IQOS sau tigara electronica? Ghid complet cu diferente si caracteristici

Adaugat de grigore 12.05.2022 0 Comentariu

 

Te-ai trezit în marea de alternative pentru țigările obișnuite umplute cu tutun? E normal să te simți copleșit. Inovațiile tehnologice ne-au permis să dezvoltăm instrumente noi și să oferim consumatorilor diverse experiențeîn timpul fumatului. Fiecare alternativă a țigărilor obișnuite, trabucurilor sau țigărilor de foi, se diferențiază prin caracteristicile principale de miros, gust, mod de utilizare și timpul total pentru fumat. Mai mult, acestea nici nu se înfățișează ca o țigară normală, deoarece funcționează pe baza unui sistem tehnologic.

Apariția IQOS-ului pe piața comercială a adus o serie de controverse în rândul fumătorilor deoarece puțini înțelegeau cum funcționează dispozitivul. Chiar a fost considerat o variantă de țigară electronică, doar că nu întrunesc aceleași scopuri și principii. Dacă și tu ai nelămuriri între a alege o țigară electronică sau un IQOS, ți-am pregătit un ghid complet cu diferențele și caracteristicile dintre dispozitive:

 

Ce este IQOS: 3 caracteristici

 

IQOS-ul a apărut pe piață prezentându-se ca o variantă mai sigură și mai „sănătoasă” față de celelalte modalități de fumat. Creșterea notorietății IQOS-ului s-a datorat crizei domeniului sănătății publice din acea perioadă care țintea siguranța vapingului, adică utilizării țigărilor electronice.

IQOS-ul se prezintă ca un dispozitiv de încălzire a tutunului care utilizează așa-numitele „heatsticks” pentru a furniza cantitatea de nicotină necesară fumătorului. Heatsticks-urile sau țigările speciale pentru IQOS sunt încălzite în interiorul dispozitivului tehnologic, nicotina fiind eliberată împreună cu alte substanțe de tutun și arome pe care fumătorii le inhalează ulterior.

Iată câteva dintre caracteristicile sale speciale:

 

Încălzește tutunul în detrimentul arderii

Conceptul de bază al IQOS-ului este acela că tutunul din interiorul heatsticks-urilor este încălzit și nu ars prin aprindere ca în cazul țigărilor obișnuite. În acest caz, când o să utilizezi un IQOS pentru fumat (cel mai probabil ai încercat deja), nu o să ai de-a face nici cu scrumul și nici cu fumul obișnuit de țigară. Majoritatea fumătorilor de țigări obișnuite sau țigări rulate care au stat lângă un fumător de IQOS, au afirmat că mirosul heatsticks-urilor în timpul încălzirii se aseamănă cu mirosul de pufuleți.

 

Nu produce gudron

Gudronul este un reziduu care se găsește în fumul de țigară ca urmare a arderii tutunului. Având în vedere modul de funcționare al IQOS-ului, fumarea heatsticks-urilor nu produce gudron. În cazul IQOS-ului se regăsește un alt tip de reziduu format din aerosoli, dar care, este total diferit de gudron.

 

Generează mai puține substanțe nocive

Datorită modului în care se fumează heatsticks-urile prin intermediul dispozitivului tehnologic, IQOS-ul este cunoscut pentru că eliberează mai puțin monoxid de carbon decât în cazul țigărilor obișnuite.

Cu toate acestea, studiile de specialitate nu pot confirma un nivel de siguranță mai mare pentru fumatul IQOS-ului față de fumatul țigărilor normale.

 

 

Ce este țigara electronică: 3 caracteristici

Țigările electronice și-au făcut apariția pentru prima dată pe piața comercială din China la începutul anului 2003. Putem spune că aceste dispozitive electronice pentru fumat au o istorie mai îndelungată față de IQOS-uri, fiind considerate prima alternativă pentru țigările normale. Popularizarea țigărilor electronice la nivel global a schimbat radical situația, dezvoltându-se noi tipuri de dispozitive pentru fumat îmbunătățite din punct de vedere tehnologic, iar numărul modelelor, formelor și funcționalităților fiind de ordinul sutelor la momentul prezent.

Astăzi, țigările electronice se clasifică și se diferențiază între ele prin 3 aspecte:

  • Dimensiunea dispozitivului;
  • Posibilitatea de utilizare (țigară electronică reutilizabilă sau de unică folosință);
  • Caracteristici de bază (țigară electronică automată sau mecanică).

Iată câteva dintre caracteristicile și funcționalitățile prin care țigările electronice se diferențiază de cele obișnuite:

 

Folosește lichid special pentru generarea fumului

Vaparea este o parte modernă din arta fumatului. Țigările electronice sunt mai mult cunoscute pentru cantitatea de fum care este generată prin transformarea lichidului în aburi prin încălzire. Există mai multe tipuri de lichid pentru țigara electronică pentru a îndeplini nevoile de consum ale fumătorilor. Unele dintre e-lichidele pentru țigara electronică nu conțin nicotină pentru a-i motiva pe utilizatorii care doresc să se lase de fumat.

