Frunzele de tutun: Ce sunt și cum le poți prelucra

Adaugat de grigore 20.01.2023 0 Comentariu

tutun taiat si frunze de tutun

Te-ai gândit vreodată că multe dintre activitățile comerciale pe care producătorii le întreprind pentru a ajunge la un produs finit pot fi efectuate la domiciliu? Același lucru se petrece și în cazul tutunului și frunzelor de tutun. Cea mai mare parte a culturilor de tutun de astăzi sunt cultivate, prelucrate și procesate comercial, dar este la fel de ușor să crești o plantă de tutun în propria casă sau grădină.

Dacă te interesează această activitate, ți-am pregătit un mic ghid despre tot ce trebuie să știi despre frunzele de tutun și, cel mai important, cum le poți prelucra pe cont propriu.

 

Frunzele de tutun: Ce sunt și cum le poți prelucra

Ce sunt frunzele de tutun?

Tipuri de frunze de tutun

Cum poți să prelucrezi frunzele de tutun

Recoltarea frunzelor de tutun din plantă

Prelucrarea frunzelor de tutun

 

Ce sunt frunzele de tutun?

Tutunul în general este un soi de plantă originară inițial din America care face parte din specia „Nicotiana tabacum” și care a început să fie populară odată cu călătoria lui Cristofor Columb din anii 1400. Astăzi, planta de tutun este cultivată aproape în întreaga lume, atâta timp cât condițiile de sol sunt propice pentru dezvoltarea plantei.

Aparținând unei familii cunoscute pentru soiurile de plante robuste, „Solanaceae”, planta de tutun are o rădăcină fibroasă și puternică și o tulpină dreaptă. În funcție de înălțimea la care poate ajunge planta în funcție de condițiile în care este crescută (poate ajunge până la 2 m înălțime), planta de tutun poate deține 20 până la 30 de frunze. Aceste frunze încolțesc alternativ și sunt lanceolate, adică sunt prevăzute cu un pețiol rotund aflat la baza tulpinii de unde încep să crească.

Frunzele plantei de tutun conțin niveluri ridicate de nicotină care creează dependența pentru care țigările sunt cunoscute. Pe lângă nicotină, frunzele de tutun conțin și alte substanțe chimice, denumite cancerigene, cum ar fi hidrocarburile poliaromatice. Modurile de utilizare a frunzelor de tutun sunt diverse: pot fi fumate sub formă de țigări, trabucuri sau cu ajutorul pipelor, pot fi aplicate pe gingii sub formă de tutun de mestecat sau pot fi inhalate sub formă de tutun de prizat.

Substanța de nicotină din frunzele de tutun este acum extrasă pentru a ajuta la producerea unor bunuri moderne inspirate de procesul de a fuma, cum ar fi: țigările electronice. Cu toate acestea, nicotina mai este utilizată și pentru terapiile de înlocuire a acestei substanțe pentru a trata dependența oamenilor care vor să reducă numărul de țigări zilnice sau să elimine permanent nevoia de a fuma.

 

recolta de tutun verde pe un camp

 

Tipuri de frunze de tutun

În principal, există trei tipuri de frunze de tutun care se pot regăsi la orice plantă de tutun și care se diferențiază prin formă, nuanță și miros:

  • Ligero

Frunzele Ligero se dezvoltă în partea superioară a plantei de tutun. Având în vedere poziționarea lor, acest tip de frunze au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la maturitate față de Seco sau Volado. În același timp, frunzele Ligero sunt considerate cele mai aromate frunze de tutun datorită capacității sale de a intensifica aroma din timpul fumatului unei țigări sau unui trabuc. Mai mult, producătorii de trabucuri susțin că frunzele Ligero sunt cele care contribuie la gustul ușor picant al unui produs de fumat. Alți experți susțin că frunza Ligero este responsabilă pentru producerea unei cantități mari de fum în timpul fumatului.

  • Seco

Frunzele Seco sunt probabil printre cele mai cunoscute de pasionații de arta fumatului, deoarece acestea sunt utilizate sub formă de tutun pentru umplerea țigărilor, trabucurilor și chiar a pipei. Frunzele Seco se dezvoltă în partea de mijloc a plantei de tutun și sunt cele mai subțiri dintre toate tipurile de frunze (Ligero și Volado). Cu toate acestea, și frunzele Seco au un impact puternic asupra aromelor unei țigări. Frunzele Seco sunt responsabile pentru realizarea tutunului pentru umplutură cu intensitate medie și ușoară. Mai mult, cantitatea de frunze utilizate din acest tip definește gradul de finețe cu care sunt rulate țigările de foi și trabucurile.

  • Volado

Printre cele din urmă frunze din planta de tutun, dar la fel de esențiale pentru crearea țigărilor, se află frunzele Volado. Acestea se dezvoltă la baza de jos a plantei de tutun și ajung cel mai rapid la maturitate. Din păcate, față de celelalte tipuri de frunze, Volado au foarte puține de oferit în ceea ce privește intensitatea mirosului sau gustului unei țigări. Cu toate acestea, contribuția frunzelor Volado diferă masiv de contribuțiile frunzelor Ligero și Seco. Volado sunt folosite în general pentru proprietățile lor puternice de ardere. Astfel, contribuția lor în conceperea unei țigări sau unui trabuc este foarte importantă întrucât toate produsele destinate fumatului trebuie să includă frunza de Volado pentru a asigura un raport uniform de ardere.

