Tutun încălzit vs. tutun ars - ce diferențe există între cele două tipuri de fumat

Adaugat de grigore 19.01.2024 0 Comentariu

femeie care isi aprinde o tigara cu o bricheta Clipper

Activitate considerată de foarte mulți drept un excelent leac pentru stres, fumatul le aduce practicanților săi relaxare și satisfacție. Firește, este vorba despre fumatul de tutun, plantă care a fost fumată pentru prima dată pe continentul american, dar care a ajuns să se popularizeze rapid în întreaga lume. Cu o istorie bogată și începută în urmă cu mii de ani, fumatul a evoluat în timp, iar în prezent există multiple modalități de a-l practica.

Printre cele mai populare sunt fumatul de tutun prin ardere și fumatul de tutun prin încălzire. Deși fumatul prin ardere este varianta clasică, cu o “vechime“ mai mare, varianta de a fuma tutun încălzit este una a cărei popularitate se află în continuă creștere. Asta deoarece încălzirea tutunului propune o serie importantă de avantaje. În același timp, și arderea plantei vine cu plusuri, la fel cum ambele opțiuni au și dezavantaje.

 

Cuprins:

1. Tutun încălzit vs tutun ars - particularitățile celor două tipuri de fumat

2. Tutun încălzit vs țigară clasică - opțiunile existente pentru ambele tipuri de fumat

 

1. Tutun încălzit vs tutun ars - particularitățile celor două tipuri de fumat

Numărul fumătorilor la nivel global este unul foarte mare, iar posibilitățile prin care aceștia își pot satisface pasiunea sunt deosebit de variate. Popularitatea crescută a acestui obicei a permis companiilor care activează în industria fumatului să vină cu alternative multiple de produse. Pe lângă țigările obișnuite, există în prezent trabucuri, țigări în foi, iar oamenii pot să își cumpere și tutun la pungă, pentru a-și rula pe cont propriu țigările.

În plus, a apărut în ultimele decenii și o inovație extrem de apreciată. Este vorba despre fumatul de tutun încălzit, principiu diferite de cel al tutunului ars. Consumul de tutun încălzit este popular și în România, iar această practică vine cu avantaje și cu dezavantaje. În continuare, îți vom prezenta particularitățile tutunului încălzit și ale celui ars, precum și avantajele și dezavantajele fiecărei forme de fumat.

 

Tutun încălzit vs țigarete - particularități ale tutunului încălzit

Principala caracteristică a acestei forme de fumat este principiul de încălzire. Comparativ cu țigara tradițională, acolo unde planta de tutun este mărunțită, uscată și aprinsă direct cu flacără, la încălzire, se exercită o temperatură mai mică asupra plantei. Acest lucru se face prin intermediul unor dispozitive speciale. În loc să producă fum, ca în cazul arderii, acestea generează vapori.

Datorită lipsei arderii, tutunul încălzit eliberează o cantitate mai mică de monoxid de carbon și de gudron, ceea ce reprezintă un beneficiu major pentru fumătorii activi, dar și pentru persoanele din jurul lor. În plus, încălzirea tutunului este un principiu care permite experimentarea mai multor gusturi diverse, cu ajutorul aromelor. Nu în ultimul rând, trebuie precizat despre dispozitivele pentru încălzirea tutunului că sunt concepute pentru a putea fi ușor transportate și folosite.

 

Avantaje ale tutunului încălzit

+ Risc mai mic - unul dintre cele mai importante beneficii ale tutunului încălzit constă în reducerea impactului asupra sănătății fumătorului. Lipsa arderii este echivalentă cu generarea unei cantități mai mici de substanțe nocive pentru fumător.

+ Eliminarea mirosului neplăcut - dispozitivele de încălzire a tutunului nu produc fum și, deci, nu generează un miros persistent pe haine, în încăperi, pe pielea sau în părul fumătorului.

+ Reducerea impactului asupra mediului - pentru că nu se produc resturi de țigări arse, tutunul încălzit poate să fie considerat mai ecologic decât variantele tradiționale de fumat.

+ Controlul consumului de nicotină - dispozitivele de încălzire a tutunului permit un control mai bun al cantității de nicotină consumată. Fumătorii pot alege niveluri de nicotină mai scăzute sau mai ridicate, adaptându-și consumul preferințelor și nevoilor pe care le au.

 

femeie care fumeaza dintr-o tigara electronica

 

Dezavantaje ale tutunului încălzit

- Costurile - achiziționarea dispozitivelor de încălzire a tutunului presupune plata unui cost. De asemenea, și rezervele pot costa, uneori, mai mult decât alternativele de produse prin care se poate fuma prin arderea tutunului.

- Conținutul de nicotină - chiar dacă oferă beneficii în privința substanțelor generate în urma procesului de încălzire a tutunului, principiul este unul care nu exclude nicotina din ecuație.

