Istoria narghilelei si evolutia fumatului social

Adaugat de grigore 03.12.2021 0 Comentariu

 

De secole întregi, omenirea se bucură de aromele dulci pe care le oferă fumatul de narghilea, alături de alte persoane cu care pot împărtăși această experiență savuroasă.

Spre deosebire de țigările normale, narghilelele invită la timp petrecut împreună și momente frumoase, numai bune de memorat cu alte ocazii, atunci când cărbunii încinși pe creuzet produc arome de narghilea sublime.

Astăzi ne vom concentra asupra unui subiect mai mult decât interesant: istoria narghilelei și evoluția fumatului social, ca preocupare ce a prins contur în societățile moderne, în urmă cu doar câteva secole. Iată cum sună această poveste:

 

CUPRINS:

Ce este o narghilea?

Scurt istoric al fumatului de narghilea

Fumatul social de narghilea în prezent

Ponturi pentru socializarea la narghilea

 

Ce este o narghilea?

 

Pentru a înțelege mult mai bine evoluția narghilelei și a fumatului social de narghilea în timp, este important să cunoaștem încă de la început faptul că etapele de dezvoltare prin care a trecut acest instrument pentru fumat au avut, înainte de toate, legătură cu schimbările aduse formei sale.

Narghileaua din prezent, cea pe care și tu obisnuiești să o fumezi în compania persoanelor dragi din viața ta, nu a avut dintotdeuna aceeași structură. Odată cu trecerea anilor, materialele anumitor elemente din structura narghilelei au fost înlocuite cu altele, mult mai rezistente și care au permis o utilizare mult mai facilă a acestui produs.

În prezent, cele mai bune narghilele sunt valabile în forme și stiluri pentru fumat diferite, însă cea mai comună variantă de narghilea, cu care probabil și tu esti deja familiarizat, este compusă din 5 elemente esențiale:

 

Creuzetul narghilelei

 

În partea superioară a narghilelei se regăsește creuzetul, un recipent în care se adaugă tutun de narghilea cu diferite arome, ce se acoperă ulterior cu folie de aluminiu perforată și deasupra căruia se pun cărbuni de narghilea aprinși.

În cazul în care narghileaua se savurează în spațiu deschis, deasupra cărbunilor aprinși de pe creuzet se poate atasș și un capac anti-vânt. Acest accesoriu de narghilea se utilizează pentru ca puterea vântului să nu accentueze viteza de ardere a cărbunilor. Poate fi realizat din metal.

 

Scrumiera narghilelei

 

Imediat sub creuzet se află scrumirera de narghilea, un recipient realizat tot din metal, în interiorul căruia se pot depozita reziduurile de cărbuni produse în timpul fumatului.

 

Coloana metalică a narghilelei

 

Cunoscută și sub denumirea de “tulpină” sau “corp”, coloana metalică este o piesă esențială din structura unei narghilele, ce trece printr-o garnitură de contact cu vasul narghilelei. Rolul garniturii este unul deoesbit de important, deoarece poziționarea sa corectă asigură o experiență de fumat foarte bună.

 

Furtunul narghilelei

 

Furtunul reprezintă elementul din structura narghilelei cu ajutorul căruia utilizatorul trage fumul degajat în vasul cu apă. Există și narghilele cu doua furtunuri, narghilele cu trei furtunuri sau chiar narghilele cu patru furtunuri, acestea fiind ideală pentru o seară de fumat alături de prieteni.

 

Vasul cu apă al narghilelei

 

La baza narghilelei se află vasul cu apă. În cazul celor mai multe narghilele, acesta este realizat din sticlă, iar în apa din interiorul acestuia se mai pot adauga (conform preferințelor utilizatorilor): frunze de mentă, bucăți de fructe, condimente sau chiar cuburi de gheață zdrobite.

