Tot ce trebuie să știi despre trabucurile Cohiba

Adaugat de grigore 23.11.2022 0 Comentariu

persoana care isi aprinde un trabuc

Este imposibil să fii fumător de trabuc și să nu fi auzit de trabucurile Cohiba. Avem această certitudine pentru că mulți le consideră cele mai bune trabucuri, dar și datorită faptului că de numele mărcii se leagă o serie de mituri și legende. Nici nu este de mirare, din moment ce trabucurile Cohiba au devenit disponibile publicului larg abia la 16 ani după apariția mărcii!!

În tot acest timp, doar cei foarte privilegiați aveau norocul să pună mâna pe un astfel de trabuc.

 

Tot ce trebuie să știi despre trabucurile Cohiba

Istoria trabucului Cohiba

Proveniența tutunului Cohiba

Cum sunt fabricate trabucurile Cohiba

Cultivarea și recoltarea

Uscarea

Fermentarea

Rularea

Cele mai bune trabucuri Cohiba: Modele recomandate

 

Istoria trabucului Cohiba

Au trecut mai bine de 50 de ani de când au fost produse primele trabucuri Cohiba, iar istoria mărcii este în strânsă legătură cu un personaj emblematic al Cubei. Așadar, vorbim despre trabucuri cubaneze, iar personajul amintit este nimeni altul decât Fidel Castro. Acesta apărea deseori în public savurând un trabuc, iar acesta era de fiecare dată un Cohiba.

Se spune că începutul pasiunii lui Fidel Castro pentru tutunul trabucurilor Cohiba este legat de țigările cubaneze de foi pe care le fuma una dintre gărzile sale de corp. Castro a fost atras de aroma acestora și a comandat niște trabucuri din tutunul respectiv.

Pentru că nu i se putea oferi decât un produs exclusivist, a fost creată o linie specială de trabucuri destinate doar dictatorului cubanez. Se întâmpla în 1966, iar acele trabucuri, ai ghicit, erau trabucurile Cohiba.

Timp de 16 ani, trabucurile Cohiba erau destinate doar lui Fidel Castro, iar acesta obișnuia uneori să le ofere cadou apropiaților sau altor șefi de state și diplomați pe care îi întâlnea. Fiind destinate unui cerc restrâns și atât de select, trabucurile Cohiba au început să fie considerate încă de pe atunci cele mai bune trabucuri din lume.

Abia în 1982, trabucurile Cohiba au devenit disponibile și fumătorilor „de rând”, fiind pentru prima dată puse în vânzare. La început, au fost comercializate doar în Spania, însă după alți 7 ani, marca s-a extins și pe alte piețe.

Standardele de calitate au rămas la un nivel ridicat, așa că și prețurile acestor trabucuri sunt pe măsură.

 

Proveniența tutunului Cohiba

Aminteam de miturile și legendele țesute în jurul acestei mărci, iar proveniența tutunului din care sunt făcute trabucurile Cohiba este unul dintre subiectele în jurul căruia încă plutește o umbră de mister.

Ceea ce se știe cu certitudine este faptul că tutunul pentru trabucurile Cohiba este cultivat în regiunea Vuelta Abajo situată în partea de vest a Cubei. Regiunea include mai multe provincii și se pare că fermele în care se cultivă exclusiv tutunul pentru aceste trabucuri se află în provincia Pinar del Rio.

Oricum, dacă vei ajunge vreodată în Cuba și vei vizita regiunile în care se cultivă tutun, vei întâlni mulți fermieri care se vor lăuda că furnizează materia primă pentru trabucurile Cohiba. Nu fi foarte sigur de acest fapt, pentru că este vorba mai mult despre o strategie de marketing pentru a atrage turiștii.

 

cutie din lemn cu diferite tipuri de trabucuri

Cum sunt fabricate trabucurile Cohiba

Și modul de fabricare a trabucurilor Cohiba este unul special, diferit de cel al altor trabucuri de calitate. Procesul este unul complex și de durată, incluzând mai multe etape pe care le vom descrie în cele ce urmează.

 

Cultivarea și recoltarea

Semințele de tutun sunt minuțios selecționate, iar pentru cultivare sunt alese cele mai bune soiuri. Tutunul este o plantă care se dezvoltă rapid, o contribuție importantă având-o și clima specifică a Cubei. Astfel, semințele se cultivă de obicei în luna octombrie, iar în perioada martie – aprilie, frunzele de tutun sunt deja bune de recoltat.

