Puf sau mucegai pe trabucuri? Cum faci diferenta si ce rol are uleiul de maturare

Adaugat de grigore 25.10.2021 0 Comentariu

 

Pentru că mulți începători în arta fumatului și pasionați de trabucuri nu cunosc diferențele dintre puful și mucegaiul de pe produse, ne-am gândit să oferim câteva informații care, sperăm noi, vor rezolva orice nedumeriri legate de sănătatea trabucului achiziționat.

 

Fiecare tip de trabuc trebuie păstrat și depozitat în condiții optime pentru a avea un aspect și un gust rafinat. Poate te gândești că un trabuc trebuie să arate precum o țigară normală și anume: curat, fără reziduri și drept. Dar modul de fabricare al unui trabuc, procesul de maturare și condițiile de menținere sunt clar diferite față de cele ale unei țigări. De aceea, fie că ești începător, fie că ești pasionat, trebuie să cunoști care este diferența dintre puful apărut pe suprafața trabucului și mucegaiul care se răspândește rapid.

 

O asemănare mai clară există între trabuc și vin: ambele produse devin mai bune odată cu trecerea timpului, în funcție de modul în care au fost păstrate.

 

Puful pe trabucuri

 

Puful (uleiul de maturare) apărut pe suprafața trabucurilor este un proces natural provocat de trecerea timpului. El este inofensiv pentru sănătatea umană și prezintă, de fapt, un indicativ al condițiilor optime de păstrare și depozitare.

 

Dezvoltarea pufului pe trabucuri este provocat de continuitatea procesului de fermentare a uleiurilor din interiorul frunzelor de tutun. Faptul că sărurile și uleiurile ies la suprafață reprezintă un semn că trabucul este viu și continuă procesul de maturare.

 

Dacă nu înțelegi de ce trabucul este supus unui proces de maturare, concept utilizat de obicei în producerea vinului și al alcoolului, este dintr-un singur motiv simplu: face gustul tutunului să fie mai rafinat și mai plăcut. Procesul de fermentare afectează în mod pozitiv aroma și mirosul care sunt astringente și amare inițial, scoțând la iveală aspectele florale și mai dulci ale plantei de tutun.

 

Dacă întâlnești puf pe trabucuri, nu înseamnă că produsul este stricat și trebuie aruncat ci din contră, este momentul oportun să te bucuri mai mult de aroma și de calitatea sa.

 

Mucegaiul pe trabucuri

 

Mucegaiul care se împrăștie pe trabucuri reprezintă o ciupercă nocivă pentru produse, dar și pentru sănătatea umană. Contrar apariției pufului, muceiagul se dezvoltă ca urmare a condițiilor incorecte de păstrare ale trabucurilor, adică nivelul termic și gradul de umiditate recomandate pentru depozitare nu au fost urmate cu atenție. Partea cea mai dezavantajoasă este că mucegaiul se transmite de la un trabuc la altul, contaminând toate produsele pe care le ai în humidor.

 

Mai există două motive alternative pentru care mucegaiul se dezvoltă pe suprafața trabucurilor:

  • Atingerea produselor de suprafețe murdare sau contaminate (mâini, mese de lucru etc.);
  • Ventilația slabă din recipientul în care sunt depozitate.

În cazul în care achiziționezi un produs care prezintă mucegai pe suprafața sa, te rugăm să-l îndepărtezi de restul trabucurilor din humidor și să verifici dacă celelalte produse nu au fost contaminate. În plus, va fi necesar să cureți și să aerisești cutia de depozitare a trabucurilor.

 

Cum faci diferența între puf și mucegai

 

Ca să înlăturăm orice dubiu în privința pufului și al mucegaiului de pe trabucuri, ne-am gândit că ar fi o idee bună să îți prezentăm cum să faci diferența dintre cele două.

 

Puful sau uleiul de maturare care apare la suprafața trabucului ia forma unor cristale minuscule care dau senzația de produs prăfuit. Cristalele au culoarea albă sau gri și sunt distribuite uniform pe suprafața foiței din planta de tutun. Partea bună este că puful poate fi îndepărtat ușor cu degetul sau cu o cârpă moale uscată.

 

În schimb, mucegaiul nu poate fi înlăturat de pe suprafața trabucului. Acest reziduu ia forma unor cocoloașe de culoare bleu-gri sau negru. Mai poți identifica apariția mucegaiului pe foița de tutun datorită a 3 factori specifici:

  • Trabucurile sunt umede la atingere;
  • Nu se aprind sau se aprind foarte greu;
  • Degajă un miros neplăcut, “închis” la aprindere.

Cei mai mulți dintre “veteranii” fumatului de trabucuri apreciază produsele cu puf deoarece știu că acestea au fost produse și păstrate în condiții optime. Așa cum am amintit anterior, rolul pufului sau uleiului de maturare prezintă procesul de maturare și învechire al unui trabuc cubanez sau premium și îi oferă o aromă mult mai plăcută și mai rafinată.