Unde ai voie să fumezi țigara electronică - spațiile închise în care aceasta este strict interzisă

Adaugat de grigore 28.08.2023 0 Comentariu

baiat care fumeaza tigara electronica intr-un parc

Țigările electronice câștigă din ce în ce mai mult teren în ultima vreme, iar întrebarea ce stă tot mai des pe buzele oamenilor este unde ai voie să fumezi țigara electronică, întrucât lucrurile sunt destul de vagi, mai ales dacă nu te informezi constant cu privire la acest subiect. În timp ce fumatul tradițional a fost supus restricțiilor stricte în multe țări, printre care și România, iar lucrurile sunt clare aici, normele privind utilizarea țigărilor electronice nu au fost la fel de vocale. Prin urmare, este esențial să afli în ce locuri este permis să folosești aceste dispozitive și unde ar trebui să fii foarte atent, cu privire la regulile și restricțiile impuse, dar, cel mai important, unde se poate fuma țigara electronică.

În foarte multe țări, acestea sunt tratate în mod similar cu țigările tradiționale, în ceea ce privesc restricțiile și posibilitatea de a le folosi în anumite spații. Adică ele pot fi interzise în majoritatea spațiilor publice închise, cum ar fi restaurantele, barurile, teatrele și sălile de concerte, acolo unde persoanele nefumătoare nu își doresc să fie expuse în fața aburului pe care ele îl produc.

Cu toate acestea, există și unele excepții în ceea ce privește utilizarea țigărilor electronice. În anumite locuri, cum ar fi spațiile deschise și terasele, regulile pot fi mai puțin stricte, permițând utilizarea acestor dispozitive. Totuși, este important să fii la curent cu politica fiecărui loc în care intri și să te asiguri că respecți regulile stabilite, pentru a evita eventualele sancțiuni și pentru a nu te pune într-o ipostază neplăcută.

În acest articol, vom discuta pe larg despre acest subiect amplu, dar îți vom dezvălui și care sunt reglementările țării noastre, cu privire la aceste tipuri de dispozitive. Mai mult, vom vorbi și despre permisiunea de a fuma acest tip de țigară în mijloacele de transport în comun, inclusiv dacă ai voie cu țigara electronică în avion.

 

Cuprins:

1. Unde ai voie să fumezi țigara electronică - ce este țigara electronică și care sunt reglementările din România în privința sa

2. Unde se poate fuma țigara electronică - utilizarea țigării electronice în spațiile publice

3. Ai voie cu țigara electronică în avion - utilizarea țigării electronice în mijloacele de transport în comun

4. Poți fuma țigara electronică oriunde? - responsabilitatea utilizatorilor de țigară electronică

 

1. Unde ai voie să fumezi țigara electronică - ce este țigara electronică și care sunt reglementările din România în privința sa

Până să vorbim despre folosirea unei țigări electronice în avion sau alte lucruri de acest gen, ne vom concentra atenția asupra unei mici definiții ale acestui dispozitiv. Așadar, vorbim despre un aparat mic, ușor de utilizat, care produce vapori inhalabili prin încălzirea unui lichid pentru țigări electronice, pe care-l poți cumpăra din magazinele de specialitate. Aceste lichide conțin, de obicei, nicotină, dar se găsește și sub diferite arome, înlocuind cu brio fumatul tradițional, datorită mai multor beneficii pe care le au, precum faptul că nu miros urât sau că nu sunt considerate a fi la fel de periculoase pentru sănătate.

În România, țigara electronică și produsele asociate ei sunt reglementate printr-o lege promulgată în 2016, privind unele măsuri referitoare la comercializarea produselor derivate din tutun și folosirea lor. Concret, tot din această lege ar trebui să afli concret dacă ai voie să fumezi țigara electroică în spații închise sau nu.

Ca și în cazul fumatului tradițional, legea prevede că este interzisă vânzarea produselor din tutun și a țigărilor electronice persoanelor sub vârsta de 18 ani, lucru pe care probabil îl știai deja. În ceea ce privește utilizarea țigării electronice în tren sau în alte spații publice, aceasta poate fi utilizată în spații publice deschise, cum ar fi terasele fără geamuri. Cu toate acestea, nu trebuie să te mire, dacă intri într-un spațiu de acest gen care îți interzice utilizarea lor, întrucât fiecare patron are voie să-și facă propriile reguli, în acest sens.

Totuși, pot exista și anumite spații din România în care țigara electronică în spații închise să fie permisă, însă ca să o poți utiliza, trebuie să ceri acceptul personalului, după cum spuneam anterior. Legea nu interzice acest lucru, însă s-ar putea să vezi că foarte mulți proprietari sunt reticenți, când vine vorba de utilizarea lor, întrucât pot deranja alți clienți, de unde reiese faptul că acele persoane vor pleca, deci, foarte mulți nu riscă acest lucru.

