Brichetele Zippo: Tot ce trebuie sa stii despre ele

Adaugat de grigore 10.10.2022 0 Comentariu

 

Dacă ești fumător, este aproape imposibil să nu fi auzit de brichetele Zippo.

La momentul actual, Zippo este unul dintre cele mai iconice nume de marcă din lume, în special din industria tutunului. Brichetele au devenit cunoscute datorită caracteristicilor de funcționalitate, dar și caracteristicilor estetice.

Probabil mulți dintre voi se întreabă cum au apărut brichetele Zippo și de ce sunt considerate cele mai bune? Iată un articol cu tot ce trebuie să știi despre aceste instrumente adorate de fumători:

 

Brichetele Zippo: Scurtă istorie

Firma de producție a brichetelor a fost fondată de George G. Blaisdell în 1932 în Bradford, Pennsylvania. Sursa de inspirație a venit de la o companie austriacă care producea brichete cu un design similar.

Prima brichetă Zippo a fost creată la începutul anului 1933, urmând ca la 3 martie 1936 să fie acordat brevetul pentru continuarea producției.

Numele brandului și, implicit, al brichetelor a fost inspirat din atracția lui Blaisdell pentru cuvântul „zipper” care înseamnă „fermoar”. Schimbând ușor forma originară a cuvântului, s-a născut numele Zippo - un cuvânt ușor de reținut și atractiv pentru consumatori.

Drumul spre succesul la nivel mondial a început destul de timpuriu pentru Zippo, la doar 7 ani după producerea primei brichete. Mai întâi, popularitatea sa a fost câștigată în rândul membrilor militari americani în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În acele vremuri, majoritatea brichetelor Zippo erau inscripționate cu insigne autorizate și cu însemnele diviziei pentru anumite unități din cadrul armatei. Pe scurt, deveniseră un adevărat simbol al statutului de militar la acea vreme.

Începând cu anii 1960, marca de brichete Zippo a început o campanie publicitară pentru a deveni mai atrăgătoare unui public țintă mai larg. Multe dintre brichetele realizate în această perioadă au fost pictate manual, devenind, de fapt, opere de artă care sunt încă prețuite de colecționarii de astăzi din întreaga lume.

 

Muzeul Zippo

Bradford, Pennsylvania nu este doar „casa” producției de brichete Zippo, dar găzduiește și un muzeu dedicat istoriei brichetelor.

În prezent, Muzeul Zippo găzduiește peste 100.000 de vizitatori anuali, conform site-ului oficial. Colecționarii și fanii brichetelor călătoresc din toate colțurile lumii, inclusiv Japonia, Coreea, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Portugalia și Brazilia pentru a-și hrăni dragostea lor pentru această marcă americană emblematică.

 

 

Brichetele Zippo: Cum funcționează?

Chiar dacă aspectul general al brichetelor s-a schimbat de-a lungul anilor pentru a întâlni preferințele consumatorilor, caracteristicile funcționale au rămas aproape aceleași. Acest lucru înseamnă că producătorii și-au dat seama încă de la început de nevoile publicului de calitate și stil.

 

Anatomia brichetelor Zippo

La nivel funcțional, Zippo este un tip de brichetă care folosește un fitil și o piatră pentru a crea scânteia care aprinde combustibilul dinăuntru. O brichetă Zippo poate funcționa cu mai multe tipuri de combustibil, cum ar fi butan, benzină, gaz sau ceară.

Fitilul brichetelor este fabricat, de obicei, din bumbac sau alt material absorbant și este situat în interiorul carcasei metalice.

Cremenele (piatra) este, de fapt, o bucată de metal care produce o scânteie atunci când este lovit de roata brichetei. La rândul său, roata este situată pe partea exterioară a brichetei Zippo și trebuie rotită în jos pentru a produce flacăra cu care fumătorul își aprinde țigara.

 

Cum funcționează brichetele Zippo

Când roata se rotește și lovește cremenele, se produce o scânteie. Scânteia aprinde combustibilul (de obicei butan) care arde fitilul de bumbac. Căldura produsă de combustibil menține fitilul aprins, ceea ce, la rândul său, menține flacăra aprinsă.

Brichetele Zippo au devenit renumite pentru cât de bine funcționează pe timp de vânt, ploaie sau chiar în unele dintre cele mai extreme condiții meteorologice. Sunt foarte apreciate de călătorii semi-nomazi, întotdeauna cu rucsacul și cortul în spate, pentru când au nevoie de o sursă de încredere pentru a face un foc de tabără. Mulți alpiniști preferă, de asemenea, brichetele Zippo, deoarece acestea sunt mai fiabile pentru vremea rece.

Avantajul brichetelor Zippo este că sunt reîncărcabile, ceea ce înseamnă că investiția este una meritată pe termen lung. Încărcătoarele cu butan sunt adaptate pentru a se potrivi deschiderii brichetelor Zippo și pentru a oferi o modalitate simplă de a umble instrumentul cu combustibil. Odată umplută, bricheta poate fi utilizată ca de obicei.

În plus față de producția de brichete, compania se ocupă și de producerea de accesorii Zippo și portofele Zippo pe care orice proprietar de brichete sau fumător ar trebui să le aibă.

 

 

Brichetele Zippo: Tipuri de brichete

 

Brichete Zippo pentru pipă

Anumite caracteristici interne ale brichetelor Zippo pentru pipă sunt asemănătoare brichetelor obișnuite, dar proiectate pentru nevoile speciale ale fumătorilor de pipă. Acestea permit utilizatorului să direcționeze și să tragă flacăra în jos fără a arde bolul în care se introduce tutunul de pipă.

Rezultatul? Aprinderea uniformă a tutunului, fără deteriorarea pipei.

 

Brichete Zippo rezistente la vânt

Brichetele Zippo rezistente la vânt sunt mai mult decât simple instrumente de aprins - sunt adevărate simboluri americane. De la click-ul inconfundabil când se învârte rotița, calitatea materialelor și până la design-ul exterior, cu siguranță te vei bucura de caracteristicile speciale ale brichetelor Zippo pentru mulți ani de acum încolo.

Descoperă gama completă de brichete Zippo pe tuburiaparate.ro!