Care sunt cele mai bune trabucuri? Ghid complet

Adaugat de grigore 22.10.2021 0 Comentariu

 

Cuprins:

  1. Introducere
  2. Caracteristicile pe care trebuie să le aibă cel mai bun trabuc

2.1. Tăria

2.2. Aromele

2.3. Îmbătrânirea

2.4. Compoziția

2.5. Aspectul

  1. Sfaturi pentru începători

3.1. Cum alegi un trabuc de calitate

3.2. Cum trebuie să fumezi un trabuc

  1. Top 7 cele mai bune trabucuri

4.1. Locul 7: El Triunfo Gigante

4.2. Locul 6: Casa de Garcia Robusto Maduro

4.3. Locul 5: Jose L. Piedra Cazadores

4.4. Locul 4: Casa Turrent Gran Robusto Mix

4.5. Locul 3: Macanudo Inspirado White Toro

4.6. Locul 2: Romeo y Julieta No. 1

4.7. Locul 1: Montecristo No. 1

 

Cele mai bune trabucuri din lume oferă plăceri de negăsit în alte produse tabagice, de aceea, sunt apreciate și căutate de numeroși pasionați. Aceste trabucuri se realizează din tutun de cea mai înaltă calitate și trec prin mâinile celor mai experimentați lucrători. Fabricarea unui trabuc se face atent, cu grijă și pasiune și necesită îndemânare și exigență. În Cuba, Republica Dominicană și țările Americii Centrale, meșteșugul realizării trabucurilor se transmite ca o adevărată responsabilitate, pentru ca noi să ne bucurăm de fumat cu toate simțurile.

Dar, cum recunoaștem un trabuc bun și cum trebuie să-l alegem și să-l „consumăm“ pentru a obține maximul de gust și arome din el? Și care sunt cele mai bune trabucuri din lume? Descoperă răspunsurile în ghidul complet pe care ți l-am pregătit în continuare.

 

Caracteristici pe care trebuie să le aibă cel mai bun trabuc

 

Tăria

 

Un trabuc bun trebuie să aibă un gust bogat. Totuși, pentru că nu toți fumătorii preferă un trabuc tare, această caracteristică variază. Tăria unui trabuc poate fi:

●      slabă

●      medie

●      mare

 

Nu confunda tăria cu gustul sau cu aromele, pentru că aceasta indică doar conținutul de nicotină din tutun. De asemenea, nu o confunda cu intensitatea. Diferența este ușor de înțeles dacă faci o comparație cu vinul. Un vin este mai tare dacă are un conținut mai mare de alcool, dar, există vinuri cu gust bogat și intens, care lasă o amprentă gustativă puternică și licori mai puțin corpolente, care lasă un gust ușor, proaspăt, care nu umple gura. Așadar, tăria este o caracteristică descriptivă, nu calitativă. Chiar dacă fumătorii experimentați preferă trabucurile mai tari, cele mai bune pot avea și tărie medie sau slabă.

 

Aromele

 

Se spune că gusturile nu se discută, dar, un dialog despre gustul și aromele trabucurilor este o plăcere pentru orice fumător rafinat. Aromele sunt indicatoare ale calității, astfel că poți învăța să le asociezi cu trabucuri de calitate mai bună sau mai slabă. De exemplu, trabucurile cu arome acide, sărate sau amare sunt de proastă calitate. Gustul amar poate fi însă și rezultatul altor factori, ca fumatul prea rapid sau aprinderea greșită.

Dacă trabucul are un gust fad sau de vechi, înseamnă că nu a fost păstrat la umiditatea adecvată, că a dezvoltat colonii de mucegai sau că a fost manevrat necorespunzător. Accesoriile care se folosesc la păstrarea și fumarea trabucurilor influențează, de asemenea, experiența gustativă oferită de acestea. Cele mai bune trabucuri au arome fine, care se dezvăluie pe măsură ce fumezi. Bineînțeles, alegerea depinde și de preferințe. Pentru unii fumători, intensitatea prea mare este indezirabilă, în timp ce alții caută aromele corpolente.