Cu aceste informații, credem că ți-ai format deja o viziune cu privire la restricțiile asupra acestui dispozitiv, însă mai pe larg, despre spațiile publice în care îl poți utiliza, despre folosirea în mijloacele de transport în comun sau dacă poți băga țigara electronică în bagajul de mână, vom vorbi mai jos.

 

barbat care fumeaza tigara vape

 

2. Unde se poate fuma țigara electronică - utilizarea țigării electronice în spațiile publice

După cum spuneam, în ultimii ani, țigara electronică a devenit tot mai populară în rândul fumătorilor, atât în România, cât și în întreaga lume, motiv pentru care crește curiozitatea cu privire la subiectul unde poți utiliza țigara electronică în locuri publice.  Dacă în mai multe cazuri, lucrurile pot fi încă foarte vagi, în altele, lucrurile sunt deja scrise negru pe alb, cu privire, spre exemplu, la țigara electronică în localuri.

Legislația referitoare la aceste tipuri de dispozitive în România este totuși în continuă evoluție, pentru a ține pasul cu schimbările, dar și cu toate lucrurile noi ce apar de la o zi, la alta. Spuneam mai sus faptul că aceste dispozitive sunt reglementate prin legea fumatului din 2016, care a fost însă actualizată ulterior, în 2020, când au fost și ele introduse acolo.

Se știe faptul că reglementările cu privire la fumatul normal spun clar faptul că nu ai voie să fumezi în niciun restaurant, nici măcar la permisiunea proprietarilor, iar acest lucru ar putea fi, de regulă, pus în aplicare și când vine vorba de dispozitivul electronic, însă, după cum spuneam, anumite localuri le permit clienților lor acest confort, atât timp cât nu deranjează ceilalți oaspeți.

Dacă te mai întrebi unde se fumează țigara electronică, când mergi în oraș cu prietenii, trebuie să știi că aproape peste tot există spații speciale, fie că vorbim despre baruri, cafenele sau restaurante, unde poți face asta fără grijă și fără a mai cere permisiunea cuiva.

Totodată, când mai vorbim de țigara electronică în spații publice, trebuie să uiți de utilizarea acesteia într-un spital, într-o unitate de învățământ, în teatre, cinematografe, biserică sau orice alt fel de instituție publică. Dacă te afli într-un astfel de loc, fie poți ieși afară, pentru a-ți „hrăni” viciul, fie te poți direcționa către locurile special amenajate despre care vorbeam mai sus, pe care însă nu le vei găsi peste tot.

În rest, pe stradă sau în spațiile publice deschise, cum ar fi un loc de joacă, acest lucru este permis, însă tot este important să te documentezi cu privire la regulile care se află acolo, cel puțin când vorbim de ultimul exemplu.

Așadar, după cum ai aflat din informațiile de mai sus, nu poți fuma țigara electronică oriunde, însă partea cea mai bună este că există destul de multe locații care să permită acest lucru și care să-ți ofere confortul de a-ți satisface viciul la masă, fără a fi nevoie de a te mai deplasa până afară. Este important însă să întrebi întotdeauna, întrucât ce se poate într-un loc, altundeva poate fi interzis total.

barbat care fumeaza dintr-o tigara electronica

 

3. Ai voie cu țigara electronică în avion - utilizarea țigării electronice în mijloacele de transport în comun

Acum, că am lămurit unde și în ce context te poți bucura de țigările electronice în spațiul public, probabil că acum te întrebi unde este permisă țigara electronică când ajungi în aeroport sau când călătorești cu diferite mijloace de transport în comun, pe o distanță mai mare de timp.

Așadar, trebuie să știi că dacă în cazurile de mai sus, reglementările în acest sens sunt ceva mai permisive și îți mai oferă șansa, în anumite cazuri, să fumezi aproape unde îți dorești din acest dispozitiv, când vine vorba despre mijloacele de transport în comun, lucrurile stau total diferit. Asta înseamnă că este interzisă peste tot, adică în trenuri, autobuze, taxiuri sau avioane. Această interdicție se datorează, în principal, preocupărilor privind deranjului creat de vapori, de mirosurile pe care le are și posibilele riscuri pentru sănătatea pasagerilor care nu doresc să inhaleze substanțele chimice din aceste dispozitive.