Aceasta nu înseamnă că au ajuns în faza de maturitate deplină, fiind încă fragile la momentul respectiv. Este foarte important ca frunzele să rămână întregi, de aceea recoltarea lor se face ușor, cu mare grijă, la fel și manipularea ulterioară a acestora.

 

Uscarea

După recoltare, urmează faza de uscare a frunzelor; pentru aceasta e nevoie de un spațiu special care să asigure condițiile optime. Fermierii cubanezi folosesc încăperi de uscare, unde frunzele abia culese sunt suspendate pe stâlpi de lemn și sunt lăsate așa timp de câteva luni.

Se consideră că frunzele sunt perfect uscate atunci când capătă acea nuanță specifică de maro. Aceasta poate fi mai deschisă sau mai pronunțată, în funcție de tipul de tutun folosit, dar și de perioada de uscare.

 

Fermentarea

Trabucurile Cohiba sunt singurele în cazul cărora frunzele de tutun sunt puse la fermentat de trei ori, în timp ce pentru restul trabucurilor, această procedură se realizează doar de două ori.

În prima etapă de fermentare, frunzele sunt lăsate timp de o lună la o anumită temperatură pentru a se elimina orice urmă de umiditate și amoniacul care ar da trabucurilor un gust neplăcut.

Frunzele sunt sortate apoi în trei categorii, în funcție de tip și culoare. Astfel, unele din ele vor fi folosite pentru umplerea trabucului, altele vor servi ca liant, în timp ce a treia categorie va furniza foile pentru stratul exterior.

Tutunul astfel separat este din nou pus la fermentat timp de două luni, după care urmează a treia etapă de fermentare, specifică doar trabucurilor Cohiba.

De această dată, frunzele sunt introduse în butoaie mici din lemn care sunt depozitate apoi într-un loc răcoros și întunecat. Astfel, tutunul își accentuează aromele, îmbogățindu-le totodată cu note lemnoase.

După cea de-a treia fermentare, frunzele sunt strânse în baloți și se lasă să „îmbătrânească” anumite perioade de timp ce pot ajunge chiar și la 10 ani.

 

Rularea

Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le știe orice fumător de trabuc este faptul că rularea este cea mai importantă etapă în fabricarea acestor produse.

Se spune că trabucurile cubaneze sunt rulate pe picior de tinere voluptoase în costum de baie, între două reprize de salsa pe plajă. Sunt doar povești fanteziste pe care ne-ar plăcea să le credem, însă rularea trabucurilor este un proces foarte minuțios.

În realitate, rularea trabucurilor se realizează de persoane specializate exclusiv pe această operațiune, numite torcedori. Frunzele selectate pentru stratul exterior sunt așezate primele pe masa de lucru, peste ele se adaugă frunzele folosite ca liant, iar la final cele selectate pentru umplutură.

Frunzele se rulează cu grijă, asemenea unui evantai, după care se introduc în niște dispozitive speciale care dau forma trabucului. Capetele sunt tăiate cu un cuțit pentru ca trabucul să fie adus la dimensiunea dorită, iar la final, foaia exterioară se lipește cu un adeziv pe bază de plante, care nu influențează cu nimic gustul și aroma.

 

Cele mai bune trabucuri Cohiba: Modele recomandate

În primii ani, atunci când erau produse exclusiv pentru Fidel Castro, trabucurile Cohiba existau într-o singură serie, ale cărei caracteristici se păstrează și azi. Trabucurile Cohiba tradiționale fac parte din seria La Línea Clásica, serie care este totodată și cea mai veche.

Ulterior, a fost lansată și seria La Línea 1492 sau seria Siglo, care include șase modele de trabucuri de tărie medie, cu lungimi și diametre diferite.

Trabucurile Cohiba mai sunt disponibile și în seriile Maduro 5 și Behike, fiecare având caracteristici proprii pentru a satisface mai multe preferințe.

Dintre toate cele patru serii disponibile la acest moment, trabucurile din gama Behike sunt considerate cele mai bune calitativ, fiind totodată și cele mai scumpe modele ale mărcii.

De lungul timpului, au fost lansate și trei ediții limitate de trabucuri Cohiba, iar portofoliul mărcii mai include și două ediții speciale.

Acestea au fost cele mai importante informații despre o marcă de trabucuri care a făcut istorie și continuă să facă în continuare prin produsele de cea mai bună calitate apreciate în întreaga lume.