
  • Calabash Pipes;
  • Canadian Pipes;
  • Dublin Pipes;
  • Freehand Pipes;
  • Sitter Pipes;
  • Curiosity Pipes.

Fiecare familie de pipă pentru fumat conține mai multe subgrupuri delimitate de diferite modele, dimensiuni și alte caracteristici speciale. Dar, ca să poți alege tipul de pipă potrivit pentru tine, ia în considerare 3 criterii importante, precum:

 

Aspectul estetic

Atunci când alegi o pipă pentru fumat, trebuie să te bucuri și să te simți mândru de modul în care arată. Aspectul estetic al pipei este, probabil, unul dintre cele mai importante criterii. De ce? Pentru că, pe termen lung, nu va mai conta dacă ai achiziționat o pipă cu cele mai bune caracteristici sau la un preț convenabil dacă la un moment dat faci constatarea că nu mai fumezi din cauză că nu e pe stilul tău. Dacă nu te atrage ca și aspect, atunci nu este un produs potrivit pentru tine.

Ei bine, de unde știi ceea ce-ți place? Dacă ești un începător în arta fumatului din pipă, este posibil să nu fi în totalitate sigur de ce tip de pipă îți place. Cel mai bun indicator în acest caz este să cercetezi cât mai multe modele și tipuri de pipă pe tuburiaparate.ro

 

Considerații mecanice

Chiar dacă pipa nu este un instrument de fumat mecanic, acest criteriu se referă de fapt la maniera în care este construită pipa. Întrebarea, în special pentru începători, este cum să-ți dai seama atunci când o pipă este bine realizată. În acest caz, ți-am pregătit o listă cu aspectele pe care trebuie să le eviți la o pipă și aspectele sau criteriile care îți evidențiază faptul că pipa este bine construită:

Aspecte pe care trebuie să le eviți la o pipă:

  • Alinierea slabă a părților pipei - un instrument de fumat de calitate este aliniat cu precizie și este perfect neted de la bolul de umplere până la capătul muștiucului. Orice perturbare în modul în care sunt așezate părțile pipei poate afecta experiența fumatului;
  • Apariția unor găuri mari sau gropi în tulpina pipei care sunt umplute cu un material special. În timp ce acestea nu interferează cu experiența fumatului neapărat, ele nu pot îmbătrâni la fel de armonios ca restul pipei și poate afecta aspectul estetic;
  • Filtre metalice - aceste inserții suplimentare în tulpinile pipelor nu vor face decât să rezulte într-un fum umed și înecăcios;
  • Cantitatea de lac utilizată pentru finisarea pipei. În timp ce cele mai multe finisaje nu vor avea nici un efect asupra pipei, altele decât pentru păstrarea strălucirii, cel mai bine este să eviți finisajele lăcuite, deoarece acestea ar putea provoca apariția unor bule de aer pe suprafața instrumentului.

Considerații financiare

Chiar dacă vrei să te bucuri de fumatul unei pipe, această activitate nu trebuie să-ți aducă bătăi de cap financiare. Cumpără cea mai bună pipă din bugetul pe care ți-l poți permite. Aceasta este o regulă financiară de achiziționare a unei pipe deoarece aceste dispozitive sunt disponibile într-o gamă largă de prețuri, cu o mulțime de variante bine realizate pentru fiecare categorie de preț.

 

Accesorii necesare fumatului la pipă

 

Brichetă

Chiar dacă ești un novice în arta fumatului din pipă, știi că bricheta este un accesoriu indispensabil pentru orice instrument de fumat. Brichetele cu gaz butan sunt ideale în acest context deoarece butanul este un combustibil care nu va afecta gustul tutunului, în timp ce brichetele achiziționate de la magazinul din colț vor avea un combustibil ieftin care va influența aroma și experiența în general.

Dacă tocmai ai trecut de la fumatul unui trabuc la fumatul pipei, atunci vei dori să investești într-o brichetă dedicată. Brichetele pentru trabuc sunt de obicei mai fierbinți, iar flacăra se ridică din partea superioară a brichetei, ceea ce va face dificil aprinderea tutunului din bolul de umplere al pipei. O brichetă specială pentru pipă, pe de altă parte, are o flacără care iese din lateral, ceea ce înseamnă că poți să aprinzi tutunul fără să-ți arzi degetele!

 

Futac

Futacul este un instrument de tasare folosit pentru a menține fumul din pipă în timp ce este aprins, prin împingerea tutunului nears în adâncul bolului de umplere. De obicei, acest lucru se face odată la fiecare 10 minute pentru prevenirea reaprinderii tutunului cu bricheta.

Futacul include o serie de unelte care pot fi, de asemenea, utilizate pentru a curăța și întreține o pipă înainte și după fiecare sesiune de fumat.

 

Perie de curățare

Dacă ai de gând să folosești pipa mai mult decât de câteva ori în viață, și cu siguranță vei face asta, păstrarea dispozitivului într-o formă bună pentru cât mai mult timp este vitală. Peria de curățare pentru pipă este un accesoriu ieftin și eficient pentru a elimina rezidurile de tutun și cenușă după fiecare sesiune de fumat și pentru a preveni tulpina să se înfunde.

 

Filtru

Filtrele pentru pipă sunt special concepute pentru acele instrumente care permit și au nevoie de un filtru pentru o experiență optimă de fumat.

