Ce inseamna tutun de prizat?

Adaugat de grigore 14.06.2022 0 Comentariu

Probabil foarte puțini fumători au auzit de tutunul de prizat. Acest fenomen se petrece din cauză că oamenii se gândesc direct la forma obișnuită a țigărilor atunci când vorbim de tutun - sau cel mult la confecționarea țigărilor pentru cei care au ales această cale.

Dacă vrei să descoperi mai multe informații despre tutunul de prizat, ți-am pregătit un mic ghid în rândurile următoare:

 

Ce este tutunul de prizat?

Tutunul de prizat este un tip de tutun care nu se aprinde și nu se fumează realizat din frunze de tutun măcinate. În loc să fie inclus într-o țigară convențională sau într-un ambalaj care să permită rularea unei țigări, tutunul de prizat se găsește în punguțe mici, asemănătoare pliculețelor de ceai.

Activitatea de prizat se referă la inhalarea în partea din față a nasului a pulberei de tutun conținută în pliculeț. Pe scurt, tutunul nu se fumează, ci se miroase, se inhalează. Acest lucru oferă un impact rapid și puternic de nicotină, miros și aromă, rezistând pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Astfel, tutunul de prizat se poate găsi într-o gamă largă de texturi, grade de umiditate și niveluri de nicotină pentru a se potrivi diferitelor gusturi și preferințe personale.

Cel mai comun tip de tutun de prizat este cel standard, fără miros artificial, aromă sau altă esență adăugată acestuia pentru a crea o senzație mai dulce. O altă variantă comună o reprezintă tutunul de prizat prăjit care este, în general (în funcție de producător), mai deschis la culoare, fiind numit după procedeul de fabricație, adică prăjire. De obicei, tutunul de prizat prăjit este utilizat de persoanele care preferă o aromă lemnoasă și de fum mai puternică.

 

Cum se realizează tutunul de prizat?

Există o mare varietate de metode prin care tutunul de prizat poate fi produs, fiecare producător putând alege într-o tehnică tradițională sau o tehnică proprie. Tehnica tradițională constă în câțiva pași:

  • Culegerea frunzelor de tutun și alegerea combinațiilor de tutun potrivite. Tutunul de prizat este realizat prin amestecuri atent selecționate din mai multe tipuri de tutun. Acestea provin adesea din regiunile Africii, unde frunza de tutun se dezvoltă în mod armonios datorită condițiilor meteorologice și de sol;
  • Maturarea și uscarea tutunului. După o serie de procese de maturare pe care le întreprinde un producător, frunza de tutun este uscată și pregătită pentru un nou proces;
  • Măcinarea tutunului. Sunt utilizate o serie de utilaje moderne pentru măcinarea tutunului uscat, astfel încât să asigure textura și finețea consecventă a produsului;
  • Cernerea tutunului măcinat;
  • Adăugarea uleiurilor naturale și esențelor parfumate pentru a oferi o aromă unică produsului final;
  • Maturarea tutunului amestecat cu uleiuri și esențe pentru a asigura pătrunderea uniformă a aromelor;
  • Ambalarea și expedierea către centrele comerciale cu care colaborează fiecare producător în parte.

 

 

Tipuri de tutun de prizat

Tutun de prizat uscat

Tutunul de prizat uscat este un produs comun realizat prin uscarea sau fermentarea frunzelor de tutun culese și apoi prin măcinarea lor într-o formă de pulbere. Tutunul original uscat pentru prizat sau „tutunul fin” (cum mai este numit de fumători) este axat exclusiv pe gustul și ambianța diferitelor amestecuri de tutun, cum se întâmplă și în cazul trabucurilor.

Tutunul de prizat uscat este inhalat sau adulmecat în canalul respirator unde intră imediat în fluxul sanguin, oferind o doză puternică de nicotină care este transmisă către neurotransmițătorii cranieni. Această tehnică de „fumat” poate duce frecvent la strănut, în special în cazul celor care încearcă pentru prima dată tutunul de prizat.

Printre aromele și esențele populare adăugate gustului și mirosului obișnuit de tutun uscat pentru prizat, se numără: cafea, cacao, zmeură, eucalipt, scorțișoară, lavandă, mentă, caramel, vanilie, struguri, portocale și caise.

 

Tutun de prizat umed

Tutunul umed pentru prizat ia forma unei substanțe umede care se comercializează în plicuri mici, fiind mult mai cunoscut în Suedia decât în alte țări. Majoritatea pachetelor de tutun umed pentru prizat conțin aproximativ 30% tutun și 70% apă și alte arome adăugate.

Tehnica de prizat a tutunului umed se referă la introducerea substanței atât între buza superioară, cât și între gingie, pentru a se amesteca cu saliva, astfel încât nicotina să poată ajunge în gât.

Mai este denumit și tutun de mestecat și este disponibil într-o varietate de forme, inclusiv la vrac, sub formă de frunze sau granule. Unele dintre aceste forme pot fi și aromate și/sau condimentate, astfel încât să producă o senzație mai plăcută în timpul mestecării - mai ales în cazul celor care nu sunt obișnuiți cu această tehnică de „fumat”.

 

Tutun de prizat cremos

Tutunul de prizat cremos are o consistență asemănătoare cu cea a unei paste de dinți și este destinat administrării la nivelul gurii prin răspândirea acestuia în cavitatea bucală cu vârful degetului sau cu ajutorul unei perii de dinți. Utilizatorul trebuie să permită tutunului cremos să acționeze, adică să elibereze nicotină, după care saliva care se adună în cavitatea bucală trebuie eliminată.

Tutunul de prizat cremos este, de obicei, realizat din combinația mai multor ingrediente, precum: pulbere de tutun, ulei de cuișoare, glicerol și arome de mentă adăugate. Pe continentul Asiei, tutunul de prizat cremos este utilizat de majoritatea cetățenilor pentru curățarea dinților și administrarea unui nivel de nicotină care să stimuleze serotonina.

 

 

Accesorii pentru tutunul de prizat

Chiar dacă tehnica fumării tutunului de prizat este mai simplă decât dacă ai achiziționa foițe, filtre și tutun pentru confecționarea unei țigări, totuși ai nevoie de câteva accesorii.

Cel mai comun accesoriu este cutia de prizat sau ambalajul în care este conținut tutunul pentru prizat. Este indicată utilizarea unei cutii de prizat deoarece tutunul își poate pierde calitatea și intensitatea dacă este supus mediului exterior pentru prea mult timp.

Unii utilizatori ai tutunului de prizat văd cutiile de prizat ca pe niște ornamente și investesc în aspectul și semnificația acestora, în timp ce alții au nevoie doar de o cutie simplă care să protejeze tutunul de prizat. Simte-te liber să alegi orice tip de accesoriu se potrivește stilului tău de viață și preferințelor tale. Cel mai important lucru este să folosești un accesoriu etanș pentru a preveni uscarea tutunului de prizat.