- Reglementările - în unele țări, tutunul încălzit este supus acelorași reguli stricte precum țigările tradiționale. În plus, disponibilitatea sa poate fi una destul de limitată.

- Neclaritate pe termen lung - chiar dacă are ani buni de existență pe piață, tutunul încălzit este considerat o inovație relativ nouă. Există incertitudini cu privire la impactul său asupra sănătății utilizatorului.

Așadar, tutunul încălzit este o alternativă destul de interesantă pentru fumatul tradițional de țigări cu tutun ars, oferind avantaje multiple și variate. Cu toate acestea, el prezintă și dezavantaje. Pentru a avea o imagine și mai clară asupra asemănărilor și diferențelor dintre cele două forme de fumat, îți prezentăm în continuare particularitățile, avantajele și dezavantajele arderii tutunului.

 

Particularități ale arderii tutunului

Arderea tutunului este forma tradițională de fumat și implică arderea frunzelor de tutun mărunțite, uscate și rulate într-o foiță sau foaie. De asemenea, fumatul tradițional se poate face și cu ajutorul pipei. Prin ardere, tutunul eliberează un amestec de substanțe chimice, sub formă de fum, pe care utilizatorul îl inhalează.

Tutunul ars conține nicotină și generează și alte substanțe, precum monoxid de carbon și gudron. Efectul arderii tutunului și al inhalării fumului este, în general, unul de relaxare. Fumatul tradițional se poate face cu ajutorul mai multor tipuri de produse, pe care ți le vom prezenta în detaliu pe parcursul articolului. Fumatul tradițional a fost și este asociat cu multe aspecte culturale și sociale.

 

Avantaje ale arderii tutunului

+ Relaxare și stres redus - principalul motiv pentru care oamenii fumează este efectul relaxant pe care inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului îl poate avea. Fumătorii se simt, în general, mai relaxați atunci când fumează o țigară sau din pipă.

+ Socializare - fumatul a fost mereu un excelent pretext de socializare cu prietenii sau colegii de munca. Firește, acesta poate fi considerat un avantaj comun cu fumatul prin încălzirea tutunului.

+ Tradiție și ritual - pentru mulți fumători, fumatul tradițional poate fi un adevărat ritual personal. Îndeosebi pentru cei care își rulează pe cont propriu țigările, acest tabiet este unul relaxant.

 

barbat care fumeaza o tigareta

 

Dezavantaje ale arderii tutunului

- Impact asupra sănătății - fumatul tradițional presupune inhalarea unui fum care conține și substanțe chimice toxice.

- Conținutul de nicotină - la fel ca fumatul de tutun încălzit, și fumatul de tutun ars presupune inhalarea de nicotină, substanță care creează dependență.

- Mirosul generat - fumul de tutun lasă un miros pe haine, în păr și pe piele, ceea ce pentru mulți utilizatori reprezintă un dezavantaj important.

- Reglementări stricte -  în multe țări, fumatul tradițional este reglementat intens, fiind interzis în spații publice. Inclusiv în România, există posibilități limitate pentru cei care vor să fumeze țigări obișnuite în spații publice. Comparativ, fumatul prin încălzirea tutunului beneficiază de o reglementare mai puțin strictă.

Așadar, atât fumatul prin încălzirea tutunului, cât și cel prin arderea tutunului vin cu avantaje și dezavantaje importante. Alegerea, într-un final, este cea a fumătorului. Mulți practicanți ai acestui obicei aleg să experimenteze ambele forme de fumat, pentru a putea descoperi care este varianta potrivită pentru ei. În continuare, poți afla care sunt produsele specifice fiecărui tip de fumat.

 

2. Tutun încălzit vs țigară clasică - opțiunile existente pentru ambele tipuri de fumat

Practică foarte veche, fumatul a evoluat de-a lungul timpului, ceea ce a permis apariția multor produse și metode pentru consumul de tutun. Atât pentru arderea tutunului, cât și pentru încălzirea sa, există mai multe produse care pot fi folosite de către fumători.

 

Produsele populare pentru fumarea prin ardere a tutunului

Țigările convenționale - țigările sunt cele mai recunoscute și răspândite produse pentru fumarea prin ardere a tutunului. Acestea sunt formate din foi de hârtie în care este rulată planta mărunțită. De asemenea, țigările dispun și de un filtru special. Există și țigări de foi, care apelează la foi speciale, în locul hârtiei. Țigările pot fi cumpărate din comerț, la pachete de 20 de țigarete, sau pot fi rulate pe cont propriu, cu ajutorul instrumentelor speciale, cum sunt aparatele de rulat tutun. Fumătorii care doresc să renunțe la tutun, pot folosi și înlocuitor pentru tutun.