De asemenea, când vine vorba de țigara electronică în aeroport, trebuie să știi că și aici sunt niște interdicții care nu te vor lăsa să practici acest lucru oriunde îți dorești tu, ci în contextul unor reguli bine prestabilite. În general, atât fumatul clasic, cât și vaparea, sunt permise doar în zonele desemnate pentru fumat, care sunt amplasate în afara terminalului sau în spații special amenajate, cum ar fi săli de fumat separate. Aceste politici au fost implementate pentru a asigura confortul tuturor pasagerilor, după cum spuneam mai sus, mai ales că aeroporturile sunt aproape mereu pline, iar posibilitatea de a-i sufla unui om aburul în față este foarte mare. Chiar dacă acest lucru nu-l poate afecta, îi poate crea un disconfort, mai ales dacă acel om nu fumează.

Este important însă să menționăm că, chiar și în zonele unde se permite utilizarea țigărilor electronice, ar trebui să se respecte normele de bună conduită și să se evite deranjarea celor din jur. De asemenea, este esențial să se verifice întotdeauna politicile specifice ale operatorilor de transport sau ale aeroporturilor, înainte de a folosi aceste aparaturi.

Și, nu în ultimul rând, înainte să-ți faci bagajul pentru vacanță, trebuie să afli că ai voie cu țigara electronică în bagajul de mână, doar că aceasta trebuie pusă într-un ambalaj separat, astfel încât personalul să identifice cu ușurință ce este acolo. În bagajul de cală acest lucru nu este permis deloc, dar, după cum spuneam în repetate rânduri, informează-te concret despre aceste lucruri chiar de la compania aeriană cu care urmează să călătorești. De asemenea, poți lua în bagaj și lichid și arome pentru țigările electronice, dacă acestea se încadrează în limita a 100 ml, de regulă.

Totuși, nu o vei putea folosi pe timpul călătoriei, pentru că țigara electronică permisă în avion este doar un mit, realitatea fiind că aceasta este total interzisă. Așadar, data viitoare când te mai întrebi „Am voie cu țigară electronică în avion” sau în alte mijloace de transport în comun, precum și aeroport, sperăm că vei ști clar răspunsurile.
 

4. Poți fuma țigara electronică oriunde? - responsabilitatea utilizatorilor de țigară electronică

Chiar dacă se poate fuma țigara electronică în restaurant, trebuie să ai și anumite responsabilități, când vine vorba de acest obicei. Așadar, există mai multe criterii importante cărora trebuie să le acorzi importanță, fie că este vorba de țigara electronică pe avion, care este interzisă, sau de alte locuri publice unde aceasta este permisă.

Așadar, în primul rând, ca o scurtă recapitulare, este important ca utilizatorii să știe unde este interzisă țigara electronică și să fie conștienți de regulile și restricțiile legale referitoare la utilizarea acestora. Aceasta include vârsta minimă legală pentru achiziționarea și folosirea produselor de tutun, precum și locurile în care este interzis sau acceptat fumatul. Respectarea acestor reguli nu doar că demonstrează responsabilitatea individuală, dar contribuie și la menținerea și încurajarea unor reguli sociale, care ne ajută să trăim armonios.

Mai mult, dacă utilizezi o astfel de țigară electronică ar trebui să ai grijă de sănătatea ta. Deși acestea sunt considerate a fi mai puțin nocive decât țigările tradiționale, ele nu sunt lipsite de riscuri și este important să se aleagă produse de calitate, să se folosească lichide sigure, din surse specializate, cum este site-ul nostru. Menținerea unui echilibru în consumul de nicotină și monitorizarea efectelor asupra sănătății sunt esențiale, de asemenea, pentru a te ajuta să te simți bine, pe termen lung.

Un alt aspect extrem de important este și protejarea celor din jur. Deși vaporii produși de țigările electronice pot fi mai puțin dăunători decât fumul de țigară, este important să se respecte dreptul celor din jur de a respira aer curat. Așadar, evită să o utilizezi în locuri publice unde este interzis fumatul și respectă preferințele persoanelor din jur. În plus, păstrează dispozitivul în siguranță, pentru a preveni accesul la el de către copii sau persoane neautorizate.

Nu în ultimul rând, nu uita de responsabilitatea față de mediu. Chiar dacă ai aflat răspunsul la întrebarea „unde pot fuma țigara electronică”, dacă ești un astfel de utilizator, ar trebui să fii conștient și de impactul pe care acest dipsozitiv îl pot avea asupra mediului înconjurător, mai ales dacă arunci deșeurile în locurile potrivite.

În concluzie, sperăm că acum lucrurile îți sunt mult mai clare, cu privire la acest dispozitiv. Ai voie cu țigara electronică în bar, sub anumite condiții, iar țigara electronică în spații închise poate fi și ea permisă, însă nu uita să te documentezi de fiecare dată și să întrebi fie un barman, fie proprietarul localului, dacă se află în apropiere.