 

Îmbătrânirea

 

Nimănui nu-i place să îmbătrânească, dar, când este vorba despre trabucuri, vârsta înaintată are o conotație pozitivă. Procesul de îmbătrânire începe imediat după culegerea frunzelor de tutun. Acestea se pun la uscat, se împart pe categorii și se pun la fermentat în grămezi mari, apoi, în baloturi. Frunzele revin apoi la viață prin punerea la abur, procedeu care le face îndeajuns de pliabile pentru rulare. Însă, îmbătrânirea trabucurilor presupune și o etapă de depozitare după fabricație, care are loc în cutii sau beciuri speciale. Îmbătrânirea poate dura și 16 ani, timp în care tutunul își dezvăluie și armonizează aromele.

 

Compoziția

 

Compoziția este vitală pentru cele mai bune trabucuri. Mărcile de trabucuri care se respectă folosesc numai frunze de tabac de calitate, care nu au doar arome îmbietoare, ci și o structură adecvată pentru rulare. Trabucurile realizate din frunze de calitate slabă se pot desface în timp ce le fumezi, așa că acordă atenție învelișului exterior și umpluturii. Exteriorul trebuie să fie solid și rezistent, iar interiorul trebuie să fie bine strâns, dar nu excesiv de rigid. Un trabuc rulat prea lax arde repede și are un gust iritant, în timp ce unul rulat prea strâns nu eliberează aromele.

 

Aspectul

 

O cutie de trabucuri trebuie să conțină produse de aceeași calitate, dar nu perfect identice. Cele mai bune mărci de trabucuri se bazează pe muncitori care lucrează manual, astfel că două țigări de foi n-au cum să arate la fel. Culoarea lor trebuie să fie însă uniformă, iar gustul să nu difere. Și arderea trebuie să se producă identic la fiecare trabuc, iar experții susțin că scrumul unui trabuc bun are aproximativ 2.5 cm înainte de a cădea.

 

 

Sfaturi pentru începători

 

Cum alegi un trabuc de calitate

 

Trabucurile de calitate se găsesc la distribuitori care pot dovedi proveniența lor. Ca să afle care sunt cele mai bune trabucuri, un începător trebuie să țină cont de caracteristicile de mai sus, să învețe specificul țigărilor din diferite regiuni și să aprofundeze caracteristicile determinate de vitola. Acest termen denumește forma, lungimea și diametrul unui trabuc. Există diverse standarde în acest sens, fiecare cu propriul nume. Robusto, Corona, Petit Corona sunt doar câteva exemple de vitola care influențează specificul trabucului. Deși, nu este un termen calitativ, vitola are legătură cu gusturile fiecărui fumător.

Pentru un începător nu se recomandă achiziționarea de trabucuri ieftine, pentru că formarea gustului se face doar cu standarde înalte. Totuși, nu trebuie să cheltuiești o avere, fiindcă găsești trabucuri de calitate și la prețuri decente. De asemenea, este indicat să începi cu trabucuri scurte și de tărie medie, pentru că un trabuc mare și cu multă nicotină te poate copleși.

 

Cum trebuie să fumezi un trabuc

 

Dacă vrei să te bucuri pe deplin de cele mai bune trabucuri, trebuie, mai întâi, să înveți să le fumezi. Primul pas este tăierea capătului cu un cutter special. Nu se folosesc dinții, cuțite sau alte unelte domestice, pentru că riști ca trabucul să se desfacă. Atenție! Capătul tăiat trebuie să aibă doar 2-3 mm, pentru că, altfel, este o risipă de tutun prețios. Aprinderea se face cu o brichetă cu flacără mare și constantă sau cu un chibrit special. Trabucul se apropie la 45 de grade de foc, fără a-l atinge, doar cât să-l încingi. După ce flacăra îl arde egal, are loc aprinderea propriu-zisă, pe care o faci în timp ce tragi fum cu inspirații scurte.