 

 

Scurt istoric al fumatului de narghilea

 

Încă din cele mai vechi timpuri și până în prezent, narghileaua a fost un instrument pentru socializare, adânc înrădăcinat în tradițiile culturale ce s-au propagat de la o generație la alta, în rândul indienilor, persanilor, turcilor, europenilor, răspândindu-se într-un final pe întregul Glob.

Dacă în alte colțuri ale lumii, fumatul de narghilea reprezintă un simplu mod de petrecere a timpului liber, în prezența colegilor de birou, prietenilor apropiați, sau chiar a altor membri din familie, în Orientul Mijlociu, fumatul de narghilea în casa gazdei reprezintă și un semn de apreciere al oaspeților față de ospitalitatea acesteia.

Iată care sunt cele mai importante perioade din istoria narghilelei:

 

Narghileaua în secolul XVI

 

Prima narghilea de forma celor pe care le regăsim astăzi datează din India secolului al XVI-lea, perioadă în care fabricarea de sticlă în această zonă a lumii reprezenta un pilon de bază al economiei. Cu ajutorul Companiei Britanice a Indiilor de Est, nu doar materia primă era exportată către alte zone ale Globului, ci și o gamă extinsă de produse din sticlă.

În această perioadă, fumatul de tutun devenise o preocupare a nobililor din înalta societate. În încercarea de a purifica fumul produs, s-a optat pentru filtrarea acestuia cu ajutorul apei, lichid adăugat într-un recipient din sticlă, ce a devenit o parte esențială din structura narghilelelor.

 

Narghileaua în secolul XVII

 

În acest veac, fumatul de narghilea a devenit emblematic pentru cultura persană, obișnuindu-se utilizarea unui tutun cu frunze de o culoare întunecată, denumit Ajami. Meșterii persani au avut o contribuție importantă în desăvârșirea aspectului coloanei de narghilea, prin prelucrarea lemnului utilizat la vremea respectivă (încă nu se utiliza metal) în diferite forme maiestuoase.

Pentru prima dată în istorie, narghileaua devine în secolul XVII accesibilă tuturor păturilor sociale, nu doar celor din înalta societate. Tot în această perioadă, o nouă breaslă apare la lumină: cei care întrețineau buna funcționare a narghilelei, pentru ca nobilii să se bucure în liniște de savoarea aromelor utilizate.

 

Narghileaua în secolul XVIII

 

În această epocă, narghileaua ajunge în cultura turcă, produsul bucurându-se de o serie de inovații ce au dăinuit până în zilele noastre. Lemnul este înlocuit de materiale metalice, precum alama, pe măsură ce fierarii au înțeles însemnătatea muncii lor, pentru înfrumusețarea acestor obiecte pentru fumat devenite atât de populare peste noapte.

În societatea turcă din secolului al VXII-lea, narghileaua reprezenta un simbol al statutului social. Diplomaților și familiilor regale ale epocii, aflate în vizită oficială la palatul sultanului, li se ofereau narghilele în semn de ospitalitate și respect. Refuzul fumatului de narghilea, în compania nobililor turci de la acea vreme, reprezenta un adevărat afront adus Porții.

 

Narghileaua în secolul XIX

 

De-a lungul acestui interval de timp, narghileaua s-a răspândit pe o mare parte a Orientului Mijlociu. În Egipt, tutunul tradițional a început să fie amestecat cu arome care de care mai îndrăznețe, precum mierea, melasa, lămâia uscată, strugurii, pepenele verde sau menta.

Narghileaua a devenit atât de popluară în societate, încât a determinat apariția primelor cafenele specifice. La acea vreme, fumatul de narghilea a reprezentat un catalizator pentru masele eterogene ale societății egiptene, unind deopotrivă clasele, rasele și sexele. Acest tip de fumat era încă de pe atunci văzut ca un mod de relaxare, socializare și consolidare a legăturilor umane.  

 

Narghileaua în secolul XX

 

De-a lungul secolului XX, tradiția fumatului de narghilea a continuat să se extindă spre alte zone ale Orientului Mijlociu, dar și în țările vecine, precum Israel, Armenia și Pakistan.