De exemplu, pentru crearea unui trabuc cubanez este necesară o combinație a tuturor acestor trei tipuri de frunze. Cantitatea de frunze utilizate din fiecare categorie pentru conceperea trabucului va avea un impact puternic asupra produsului final. Pe scurt, cantitatea utilizată din fiecare tip de frunză va determina mirosul, aroma și fumabilitatea generală a respectivului produs.

Unii cultivatori de plante de tutun identifică și un al patrulea tip de frunză care crește sub Ligero și Seco și poartă denumirea de Viso. Se consideră că frunzele Viso oferă mai multă aromă și generează mai mult ulei decât frunzele Seco, dar oferă o aromă mai puțin intensă decât Ligero. De asemenea, frunzele Viso ar mai lent decât Seco, dar mai uniform și constant față de Ligero.

 

barbat care prelucreaza frunzele de tutun si ruleaza un trabuc

 

Cum poți să prelucrezi frunzele de tutun

Acum că ai aflat toate informațiile despre ce sunt frunzele de tutun și ce tipuri există pentru conceperea produselor destinate fumatului, a venit momentul să înțelegi cum poți să le prelucrezi pe cont propriu în câțiva pași:

 

1.Recoltarea frunzelor de tutun din plantă

  • Este foarte important să îndepărtezi frunzele de la bază care prind o culoare ușor gălbuie deoarece acest lucru înseamnă că proprietățile frunzelor încep să se deterioreze;
  • Va trebui să urmezi această acțiune odată la aproximativ 2 săptămâni, acest lucru însemnând în jur de 4-5 recolte de frunze. Astfel, pornind de la baza unde cresc Volado, îndepărtează frunzele pe măsură ce devin galbene la fiecare 2 săptămâni;
  • Atârnă frunzele strânse în cele 4-5 recolte, prinzând capetele tulpinilor lor de o sfoară pentru a se usca timp de 3 săptămâni. Este important să lași spațiu suficient între fiecare legătură de frunze, astfel încât acestea să se poată usca în mod individual, neafectând procesul unei alte legături. Pe măsură ce-și vor pierde din nivelul de umiditate, frunzele vor începe să aibă o culoare din ce în ce mai închisă;
  • Frunzele de tutun trebuie depozitate într-o cameră în care valoarea termică este cuprinsă între 16 și 35 de grade Celsius. Îmbătrânirea frunzelor de tutun va ajuta la eliminarea aromelor ierboase și de pământ și le va face să aibă un gust mai plăcut. În același timp, nivelul de umiditate din încăpere nu trebuie să depășească 65%, astfel încât procesul de îmbătrânire să nu întâmpine probleme. Va trebui să lași frunzele de tutun atârnate în spațiul de depozitare pentru aproximativ 8 săptămâni. În acest timp, frunzele se vor rumeni și se vor simți asemenea pieilor naturale la atingere. Desigur, poți lungi procesul de îmbătrânire oricât de mult îți dorești pentru a ajunge la un gust cât mai rafinat al tutunului;
  • În același timp se produce în mod natural procesul de fermentare. Producătorii de tutun fermentează, de obicei, frunzele prin crearea unor grămezi mari de frunze de tutun (asemenea compostului) în care temperatura și umiditatea internă sunt atent monitorizate pentru a preveni deteriorarea. Poți induce procesul de fermentare prin crearea unei încăperi unde temperatura ajunge la 120 de grade, iar nivelul de umiditate la 75%. Procesul de fermentare poate dura între 4 și 6 săptămâni.

frunze de tutun puse la uscat

Prelucrarea frunzelor de tutun

  • După încheierea ciclului de îmbătrânire, va trebui să îndepărtezi codița (tulpinile) frunzelor de tutun;
  • Odată ce frunzele de tutun sunt uscate și îmbătrânite după propriile preferințe, poți pune frunzele într-un blender pentru a ajunge la un produs finit, adică firișoare de tutun. Acest lucru te va ajuta să folosești tutunul pentru rularea țigărilor sau să-l folosești ca element de umplere pentru pipă. Tot în blender poți adăuga diferite arome, în funcție de preferințele pentru fumat;
  • Depozitează tutunul mărunțit în cutii etanșe pentru a-l menține umed. Dacă tutunul începe să-și piardă din umiditate, își va pierde și o parte din aromă și va deveni mai dificil de rulat, chiar și cu un aparat de rulat. Astfel, depozitarea tutunului mărunțit în cutii sau borcane etanșe va ajuta la păstrarea aromei pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Ca să începi să prelucrezi propriile frunze de tutun, trebuie să achiziționezi în primul rând semințele plantei de tutun. Ulterior, planta poate fi îngrijită fie în ghivece în interiorul locuinței, fie în solul disponibil în grădină. Important este să te informezi atent cu privire la îngrijirea semințelor și plantei de tutun pentru un rezultat cât mai satisfăcător.