Cel mai bun tutun pentru narghilea: Cum il alegi?

Adaugat de grigore 28.04.2022 0 Comentariu

Chiar dacă ești fumător sau nu, cu siguranță ai auzit cel puțin odată în viață despre conceptul de narghilea. Sau poate ai văzut mai mulți oameni în jurul unei mese bucurându-se și fumând o narghilea în același timp. Nu e ascuns faptul că narghileaua reprezintă principalul element care îmbunătățește contextul social prin crearea unor relații mai bine închegate din punct de vedere spiritual.

Fie că ești la început de drum în arta fumatului de narghilea, fie că ai căpătat experiență, este important să cunoști totul despre cel mai bun tutun pentru narghilea, cum îl alegi și de unde îl poți achiziționa. Povestim totul în rândurile următoare.

 

Ce este tutunul pentru narghilea?

 

Scurtă istorie a tutunului pentru narghilea

Narghileaua are o istorie cuprinzătoare începând din cele mai vechi timpuri și până în prezent, reprezentând un instrument utilizat în contextele sociale. Încă din secolul XVII, narghileaua era regăsită în cafenelele și în restaurantele de pe teritoriul Turciei și a altor țări din Orientul Mijlociu. Dar, așa cum am povestit și în articolul nostru despre istoria acestui instrument de fumat, utilizarea narghilelei definea cultura și obiceiurile de primire în casa gazdelor, precum și un semn de apreciere pentru bunăvoința acestora din partea oaspeților.

Se consideră că tutunul special pentru narghilea își are originile în India, de la mijlocul și spre sfârșitul secolului al XVI-lea. La acea vreme, fumatul tutunului devenea din ce în ce mai popular, reprezentând o caracteristică importantă pentru definirea claselor sociale de pe un anumit teritoriu. Astfel că, persoanele care își permiteau să fumeze făceau parte din comunitățile superioare și intelectuale. Furnizorii de tutun încercau să găsească diferite modalități de utilizare a acestui ingredient, trecând planta de tutun prin mai multe procese, fie chimice sau naturale.

Astfel, tutunul pentru narghilea a luat naștere în momentul în care s-a încercat fierberea acestuia într-un vas denumit „shisha” cu scopul de a-l purifica. În timp, tradiția de a fuma o narghilea s-a răspândit rapid, fiecare cultură adoptând această artă în funcție de valorile proprii.

Teritoriile din Orientul Mijlociu precum iranienii, pakistanezii, irakienii, egiptenii și turcii și-au adus contribuția în design-ul instrumentelor de fumat cu diferite inscripții nobiliare, regale sau religioase, dar și în combinarea tutunului cu alte ingrediente pentru crearea unor arome speciale. De exemplu, egiptenii din secolul al XIX-lea, au început să îmbunătățească gustul tutunului pentru narghilea introducând ingrediente precum miere, melasă sau citrice uscate.

Astăzi, posibilitățile de combinare a tutunului pentru narghilea cu alte ingrediente sunt foarte vaste, având în vedere afinitatea și curiozitatea oamenilor pentru a descoperi diferite arome.

 

 

Din ce este făcut tutunul pentru narghilea?

Deși în România se găsește mai rar un loc unde poți fuma narghilea cu tutun deoarece narghilele disponibile nu conțin acest ingredient, precum nici nicotină, ci sunt doar aburi de aromă și glicerină, tutunul pentru narghilea este conceput din 4 elemente:

 

Tutun

Pentru a pregăti tutunul pentru narghilea, acesta trebuie spălat de mai multe ori pentru a reduce din intensitatea aromei și gustului amar. Astfel, tutunul se prepară pur și simplu prin înmuierea și clătirea frunzei de tutun în apă rece. În plus, acest proces reduce și nivelul de nicotină.

 

Miere sau melasă

Mierea și/sau melasa sunt ingrediente folosite pentru îndulcirea fumului atunci când se aprinde o narghilea, ajutând totodată la prevenirea transformării tutunului în scrum.

 

Glicerină

Glicerina este un element mai nou incorporat în tutunul pentru narghilea deoarece s-a descoperit că acesta ajută la prevenirea arderii tutunului, precum și la îmbunătățirea densității fumului pentru crearea unei atmosfere sociale mai interesante.

