5 lucruri despre trabucuri pe care orice fumator trebuie sa le stie

Adaugat de grigore 24.06.2022 0 Comentariu

Există o întreagă și complexă istorie despre trabucuri - de la momentul descoperirii acestora și până la cele mai puternice mărci de trabucuri de pe piața tutunului din ziua de astăzi. Este interesant modul în care trabucurile au devenit cheia principală care definesc finețea, luxul și, implicit, arta de a fuma. De aceea, modul în care alegi trabucul este un aspect strict pe care orice fumător, fie la început de drum, fie experimentat în arta fumatului, trebuie să-l urmeze pentru a se bucura de satisfacția pe care o aduce un trabuc de calitate.

Nu toți fumătorii de țigări normale, rulate sau electronice își găsesc afinitatea pentru fumatul trabucurilor, chiar dacă au experimentat sau nu această activitate. De aceea, este important să te informezi despre toate aspectele trabucului și, implicit, despre cele 5 lucruri importante pe care orice fumător trebuie să le știe. Acestea din urmă le vom dezvolta în rândurile următoare.

 

 

1. Trabucurile sunt produse naturale și artizanale

În ziua de astăzi, auzim de foarte multe ori cuvintele „natural” și „artizanal” pentru definirea unor categorii de produse, iar supra utilizarea acestor concepte au dus poate la eliminarea credibilității în vederea caracteristicilor speciale care înglobează acele produse. În sfârșit, trabucurile premium cubaneze sau handmade și-au câștigat cu adevărat dreptul să fie denumite produse naturale și artizanale deoarece acestea sunt concepute dintr-un singur lucru: din tutun pur, nealterat, adică nesupus vreunui proces chimic.

Totodată, nici o singură frunză de tutun care reprezintă învelișul unui trabuc nu este tratată chimic sau modificată artificial pentru a atinge anumite nivele de gust, miros sau de aspect. Totul, de la aromă și până la culoarea trabucului, este realizat prin mijloace naturale, de aceea trabucul este considerat mult mai intens atunci când este fumat decât orice altă țigară. Iar acest complex de aspecte privind procesul de concepere face parte din frumusețea inerentă a trabucurilor.

Aspectul artizanal derivă din activitatea manuală de rulare a trabucului perfect care reprezintă o aptitudine care poate fi închegată de abia după mulți ani de exercițiu și experiență. Amestecarea sau combinarea tutunului reprezintă atât o artă străveche, cât și o știință și, deoarece tutunul este supus capriciilor naturii, persoana care se ocupă cu conceperea trabucului trebuie să fie capabilă să lucreze cu un ingredient care se poate schimba de la an la an, din cauza variațiilor culturilor, de îngrijire a plantelor de tutun și de influențele climatice.

 

2. Tutunul din trabucuri este supus procesului de fermentare

Cunoaștem despre fermentație în procesul de concepere a vinului și a altor tipuri de băuturi spirtoase, dar în cazul industriei de trabucuri, fermentația se realizează mai mult la nivel microbian. Acest lucru înseamnă că prin procesul de fermentare, frunza de tutun se descompune organic prin utilizarea apei, presiunii și oxigenului. În acest caz, nu se produce alcool, dar procesul eliberează căldura și energie, deoarece fermentarea schimbă compoziția chimică și trăsăturile fizice ale frunzei de tutun prin umiditate și oxidare.

De ce trebuie ca tutunul să fie supus procesului de fermentare? Răspunsul este simplu: ca trabucul să aibă un gust mai plăcut. Procesul de fermentare influențează aroma și mirosul tutunului, făcându-l mai puțin astringent și reducând amărăciunea prin evidențierea tonalităților mai aromatice și mai dulci.

 

3. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun

Ai putea spune că, asemănător vinului, și trabucul devine mai bun cu cât este mai vechi. Acest proces de învechire sau de „îmbătrânire” a tutunului este un aspect vital, atât înainte, cât și după ce este conceput trabucul. Nu numai că frunza de tutun trece printr-un proces de fermentare care o „îmbătrânește”, dar și un trabuc nou rulat este, în majoritatea cazurilor, conservat într-o cameră specială, unde nivelurile de umiditate ale trabucului se stabilizează.

Importanța învechirii trabucului ține și de eliminarea notelor vegetale sau „verzi” care se resimt în timpul fumatului. Ai fumat vreodată o țigară sau un trabuc cu gust și miros de iarbă proaspăt tăiată sau de fasole verde crudă? Asta înseamnă că tutunul din trabuc nu a fost îmbătrânit îndeajuns. Dacă gustul și mirosul din timpul fumatului atinge tonalități ușoare de migdale, stafide sau flori de portocal, atunci tutunul a trecut printr-un proces corespunzător de îmbătrânire.

 

 

4. Procesul de tăiere este foarte important

Atunci când îți cumperi un trabuc de calitate, acesta nu vine gata pregătit pentru fumat. Trabucul necesită tăierea unei anumite porțiuni înainte de aprindere, cu ajutorul unui cutter în funcție de un set de reguli universale. De exemplu, nu este recomandată tăierea unei porțiuni foarte mari din partea de sus a trabucului. Dar, în  acest caz, ce înseamnă prea mult? Dacă învelișul din frunze de tutun se desface după ce ai tăiat partea de sus, înseamnă că a fost prea mult. În mod normal, există o ușoară formă conică la capătul trabucului care delimitează porțiunea de tăiere de porțiunea care nu trebuie atinsă de cutter.

Dacă tăierea este conformă, te bucuri mai mult de caracteristicile speciale ale trabucurilor.

 

5. Trabucurile sunt mai bune dacă sunt fumate încet

Filosofia trabucurilor este că acestea trebuie savurate și prin savurat înseamnă că necesită să fie fumate încet. În plus, fumatul sau pufăirea prea rapidă supraîncălzește în mod inevitabil trabucul, făcându-l să devină amar, în loc să-și păstreze tonalitățile aromatice.

Totodată, fumatul prea încet sau pufăirea rară (de exemplu, odată la 5-10 minute) ar putea, de asemenea, să conducă la efecte negative asupra trabucului și momentului de relaxare. Fumatul prea încet duce la stingerea trabucului, însemnând că va trebui să-l reaprinzi din nou și din nou. Acest fapt înseamnă, de multe ori, introducerea unor arome neplăcute de carbon sau tonalități care lasă un gust amar la puțin timp după fumat.