Taietura frunzelor de tutun. Cum influenteaza aroma?

Adaugat de grigore 08.08.2022 0 Comentariu

tipuri de taiere de tutun

Tutunul utilizat pentru confecționarea țigărilor, trabucurilor, țigărilor de foi sau pentru umplerea pipei, oferă o multitudine de oportunități de aromă, iar modul în care se realizează tăietura frunzelor contribuie la aceste varietăți de experiențe și savoare.

Poate că ai observat, chiar și inconștient, că mai multe tipuri de tutun au gusturi și mirosuri diferite și l-ai ales pe cel care se potrivește cel mai bine preferințelor tale. Chiar dacă și combinarea mai multor frunze de tutun din culturi diferite influențează aroma și gustul produsului final, trebuie să ai în vedere că tăietura frunzelor este la fel de importantă. Iată deci care sunt tipurile de tăieturi pe care le practică producătorii de tutun și cum îți influențează alegerea în produsul de tutun final:

 

Tipuri de tăieturi ale frunzelor de tutun

Panglica (Ribbon Cut)

Cunoscut mai mult în denumirea originală englezească, acest tip de tăietură este printre cele mai comune forme prin care este procesat tutunul și creat produsul final, indiferent de scopul său. Tăietura tip panglică este apreciată datorită faptului că arde mult mai bine decât celelalte modalități de tăiat, arde constant, iar gustul rezultat în urma combinării mai multor culturi de tutun se simte mult mai uniform, fără ca o componentă să o domine pe cealaltă.

Totodată, tăietura tip panglică este mult mai convenabilă pentru majoritatea producătorilor de tutun pentru că nu necesită atât de mult timp, răbdare sau îndemânare.

O altă caracteristică a tăieturii frunzelor de tutun în stil panglică este faptul că tutunul ajunge să îmbătrânească mult mai repede, fiind un element important pentru calitatea trabucurilor sau tutunului pentru pipă. Deși procesul de îmbătrânire și vindecare începe să încetinească după un an, există încă multe beneficii de câștigat pentru aromă și calitate.

 

tutun pentru rulat taiat tip shag

Shag (Shag Tobacco)

Tăietura tip shag se definește ca un tip de tăietură mai fină și mai subțire decât panglica, dar trecând printr-un proces asemănător. Având în vedere că tăietura tip panglică este deja destul de fină, pentru shag, tutunul trebuie să fie presat o anumită perioadă (aproximativ 2 săptămâni sau mai mult) pentru a ajunge la rezultatul dorit. Acest tip de tăietură este foarte convenabil pentru producerea tutunului pentru rulat țigări.

Asemenea panglicii, tutunul shag îmbătrânește și se vindecă la fel de repede în primul an, urmând să încetinească după această perioadă, dar fără să se oprească în totalitate.

 

Plug (Plug Tobacco)

Tutunul tăiat în stil plug este, de fapt, un bloc/calup de tutun presat care este apoi introdus într-un cutter special de utilizatorul final pentru a fi tăiat și a lua forma unor fulgi de tutun presați. Într-un anume sens, acest bloc de tutun reprezintă fulgi de tutun adunați și presați într-un singur loc, permițând fumătorului să considere cât de gros sau cât de subțire (după preferințele de fumat) să separe sau să taie firicelele de tutun.

Majoritatea producătorilor de tutun consideră această tăietură ca fiind o modalitate mai rustică și mai practică atât pentru producție, cât și pentru utilizatorii finali. În plus, poate fi deosebit de satisfăcător pentru un fumător să folosească un cutter de tutun pentru a tăia exact cât dorește dintr-un bloc de tutun și să controleze complet cantitatea pe care o fumează. Pentru cei cărora le place să se delecteze cu o pipă de calitate la sfârșitul zilei, manevrarea blocului de tutun după propriile dorințe este cu adevărat o experiență satisfăcătoare.

 

Frânghie (Rope Tobacco)

Acest tip de tăietură este un produs intensiv de muncă, adesea fabricat manual de către meșterii cu experiență sau este prelucrat prin intermediul unor mașinării foarte mari, costisitoare și avansate pe care nu toți producătorii de tutun le au la îndemână.

Mai este cunoscut și sub denumirea de tutun răsucit (twisted tobacco), datorită modului în care tutunul trebuie învârtit și combinat cu alt tutun pentru a forma o „frânghie”. Uneori, frânghiile de tutun sunt gătite sub presiune, alteori nu, dar această acțiune depinde de cât de puternic este menit să fie amestecul de tutun în final.

Tutunul tăiat în acest stil oferă o experiență foarte puternică și intensă de gust și aromă de tutun și de multe ori nu este indicat pentru fumătorii începători si/sau pentru fumătorii care au o toleranță scăzută la amestecurile de tutun mai tari.

tutun taiat tip fulgi (flake tobacco)

Fulgi (Flake Tobacco)

În producerea fulgilor de tutun, odată ce diferite culturi de tutun sunt amestecate pentru realizarea produsului final, trebuie adăugat un grad de umiditate. Unii producători de tutun folosesc o carcasă de zahăr sau alți lianți pentru a ajuta tutunul să se concentreze într-un singur bloc, asemenea tutunului tăiat tip plug. Apoi acesta este presat pentru mai multe intervale de timp, în funcție de producător, până când umiditatea intră în frunza de tutun, iar presiunea va trebui eliberată încet-încet pentru a nu deteriora tutunul.

Fulgii de tutun îmbătrânesc și se vindecă mult mai bine pe termen lung, cu așteptări mai bune decât în cazul tutunului panglică. Motivul pentru care capacitatea de îmbătrânire și beneficiile diferă se datorează cantității de aer care intră în contact cu tutunul. Există o suprafață de contact cu aerul mult mai mare în cazul tutunului tăiat tip panglică decât în fulgi.

 

Cub (Cube Cut)

Tăietura frunzelor de tutun în stil cub este considerat un proces la fel de simplu ca în cazul tăieturii tip panglică. Pentru realizarea acestei tăieturi se pot folosi atât echipamente tehnologice de producție foarte mari sau se poate folosi o foarfecă transversală pentru tăierea tutunului în cuburi de dimensiuni aproximativ egale.

Tutunul tăiat tip cub permite mai mult aer decât în cazul fulgilor de tutun, iar rezultatele în urma îmbătrânirii și vindecării tutunului se încadrează între caracteristicile pe termen lung ale fulgilor și beneficiile pe termen mai scurt ale panglicilor.

Fiecare tip de tăietură a frunzelor de tutun influențează aroma și gustul final al produsului, așa cum am descris caracteristicile specifice ale fiecăruia. În combinație cu amestecurile de tutun, tăietura frunzelor este foarte importantă pentru a delimita scopurile tutunului final - pentru trabuc, pentru rulat, pentru injectat țigări, pentru pipă sau pentru prizat. De aceea, niciodată nu o să întâmpini aceeași experiență în timpul fumatului utilizând instrumente diferite pentru fumat.