 

Portofel

Fie că mergi la serviciu, într-o călătorie de afaceri, fie că te îndrepți către un local boem împreună cu partenerul/partenera, vei dori cu siguranță să-ți iei toate cele necesare pentru fumatul pipei. Buzunarele nu sunt cel mai bun loc pentru menținerea pipei, tutunului, futacului și brichetei și nici geanta și ghiozdanul care mai includ și alte obiecte. În acest caz, ai nevoie de un portofel dedicat pentru pipă care să-ți mențină toate accesoriile în siguranță și gata de utilizare.

 

Scrumieră

Scrumiera este folosită pentru a permite pipei să se odihnească atunci când nu inhalezi fum. Scrumiera este, de asemenea, folosită pentru a sprijini pipa atunci când vrei să o cureți.

 

Cum se prepară pipa?

Pipa nu necesită o pregătire complexă, cum este cazul narghilelei, întrucât tot ceea ce trebuie să faci este să umpli bolul cu tutun și să savurezi fiecare moment fără să te grăbești. Dar, o pipă necesită ca toate accesoriile, inclusiv tutunul folosit, să fie de calitate.

 

Alegerea tutunului pentru pipă

Aproape fiecare tutun disponibil pentru pipă este rezultatul unui amestec de două sau mai multe soiuri diferite de tutun. Diferite frunze de tutun provin din regiuni diferite din întreaga lume și sunt combinate pentru a crea arome unice și niveluri diferite de ardere în funcție de preferințele utilizatorilor.

 

Unele dintre cele mai comune amestecuri de tutun pentru pipă sunt:

  • Tutunul oriental - care provine din tutunul plantat în Turcia, Balcani și Rusia. Aromele tutunului oriental sunt evidențiate prin gustul ușor uscat, prăfuit și chiar acru;
  • Tutunul Perique - este o formă oarecum rară de tutun pe care unii utilizatori o numesc „trufa de tutun”, fiind la fel de specială precum este considerată trufa în mâncare. Este un tutun cultivat doar în statul Louisiana și are o aromă puternică, cu un nivel crescut de nicotină;
  • Tutunul Latakia - este un tip de tutun produs în Chiparos și Siria de Nord, cu o aromă afumată și învechită, aducând aminte de focurile de tabără de vară și de pielea uzată;
  • Tutunul Virginia - este de departe cea mai populară formă de tutun utilizată pentru toate tipurile de instrumente de fumat, mai ales în amestecurile de tutun pentru pipă. Acest tip de amestec se evidențiază prin aroma sa ușoară și notele dulci;
  • Tutunul Burley - este un amestec de tutun care conține un nivel mic de zaharuri sau deloc, deci nu este la fel de dulce ca Virginia. În schimb, acest tutun este uscat, iar substanțele aromatice pot fi folosite pentru modificarea notelor pentru că le absoarbe foarte bine.

Cum se fumează pipa?

După ce ți-ai achiziționat pipa potrivită, ți-ai completat kit-ul cu accesorii și ai ales tipul de tutun în funcție de gusturile tale, a venit momentul să te bucuri de experiența de fumat pe care o creează o pipă. Ca să începi să fumezi o pipă, trebuie doar să urmărești câțiva pași de bază până te vei obișnui cu experiența în sine și o vei include în stilul tău de viață.

 

Umple bolul pipei

Acesta este primul pas pentru a începe să fumezi dintr-o pipă și este, de asemenea, cea mai dificilă etapă de stăpânit pentru că orice acțiune de umplere afectează experiența fumatului în sine.

Umple foarte puțin bolul cu tutunul ales și apasă-l cu ajutorul futacului. Bolul ar trebui să fie astfel umplut cam până la jumătate. Umple vasul din nou până în partea de sus și apasă mai ferm cu futacul pentru a netezi tutunul în bol. În acest moment, vasul ar trebui să fie umplut cu tutun cam ¾ din capacitatea totală. Mai așează o cantitate mică de tutun în capătul bolului și comprimă-l. La final, ar trebui să existe foarte puțin spațiu între marginile vasului și tutun.

 

Pune pipa între buze și fă-i un test

Este foarte important să faci acest test, mai ales dacă ești la început, ca să vezi dacă este ușor sau dificil să tragi fumul produs după aprinderea tutunului. Dacă aerul nu trece ușor prin tutun, înseamnă că acesta este prea comprimat în bol. În cazul acesta, va trebui să-l scoți și să încerci din nou.

Dacă aerul trece ușor prin tutun, atunci înseamnă că ești pregătit să aprinzi pipa.

 

Nu te grăbi atunci când fumezi din pipă

Fumatul unei pipe nu se compară cu fumatul unei țigări. Această acțiune trebuie să se desfășoare lent și constant, nu la un maraton de cineva fumează mai mult. Mai important este să nu fumezi din pipă dacă te grăbești să ajungi în altă parte decât să te relaxezi după o zi lungă.

Dacă pufăi din pipă prea repede, s-ar putea să simți o senzație de arsură pe limbă, ceea ce te va face să te simți inconfortabil. Încearcă să te relaxezi atunci când fumezi o pipă și să iei o pauză de 5-10 minute între pufăituri.

Acum că ai toate informațiile la îndemână, ești pregătit să pui totul în practică!