Tipuri de plante care produc nicotină: Câte există și care sunt diferențele

Adaugat de grigore 26.01.2023 0 Comentariu

femeie pe o plantatie de tutun cu un caiet in mana

Nicotina este substanța din țigări care produce dependență. Este și una dintre numeroasele substanțe cu potențial periculos pe care le inhalezi când fumezi. Frunzele de tutun din care se fabrică produsele tabagice au în conținut o cantitate mare de nicotină care ajunge și în produsele finale. Totuși, tabacul nu este singura plantă care produce nicotină. Probabil te surprinde să afli că și roșiile și vinetele conțin substanța care te face să fugi la magazin când nu mai ai țigări. Există multe plante care conțin nicotină, dar nu toate se pot fuma. Te invităm să descoperi în ce organisme vegetale apare nicotina, ce diferențe există între ele și care sunt speciile care se folosesc la producerea țigărilor.

 

Speciile de tabac

Ramura de plante Nicotiana face parte din genul Solanaceae, un grup de plante care conține și legume. Există peste 80 de specii de tutun și toate conțin nicotină. Unele dintre ele sunt îndeajuns de frumoase și parfumate pentru a fi cultivate ca plante ornamentale. Cel mai comun exemplu este regina nopții, care poartă denumirea științifică de Nicotiana Alata. Frumoasă și parfumată, nu te face să te gândești că ar putea conține o substanță atât de puternică din punct de vedere al gustului și al efectului. Tutunul pentru țigări simple, de foi sau rulate, dar și pentru pipă și trabucuri, se obține din planta Nicotiana Tabacum. Mai exact, frunzele ei se usucă la fum de lemne sau prin alte procedee și se procesează în funcție de produsul pentru care sunt destinate.

tigareta rupta in doua bucati

 

Nicotina în tutun

Planta de tutun sintetizează nicotina în rădăcini și apoi o depozitează în frunze. Există numeroase varietăți ale plantei de tutun (Nicotiana Tabacum), dar cele care se folosesc cel mai des în industrie sunt Virginia, Burley și Oriental. Procentul de nicotină din planta uscată este de 0,3-0,5%. Chiar dacă tutunul obișnuit conține o cantitate semnificativă de nicotină, alte specii, ca tutunul aztec, spre exemplu, conțin până la de 9 ori mai multă substanță. Nu orice specie de tabac se fumează. Unele conțin, pe lângă nicotină, și alte substanțe cu potențial mortal sau puternic halucinogen. Tutunul aztec, de exemplu, se folosea în ritualurile amerindienilor, dar doar sub stricta supraveghere a șamanilor.

 

Legume și fructe care conțin nicotină

 

Legumele din familia Solanaceae conțin cantități reduse de nicotină. Printre ele se numără cartoful, tomata și vânăta. Cea mai mare parte din nicotina din cartofi se găsește în miez, nu în coajă. În schimb, la vânătă, coaja conține o cantitate mai mare. Pătlăgelele conțin de 10 ori mai multă nicotină decât roșiile coapte. Țelina și conopida nu fac parte din aceeași familia cu tutunul, dar conțin și ele cantități mici de nicotină. Papaya are, de asemenea, o anumită doză de nicotină, dar doar în tulpină, rădăcini și frunze, nu și în fruct.

 

Ierburi și alte plante cu nicotină

Mătrăguna, o plantă perenă foarte otrăvitoare, conține și ea nicotină. Toxicitatea nu îi este dată însă de aceasta, ci de anumite substanțe alcaloide. Alte plante, precum ceara albinelor și ciumăfaia, conțin cantități reduse de nicotină. Coada calului, plantă folosită în scop medicinal în multe culturi, are o cantitate moderată de nicotină. Totuși, este depășită cu mult de speciile de tutun.

 

De ce conțin plantele nicotină

Poate că în momentele în care ai fumat sau ți-ai rulat ori injectat țigări te-ai întrebat de ce a apărut această substanță în plante. Răspunsul este simplu: ca să scape de prădători. Cercetările pe plante modificate genetic să conțină mai puțină nicotină au arătat că acestea cădeau pradă mai des insectelor. Agricultorii au intuit rolul nicotinei cu mulți ani înainte și au folosit-o ca insecticid. Unele organisme s-au adaptat la consumul de nicotină și chiar folosesc substanța în favoarea lor. Practic, după ce o consumă, o emană sub formă de secreții. Majoritatea ființelor nu suportă gustul nicotinei și fug de ea.

 

persoana care examineaza niste frunze de tutun

 

Cum poți evita nicotina

Nicotina este deseori învinuită pentru efectele nesănătoase ale fumatului, dar adevărul este că, prin ardere, tutunul emană multe substanțe dăunătoare. Totuşi, nicotina este cea care produce dependență. Dacă vrei să renunți la ea, poți trece la țigările electronice cu e-lichid fără nicotină. Odată ce fumezi astfel de țigări, îți va fi mai ușor să renunți de tot la acest viciu. Totuși, mulți fumători de țigări electronice alternează vapatul cu țigaretele reale. Este un mod plăcut de a diversifica fumatul, dar, dacă vrei să renunţi la acest obicei, nu prea este eficient.

Unii fumători cred că trabucurile și pipa îi feresc de nicotină. În cazul pipei, inhalezi mai puțin fum, dar tot îndeajuns pentru a căpăta dependență. În ceea ce privește trabucurile, trebuie să iei în calcul mărimea acestora. Un trabuc mare se face dintr-o cantitate de tutun egală cu cea dintr-un întreg pachet de țigări, iar volumul de nicotină inhalat este comparabil. Acest lucru explică de ce unele persoane care fumează doar 3-4 trabucuri săptămânal capătă dependență.https://www.freepik.com/free-photo/female-researcher-examined-tobacco-leaves_3713053.htm#query=tobacco%20plant&position=0&from_view=search&track=sph

Nicotina există în natură ca substanță de apărare împotriva prădătorilor. Ea se găsește în numeroase plante, dar doar frunzele de tutun sunt bune pentru  producerea de țigări și alte produse tabagice.