Odată aprins, poți aștepta câteva minute ca arderea să se stabilizeze, apoi, îl poți savura. Trabucul nu se inhalează, ci se pufăie. Ții fumul în gură cât să-i simți aroma, apoi, îi dai drumul. Trage un fum la fiecare 1-2 minute, pentru a nu amplifica arderea. Fumează trabucul până la jumătate sau până la bandă ori aproape complet, în funcție de preferință și de specificul produsului. Unele capătă un gust aspru când se apropie de capăt.

 

 

Locul 7: El Triunfo Gigante

 

El triunfo gigante este un trabuc short-filler. Trabucurile de acest tip se realizează mecanizat, conțin tutun mărunțit, care arde mai rapid și mai intens, și nu trebuie tăiate. El triunfo gigante intră în topul celor mai bune trabucuri datorită caracterului puternic, dat de corporalitatea și de conținutul mare de nicotină. Gustul său este intens și faptul că tutunul din interior este mărunțit îl face potrivit pentru zilele aglomerate, când vrem să savurăm un trabuc de calitate, dar nu avem prea mult timp la dispoziție.

 

Locul 6: Casa de Garcia Robusto Maduro

 

Casa de Garcia Robusto Maduro este un trabuc ideal pentru cei care vor arome blânde și cremoase și tărie slabă. Aceste caracteristici, gustul de vanilie și caramel și prețul accesibil atrag fumătorii începători. Casa de Garcia Robusto Maduro se fabrică în Republica Dominicană, din tutun din soiul Connecticut, unul dintre cele mai apreciate.

 

Locul 5: Jose L. Piedra Cazadores

 

Jose L. Piedra Cazadores sunt havane care permit și fumătorilor cu buget limitat să se descopere senzațiile unui trabuc cubanez. Gustul lor este bogat și cremos, cu note de nuci și lemn de cedru, iar tăria este maximă. 

 

Locul 4: Casa Turrent Gran Robusto Mix

 

Casa Turrent Gran Robusto Mix sunt trabucuri long-filler, adică, au conținut din frunze rulate manual, se taie înainte de consum și necesită păstrarea în humidor. Realizate în Mexic, aceste trabucuri sunt rivalele celor mai bune trabucuri cubaneze, datorită aromelor fine și aspectului ireproșabil.

 

Locul 3: Macanudo Inspirado White Toro

 

Macanudo Inspirado White Toro reprezintă rezultatul unei selecții atente de tutun din Mexic, Nicaragua și Ecuador, dar care se rulează în Republica Dominicană. Aceste trabucuri de lux sunt preferatele multora, pentru că sunt foarte aromate. Sunt alegerea excelentă pentru începători, pentru că oferă calitate înaltă la tărie slabă spre medie.

 

Locul 2: Romeo y Julieta No.1

 

Romeo y Julieta No 1 sunt printre cele mai bune trabucuri cubaneze și se fabrică prin metode tradiționale. Gustul lor este robust și complex, cu note florale, de nuci și de lemn, perfect echilibrate. Tăria lor este medie, iar lungimea medie și suplețea care le caracterizează ne trimit cu gândul la fragilitatea dragostei.

 

Locul 1: Montecristo No. 1

 

Dacă te întrebi care sunt cele mai bune trabucuri cubaneze, răspunsul este simplu: Montecristo No 1. Eleganța, rafinamentul și complexitatea caracterizează acest produs emblematic al patriei lui El Presidente. Aromele se eliberează pe rând și simți vanilie, cacao, cafea și alte arome subtile. Montecristo No. 1 sunt perfect rulate, astfel că arderea este uniformă, fapt care contribuie la experiența uimitoare pe care ți-o oferă fumatul acestor havane.

 

 

Dacă vrei să fumezi cele mai bune trabucuri din lume, ține cont de informațiile pe care ți le-am prezentat despre calitățile necesare unui trabuc bun și despre cum se alege și fumează aceste produse pline de savoare și rafinament. Fie că alegi trabucuri cubaneze, din Republica Dominicană sau din țările Americii Centrale, bucură-te pe îndelete de ele.