Pipa - este un alt produs tradițional folosit la arderea tutunului. Instrumentul le permite fumătorilor să aprindă tutunul și să inhaleze fumul generat prin ardere, într-o cuvă specială. Pipa este apreciată de fumători pentru că fructifică tot potențialul aromatic al tutunului. De asemenea, ea este asociată și cu o formă foarte elegantă de a fuma.

Trabucuri - prin trabucuri, înțelegem produse rulate manual, care se pot asemăna cu țigările de foi. Aromele trabucului sunt deosebit de complexe, însă au și o intensitate ridicată. Fumatul de trabuc se face prin inhalarea în gură a fumului, pentru a simți aromele, nu în piept. În general, se recomandă ca fumătorii care apelează la trabuc să fie experimentați.

 

barbat imbracat elegant isi aprinde un trabuc cu o bricheta speciala pentru trabucuri

 

Produsele folosite pentru fumat prin încălzirea tutunului

Și în cazul fumătorilor care preferă tutunul încălzit, există o mulțime de soluții prin care să-și poată satisface nevoia. Iată care sunt cele mai cunoscute metode de fumat prin încălzirea tutunului:

Dispozitive de încălzire a tutunului - dispozitivele speciale, precum celebrele IQOS sau Glo sunt foarte populare la nivel global, inclusiv în România. Acestea au crescut în popularitate mai ales în ultimii ani. Ele încălzesc tutunul la temperaturi mai mici decât arderea și generează vapori pe care fumătorul îi inhalează, scăpând de grija de a inhala cantități mari de substanțe cu potențial toxic.

Sisteme de vaping - în general, acestea se folosesc în combinație cu lichide cu nicotină sau cu arome de tutun, însă pot fi folosite și pentru încălzirea tutunului. Dispozitivele de vaping încălzesc cartușele speciale cu tutun, generând vapori. Ele sunt o alternativă asemănătoare cu aparatele de încălzire prezentate anterior, însă nu implică utilizarea aceluiași tip de rezerve.

Țigări electronice pentru tutun încălzit - unele firme au dezvoltat sortimente speciale de țigări electronice, care ajută la încălzirea tutunului. Ele oferă experiențe similare cu cele oferite de fumatul tradițional, dar generează abur de o calitate mai bună.

Așadar, variantele prin care se poate face fumarea tutunului prin încălzirea sa presupun utilizarea unor dispozitive speciale. Cele mai populare sunt cele tip IQOS sau Glo, însă și ustensilele pentru vaping și țigările electronice pentru tutun încălzit se bucură de popularitate. Cum funcționează, însă, aceste aparate?

 

Principiul de funcționare a aparatelor pentru fumat prin încălzirea tutunului

Aparatele pentru fumat prin încălzirea tutunului încălzesc planta la temperaturi mai mici decât cele rezultate în procesul de ardere a acesteia. Procesul de încălzire se desfășoară într-o cuvă specială, care nu generează fum, ci vapori din tutun. Fumătorii inhalează acești vapori, care conțin nicotină și, dacă se merge pe o astfel de variantă, arome. Iată care sunt componentele principale ale unui aparat pentru fumat prin încălzirea tutunului.

 

baiat fumand tigara cu tutun incalzit

 

Cuva de încălzire - este o componentă esențială, cu rolul de încălzire a tutunului la o temperatură situată, de regulă, între 250 și 350 de grade Celsius. Temperatura de încălzire este setată cu precizie, pentru a se evita arderea și pentru a se asigura eliberarea conformă a vaporilor.

Rezervele sau cartușele - tutunul în sine, ars cu ajutorul aparatelor, este sub formă de rezervă. Pe Tuburiaparate.ro găsești rezerve Terea, rezerve Heets și alte variante compatibile cu cele mai populare variante de dispozitive de pe piață. Cartușele se introduc în cuva de încălzire și se înlocuiesc după fiecare utilizare. Fiecare rezervă conține o cantitate specifică de nicotină și poate avea arome variate, inclusiv variante aromate.

Bateria și alimentarea - aparatele pentru fumat prin încălzirea tutunului sunt dotate cu o baterie care furnizează necesarul de energie pentru încălzirea cuvei. Această baterie se poate încărca prin intermediul cablurilor USB sau USB-C și este concepută să ofere un număr specific de sesiuni de fumat, înainte de a fi necesară reîncărcarea.

În concluzie, atât tutunul încălzit, cât și tutunul ars reprezintă alternative populare în rândul fumătorilor. Ambele vin cu propriile avantaje și dezavantaje, astfel că nu există o formă corectă și una greșită de a fuma. Pe TuburiAparate.ro găsești toate accesoriile de care ai nevoie pentru a fuma tutun încălzit, dar și produse pentru tutun ars, precum trabucuri, tutun la pungă, țigări de foi și multe altele. Alege variantele care îți oferă cea mai multă satisfacție și fumează așa cum îți place!