 

Nu conține substanțele nocive asociate cu tutunul

Țigările electronice au fost testate pentru a atinge un standard superior de calitate, ceea ce face ca dispozitivele să fie destul de sigure de utilizat. Țigările electronice nu eliberează aceleași substanțe chimice precum țigările obișnuite, dar pot prezenta alte niveluri deficitare de elemente nocive care ar putea prezenta un risc pentru unii oameni.

 

Este mult mai sigur pentru mediul înconjurător

Una dintre cele mai importante caracteristici speciale ale țigării electronice într-o lume care se îndreaptă spre sustenabilitate este aceea că nu afectează mediul înconjurător. Pentru că nu conțin gudron și tutun, țigările electronice nu produc un fum nociv, ci doar aburi aromați. Astfel, vapingul nu dăunează naturii și nici persoanelor care „fumează pasiv”.

 

 

IQOS vs. țigara electronică: Diferențe

 

Dispozitivele IQOS utilizează o tehnologie diferită de cea a țigărilor electronice

Chiar dacă ambele instrumente pentru fumat se bazează pe încălzirea unei substanțe și nu pe ardere, acestea funcționează pe un principiu tehnologic diferit. Dispozitivele IQOS sunt diferite de țigările electronice prin faptul că utilizează tutun adevărat și nu un lichid aromat pentru crearea vaporilor.

Conceptul din spatele tehnologiei IQOS este că permite fumătorilor să experimenteze utilizarea unui dispozitiv care arată și se simte ca o țigară obișnuită, dar fără inhalarea tutunului ars.

 

Dispozitivele IQOS permit mai puține opțiuni de arome decât țigările electronice

E-lichidele pentru țigările electronice pot fi găsite în mai multe variante de arome decât heatsticks-urile folosite pentru dispozitivele IQOS. În acest sens, țigările electronice pot fi mai atrăgătoare pentru fumătorii pasionați de experimentarea aromelor, pentru că pot alege între: aromă de tutun obișnuită, cireșe, cafea, pepene galben, pepene roșu, fructe de pădure, mentă, vanilie, ciocolată, mere, scorțișoară, lămâie, grepfrut și multe altele. În același timp, aromele pentru heatsticks se limitează la: tutun și malț, cacao și fructe uscate, tonalități lemnoase, nuci, citrice, mentă și ierburi aromatice.

 

Prezența nicotinei în dispozitivele IQOS și în țigările electronice

Există o categorie de lichide utilizate pentru țigările electronice care nu conțin substanța care provoacă dependență, adică nicotina. În același timp, heatsticks-urile pentru dispozitivele IQOS conțin nicotină deoarece utilizează tutun adevărat.

În concluzie, țigările electronice pot fi un instrument propice pentru cei care doresc să se lase de fumat, dar dispozitivele IQOS nu pot avea același rol.

 

IQOS sau țigara electronică: Cum alegi?

 

Dacă nu știi pe care dintre dispozitivele electronice de fumat să o alegi, iată câteva filtre care te pot ajuta să iei o decizie mai ușoară:

 

Alege în funcție de experiența pe care vrei să o ai

Dacă nu ai fumat niciodată țigări obișnuite, dar vrei să te „apuci” de fumat, atunci trebuie să te decizi între: un dispozitiv pe bază de tutun care se apropie de idea țigărilor obișnuite, dar impactul gustului și tutunului este mult mai delicat sau un dispozitiv pe bază de lichid, pentru a experimenta vaparea și multitudinea de arome.

În schimb, dacă vrei să găsești o alternativă „mai sănătoasă” pentru țigările obișnuite, trebuie să te decizi dacă mai vrei să experimentezi ceva asemănător sau ceva cu totul diferit, la fel și dacă vrei să te lași de fumat sau nu găsești motivația necesară momentan.

 

Alege în funcție de bugetul pentru investiție și întreținere

Orice dispozitiv electronic necesită mai multă atenție și îngrijire decât alte obiecte, iar același lucru se aplică și în cazul dispozitivelor IQOS și țigărilor electronice. Chiar dacă o țigară electronică are mai multe componente (atomizor, rezistență) care trebuie întreținute decât un IQOS, acest lucru nu înseamnă neapărat că este un dispozitiv mai costisitor per total. Gândește-te că pachetele de heatsticks pentru IQOS costă cât un pachet de țigări normal, chiar dacă prețul nu este influențat în timp.

Depinde de obiectivele tale financiare atunci când faci tranziția către un dispozitiv IQOS sau către o țigară electronică.

Dacă nu știi încă pe care dintre cele două să o alegi, partea bună este că poți încerca o țigară electronică de unică folosință ca să vezi dacă te potrivești cu experiența vapării. Nu mai sta pe gânduri și alege dintre ofertele noastre chiar astăzi!