 

Aromă

Uneori aromele introduse sunt naturale, folosindu-se felii de portocale sau bețisoare de vanilie, dar în ziua de astăzi se folosesc mai mult aromele artificiale pentru intensitatea gustului și mirosului - precum cele utilizate pentru țigara electronică. Printre cele mai întâlnite arome pentru narghilea, regăsim: mentă, struguri, căpșuni, lămâie, lime, portocale, vanilie, cafea etc.

 

Cel mai bun tutun pentru narghilea: Criterii de selecție

 

Iată câteva criterii de selecție pentru cel mai bun tutun pentru narghilea:

 

1. În funcție de marcă/brand

Chiar dacă e prima sau a 5-a oară când alegi tutunul pentru narghilea, încearcă să te îndrepți către brandurile recunoscute pe piață. Având în vedere că achiziționarea unui astfel de instrument de fumat, întreținerea narghilelei, precum și alte accesorii necesare pot fi destul de costisitoare în funcție de bugetul fiecăruia, nu vrei să dai greș în alegerea tutunului. Mai mult, nu vrei să ai o experiență nesatisfăcătoare.

Poți alege cel mai bun tutun pentru narghilea de la producători precum Haifa sau Marif, bine cunoscuți pentru experiența pe care o au în această industrie. Este important să te gândești la ideea de „calitate, nu cantitate” pentru a te bucura de fumatul unei narghilele.

 

2. În funcție de aromele preferate

Probabil cel mai important aspect în alegerea tutunului pentru narghilea este să te bazezi pe preferințele tale în materie de arome. Dacă nu ai fumat niciodată tutun cu arome și vrei să încerci pentru prima dată, gândește-te care sunt gusturile preferate în materie de fructe sau ingrediente pe care le folosești în arta culinară.

 

3. În funcție de sezon

Acesta este un criteriu de selecție opțional, deoarece gusturile nu se discută. Anumiți producători de tutun pentru narghilea scot la vânzare ediții limitate de produse în funcție de sezon. De exemplu, pe timp de iarnă ai ocazia să fumezi cel mai bun tutun pentru narghilea cu aromă de turtă dulce, dar, majoritatea aromelor introduse în tutun sunt disponibile pe întreg anul.

 

Tutun pentru narghilea: 4 produse recomandate

 

1. Haifa Cairo Night

Tutunul pentru narghilea Haifa Cairo Night răspândește arome puternice de struguri atunci când este aprins și fumat. Poate fi considerat un produs special pentru serile intime, romantice și de relaxare împreună cu persoana iubită. Având în vedere intensitatea aromei, este important să nu exagerezi în introducerea tutunului în vasul special de fierbere „shisha”.

Haifa Cairo Night poate fi achiziționat în cutie de 50 de grame.

 

2. Haifa Cold Wind

Haifa Cold Wind este un produs excepțional care poate fi catalogat în funcție de sezon, deoarece reprezintă exclusiv cel mai bun tutun pentru narghilea atunci când vrei să te relaxezi în după-amiezile toride sau serile ușor răcoroase de vară. Utilizarea tutunului Haifa Cold Wind pentru narghilea ajută la crearea unui context social optim, atunci când îți petreci vacanța de vară alături de prietenii apropiați.

Haifa Cold Wind poate fi achiziționat în cutie de 50 de grame.

 

3. Marif Mixed Fruits

Tutunul pentru narghilea cu mix de fructe de pădure conceput de producătorul Marif, prezintă cele mai fine tonalități din categoria sa care pot fi resimțite atunci când este fumat. Este ideal dacă ești la începutul experienței în arta fumatului de narghilea deoarece gustul și mirosul tutunului nu te copleșesc, mixul de fructe ajutând la crearea unei tonalități dulce-acrișoare.

Marif Mixed Fruits poate fi achiziționat în ambalaj de 50 de grame.

 

4. Marif Double Apple

Marif Double Apple sau Double A îmbină două soiuri de mere care ajută la crearea unui gust plăcut atunci când tutunul pentru narghilea este fumat prin intermediul instrumentului. Fumul ușor dens care reiese prin fierbere este perfect pentru o atmosferă proaspătă/fresh, fiind un tutun ideal pentru sezoanele răcoroase și reci (primăvară, toamnă și iarnă).

Marif Double Apple poate fi achiziționat în ambalaj de 50 de grame.

 

Alege-ți cel mai bun tutun pentru narghilea în funcție de preferințele pentru arome, în funcție de sezon sau de contextul social pe care vrei să-l creezi la tine acasă sau când ești în vizită. Fumatul narghilelei este ideal atunci când vrei să valorifici timpul petrecut alături de persoana iubită, prieteni sau familie.