Trabucuri sau tigari de foi: Diferente si asemanari intre cele doua categorii de produse

Adaugat de grigore 02.03.2021 0 Comentariu

 

 

Fumatul pentru socializare lasa loc deseori unei confuzii intre tigarile de foi si trabucuri. Confuzia apare cateodata si din cauza listarii tigarilor de foi printre trabucuri in magazinele online. Istoria lor este insa comuna, in mare parte. Tutunul a insotit oamenii timp de mii de ani, ajutandu-i sa se relaxeze, sa socializeze si chiar sa incheie razboaie. 

Vremea pipei pacii a trecut repede insa. De la descoperirea de catre europeni a misterioasei plante de origine americana acum mai bine de 500 de ani si pana la transformarea ei in tigari si trabucuri nu a durat prea mult. Din acel moment, tigarile de foi si trabucurile au cucerit oamenii, iar fumul lor a umplut aerul cafenelelor, al saloanelor palatelor, dar si al locuintelor obisnuite. Care sunt insa diferentele si asemanarile dintre tigarile de foi si trabucuri? Descopera in randurile de mai jos!

 

Caracteristici fizice

 

Asemanari

La fel ca trabucurile, si tigarile de foi au o compozitie din tutun si au invelisul realizat din foile aceleiasi plante. Totusi, uneori tigarile de foi au un invelis de hartie care imita foaia de tutun. Trabucurile nu au filtru si majoritatea tigarilor de foi prezinta aceeasi caracteristica, dar exista si variante de tigari care sunt dotate cu filtru. 

 

Deosebiri 

Diferenta cea mai evidenta intre un trabuc si o tigara de foi este marimea diferita. O tigara de foi este mult mai mica decat ruda sa: masoara in jur de 6 mm in diametru si are o lungime de aproximativ 75-100 mm. Un trabuc robusto, de exemplu, are de obicei 127 mm lungime si un diametru de aproximativ 20 mm. Desi robusto sunt unele dintre cele mai mici tipuri de trabuc traditional, iata ca sunt considerabil mai mari decat o tigara de foi. 

O alta diferenta consta in modalitatea de productie, pe care cunoscatorii o pot identifica atunci cand compara cele doua produse. Tigarile de foi se fabrica de obicei industrial, din foi de tutun taiate in bucati potrivite. Trabucurile se fac si manual si industrial, dar cele mai renumite branduri aleg modalitatea manuala de fabricare. Pentru fabricarea trabucurilor se folosesc exclusiv frunze intregi de tutun. 

 

Experienta fumatului

 

Asemanari 

La fel ca in cazul trabucurilor, si experienta fumatului de tigari de foi depinde de ce fel de tutun este folosit in compozitia produsului. Un trabuc si o tigara fabricate din acelasi tip de tutun au acelasi gust si aroma. Si modul de folosire este similar celor doua tipuri de produse tabagice. Astfel, amandoua se fumeaza fara inhalarea fumului, ceea ce le face mai putin daunatoare pentru sanatate in comparatie cu tigarile obisnuite. Totusi, anumite riscuri exista, pentru ca o parte din fumul care ajunge in gura patrunde prin mucoase in sange si in aparatul respirator.

 

Deosebiri

Desi gustul si aroma pot fi asemantoare, intensitatea acestora difera, pentru ca tigarile de foi contin tutun tocat. De asemenea, tigarile de foi pot fi imbogatite cu agenti de aromatizare, astfel ca pot avea o gama larga de arome. Asadar, cand cumperi tigari de foi, citeste cu atentie eticheta, pentru a sti exact ce cumperi.

Diferenta de marime dintre “cigars” si “cigarillos”, termeni pe care anglofonii ii folosesc pentru trabucuri, respectiv tigari de foi, influenteaza si timpul de fumare. In timp ce unele trabucuri mari pot fi savurate si o ora, o tigara de foi tipica iti asigura 15 minute de relaxare. “Cigarillos” au tendinta de a arde mai intens si mai rapid din cauza dimensiunii reduse, asa ca este bine sa tragi mai incet din ele, pentru ca arderea prea puternica afecteaza aromele tutunului.

 

Contextul fumatului

 

Asemanari 

Atat trabucurile cat si tigarile de foi ofera o experienta placuta si se fumeaza in contexte diverse, fie de socializare sau de relaxare. Pasiunea pentru tutun si timp de calitate ii uneste pe iubitorii de tigari de foi si de trabucuri. 

 

Deosebiri 

Pentru ca fumatul lor dureaza mult, trabucurile se recomanda pentru sesiunile mai lungi de fumat. Pasionatii isi fac deseori un program de savurat trabucurile din umidorul personal, pentru a se bucura pe deplin de ele. Tigarile de foi sunt o alegere comuna cand timpul nu este de partea noastra. Cunoscute in Europa si ca “trabucuri de 7 minute” (desi dureaza mai mult de obicei) ele pot fi fumate in pauzele de la serviciu, inaintea unei plecari sau la o iesire la cafea cu prietenii. Datorita dimensiunilor reduse, pot fi mai usor transportate, astfel ca sunt mai potrivite pentru sesiunile spontane de fumat. 

Fie ca preferi perioadele lungi si relaxante de fumat ale trabucurilor, fie ca iti place amestecul de arome pe care tigarile de foi ti le ofera intr-un timp scurt, un fum este intotdeauna un mod simplu si eficient de a indeparta grijile zilei si a te bucura de viata.