Ghid complet pentru alegerea trabucului

Adaugat de grigore 13.11.2020 0 Comentariu

 

Îți mai aduci aminte când ai fumat primul trabuc? Suntem siguri că această experiență te-a marcat, chiar dacă erai un fumător veteran sau doar un începător curios într-ale fumatelor. Probabil gustul ți s-a mai dezvoltat între timp și ai câteva preferate precum trabucul cubanez. Dar ai ales vreodată trabucurile exact așa cum ar face-o un profesionist? Aceasta este provocarea noastră pentru astăzi! Articolul de mai jos îți va oferi un ghid complet pentru alegerea trabucului. Dacă vrei să te bucuri din plin de el după ce l-ai ales, poți afla și cum se fumează un trabuc. În acest hobby există mereu ceva nou de învățat!

 

Mărimea

Mărimea trabucurilor variază de la 9 x 64 inch până la 4 x 30 de inch. Prima cifră face referire la lungime și a doua la grosime, adică la calibrul inelului. Pentru a decide mărimea trabucului pe care îl vei alege, ia în calcul și cât de mult vrei de fapt să fumezi. Un trabuc mai lung și mai gros va dura evident mai mult decât unul scurt și subțire. Mărimea totuși nu are neapărat legătură cu aroma, deci nu trebuie să iei asta în calcul la acest punct. Ca referință, gândește-te la faptul că un calibru de inel mare, peste 50 sau 52 va produce o cantitate mult mai mare de fum decât un calibru 28, de exemplu.  Pentru începători recomandăm un trabuc mediu, precum un trabuc Corona.

 

Forma

Forma trabucului va influența cu precădere debitul de fum pe care îl vei primi, cât și tipul de fumat. Pentru un debit de fum mai redus, recomandabil este să încerci un trabuc Torpedo. Trabucurile drepte sunt cunoscute drept parejos.

 

Culoare și înveliș

Aceste două aspecte nu joacă doar un rol estetic! Verifică învelișul dacă ai ocazia înainte de a cumpăra un trabuc. Ai grijă să nu fie prea uscat, prea rigid sau prea moale și evident să nu aibă fisuri. În funcție de culoare trabucurile se clasifică în:

  • Claro - un bronz deshis
  • Maduro - o nuanță extrem de închisă de maro
  • Oscuro - negru
  • Colorado - roșcat închis
  • Colorado Claro - maro intermediar

 

Tăria

Tăria trabucului se referă la concentrația de nicotină a acestuia. Neavând gust, nicotina nu va influența aroma trabucului. Ia în calcul acest aspect și corelează-l cu perioada de fermentare a tutunului. De la trei ani în sus se produce o reducere a cantității de nicotină, formaldehidă și amoniac. În cazul unui trabuc fermentat timp de 10 ani, cantitatea de nicotină poate fi atât de scăzută încât să nu fie mai puternic decât o țigară obișnuită.

 

Aroma

Aroma trabucului este împărțită în cinci praguri după cum urmează:

  • Mild - aromă ușoară
  • Mild to medium - aromă ușoară către medie
  • Medium - aromă medie
  • Medium to full - aromă medie către puternică
  • Full - aromă puternică

Pentru cei care n-au mai fumat niciodată, recomandăm inițierea prin intermediul unui trabuc cu aromă ușoară.

Acum că ai principiile de bază poți începe explorarea pe cont propriu!

 

Prețul

Prețul nu este întotdeauna un indicator corect, marile branduri practicând uneori prețuri exagerate.  Pe măsură ce îți dezvolți gustul vei găsi intervalul de preț potrivit pentru tine.

 

Marcă

Așa cum spuneam și mai sus, marca te poate păcăli uneori. Desigur, tot ea îți asigură un standard și un anume nivel de calitate. Totuși, și în acest caz este o treabă de gust. Nu, cubanezele nu sunt neapărat cele mai bune. Dar, marca îți poate spune povestea trabucului în ceea ce privește aroma, stilul de producție, țara de origine, solul și tehnicile locale. Dacă ești începător alege un brand cel puțin semi cunoscut pentru a nu risca o experiență neplăcută.