Până la sfârșitul anilor 1900, narghileaua a migrat pe mai toate continentele, pe măsură ce imigranți din țările mai sus amintite și căutau norocul pe alte teritorii, pentru o viața mai bună. Ei sunt cei care au dus peste tot în lumea plăcerea de a fuma narghilea bună, alături de cei dragi.

 

Narghileaua în secolul XXI

 

Odată ce narghileaua a trecut Oceanul, s-a construit o adevărată industrie în jurul acestui instrument pentru fumat, cu produse noi ce surprindeau prin inovații tehnologice, astfel încât experiențele oferite de narghilea să capete noi și noi sensuri.

Începutul de secol XXI a determinat o adevărată revoluționare a segmentului de arome pentru narghilea, în prezent, utilizatorii având la dispoziție o gamă mai mult decât variată de sortimente.

 

Fumatul social de narghilea în prezent

 

Așa cum am spuns de nenumărate ori în rândurile de mai sus, fumatul de narghilea este asociat încă din cele mai vechi timpuri socializării. Dacă în secolele XVII și XVIII, fumatul social de narghilea reprezenta un simbol al ospitalității, arătat diplomaților și altor fețe importante din societatea acelor vremuri, în prezent, lucrurile stau cu totul diferit.

Narghileaua se fumează acum alături de colegi, prieteni sau rude dragi nouă, acasă sau în cafenelele cu specific din mai toate orașele importante. Astăzi, fumatul de socialzare este mai simplu de realizat ca niciodată, pe baza simplitații cu care pot comanda rapid la o gamă variată de narghilele și accesorii de narghilea, decscoperite chiar acum pe tuburiaparate.ro

 

Ponturi pentru socializarea la narghilea

 

Dacă ești gazda unei seri de narghilea, la care vor participa cei mai buni prieteni ai tăi, ponturile următoare îți permit să organizezi un cadrul ideal pentru socializare. Așadar, iată ce ai de făcut:

Pentru că narghileaua este un instrument pentru fumat cu uz oriental, poți organiza decorul întocmai. Poți așeza în mijlocul livingului un covor persan, iar deasupra sa, perne cu motive orientale, confortabile pentru cei care vor lua loc pe jos, în jurul narghilelei.

Dacă îți dorești să achiziționezi narghileaua de la noi strict din motive de socializare cu apropiații tăi, îți recomandăm să alegi o narghilea cu două, trei sau patru furtunuri. O astfel de soluție va permite un nivel ridicat de igienă, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.

Gazda le oferă oaspeților șansa de a alege aromele pe care doresc să le savureze. O mulțime de arome pentru narghilea sunt acum disponibile pe site. Intră și vezi ce sortimente comanzi online astăzi din tutungeria ta preferată.

Dacă tu ești cel care nu doar că a pregătit narghileaua, dar a și organizat această întâlnire memorabilă, te bucuri primul de savoarea acestui instrument pentru fumat. Următorul la rând este cel care se ocupă de starea cărbunilor de nargilea, iar apoi, în ordine liniară, unul după altul.

Atunci când expiri fumul de narghilea, asigură-te că nu faci acest lucru cu fața îndreptată către o anumită persoană. Îndreaptă-ți capul către zona de deasupra voastră, expirând apoi în sus.

Istoria narghilelei este presarată cu perioade marcante pentru dezvoltarea acestui produs pentru fumat. Construită încă de la început ca un instrument ideal pentru socializare, narghileaua a adus mereu în jurul sau oameni simpli sau înalți diplomați, prieteni și rude apropiate, care s-au bucurat împreună de aromele pe care le oferă.

În jurul fumatului de narghilea au apărut de-a lungul timpului o serie de reguli nescrise, privind conduita celor care fumează unul alături de celălalt. Respectate de toți cei care ales să fumeze narghilea împreună, experiențele senzoriale se îmbină cu plăcerea socializării, într-un cadru plin de armonie și momente frumoase alături unii de ceilalți.