Nicotina - ce este nicotina, istoricul ei și produsele în care poate fi găsită

Adaugat de grigore 10.05.2023 0 Comentariu

fum de la tigara cu background negru

 

Fumatul este unul dintre acele obiceiuri care dau oamenilor posibilitatea de a se relaxa. Istoria fumatului este una deosebit de îndelungată, iar obiceiul a evoluat în timp și s-a dezvoltat ca ritual practicat în mod individual, dar și ca metodă de socializare. Cel mai des, oamenii fumează produse pe bază de tutun. Fie că este vorba despre țigări în diferite forme și dimensiuni, trabucuri sau narghilele, resursele necesare fumătorilor au în comun o substanță esențială. Este vorba despre nicotină.

Pentru a înțelege mai ușor de ce fumatul reprezintă un obicei atât de popular și de ușor de asimilat de către oameni, este necesar să știi ce e nicotina, care sunt proprietățile sale, cum a ajuns ea să fie populară, precum și în ce cantități poate fi identificată în produsele pentru fumat care se găsesc pe piață și care conțin tutun. Cu ajutorul informațiilor pe care ți le vom prezenta în acest articol, vei descoperi cele mai importante informații ce istorie are nicotina, ce este ea și în ce produse se găsește.

 

Cuprins:

  1. Nicotina - ce înseamnă nicotina și cine a descoperit-o
  2. Ce este nicotina și unde se găsește nicotina

 

1. Nicotina - ce înseamnă nicotina și cine a descoperit-o

Nicotina este un alcaloid, iar denumirea sa completă, din punct de vedere științific, este alfa 3 piridil-N-metilpirolidina. Vrei să știi cum arată nicotina? Textura nicotinei este una uleioasă. Ea nu are culoare, în mod normal, dar la contactul cu aerul devine maronie. Mulți oameni care aud de această substanță se întreabă la ce ajută nicotina. În cantități mici, ea are capacitatea de a relaxa corpul uman și de a diminua apetitul pentru hrană. De asemenea, cu ajutorul unei cantități reduse de nicotină, metabolismul uman este accelerat. Un alt amănunt interesant despre nicotină este că aceasta reprezintă o substanță care poate fi folosită pe post de insecticid.

 

Istoria nicotinei

Dacă te întrebi cine a inventat nicotina, trebuie să știi că nu există un răspuns, deoarece nicotina este o substanță care se găsește în diverse plante, în mod natural. Așadar, nu vorbim despre o substanță creată în laboratoare. Cu toate acestea, nicotina poate fi extrasă și dezvoltată, în așa fel încât să poată fi incluse și în alte produse de fumat decât cele bazate pe foi. Așadar, întrebarea cu adevărat relevantă este cine a descoperit nicotina. Pentru a oferi un răspuns clar, vom începe prin prezentarea unui scurt istoric al tutunului, planta cea mai relevantă, din punct de vedere al consumului de nicotină în rândul oamenilor.

Cristofor Columb, celebrul explorator, se afla în Cuba, în anul 1492, iar într-una dintre expedițiile sale pe insulă a remarcat un obicei al localnicilor, pe care nu îl mai observase în niciun alt context. Aceștia luau foi de porumb în care puneau niște frunze uscate, iar apoi le aprindeau la un capăt și trăgeau din celălalt capăt fumul rezultat. Firește, frunzele erau frunze de tutun, iar prin arderea lor cubanezii se relaxau.

O persoană din anturajul exploratorului care are o contribuție deosebită și la descoperirea Americii, a încercat și el să fumeze și a fost surprins de efectul provocat de această experiență. Odată cu revenirea pe continentul european, Columb și oamenii său au adus și tutunul, sub formă de semințe și frunze, iar la jumătatea anilor 1500, planta a început să devină foarte populară, mai ales în țările iberice. Oamenii apreciau frunzele de tutun pentru efectul lor calmant și relaxant, atunci când erau fumate.

 

persoana care tine tutun in mana

 

Popularitatea tutunului a fost una care s-a manifestat și în rândul elitei europene, iar diplomații și conducătorii comunităților din secolul XVI au apreciat și ei planta. Un nume avea să marcheze, însă, definitiv istoria tutunului și a nicotinei. Este vorba despre Jean Nicot, un ambasador Francez aflat în portugalia, între 1559 și 1561. Acesta era încântat de efectele tutunului și a decis să îi facă un cadou special Reginei Franței, Caterina de’ Medici. El i-a oferit un pachet de semințe de tutun, care conținea și frunze gata pregătite pentru a fi fumate.

Scopul cadoului a fost acela de a o ajuta pe regină să scape de durerile de cap, ceea ce a fost un obiectiv atins. Astfel, Caterina’ de Medici a ajuns să recomande remediul și celor din jurul ei, iar ulterior tutunul avea să înceapă să fie vândut populației, în magazin. Planta era cunoscută sub titulatura de “iarba reginei“, iar Caterina i-a oferit numele oficial de Nicotiana Tabacum. Firește, numele este un tribut adus lui Nicot, ca dovadă de recunoștință din partea reginei. Deci, dacă te întrebai ce înseamnă nicotina, acum ai aflat răspunsurile pe care le căutai.

Odată cu trecerea timpului, oamenii de știință au studiat tutunul și substanța activă pe care o conține acesta, iar ea a fost identificată și “botezată“ cu numele de nicotină. La începutul anilor 1810, Franța a început să cultive tutun doar pe culturi aparținând statului, după ce între 1791 și 1810 planta putea fi obținută și pe terenuri private. Tutunul era considerat o plantă cu beneficii de ordin medical, însă ulterior s-a dovedit că a consuma tutun este un viciu. În prezent, planta de tutun și nicotina, ca substanță, se folosesc cu scop recreațional.

 

barbat care isi aprinde un trabuc cu o bricheta de trabucuri

 

2. Ce este nicotina și unde se găsește nicotina

Nicotina reprezintă o substanță prezentă în diverse tipuri de plante, iar cea mai populară dintre acestea este Nicotiana tabacum, adică planta de tutun. Aceasta este parte din familia de plante denumită Solanaceae. Alte plante care sunt “membre“ ale acestei familii sunt cartoful și tomatele. Acestea sunt și ele plante ce conțin nicotină, la fel ca ardeiul gras sau vinetele. Totuși, planta de tutun o conține în concentrație de la 0,6%, până la 3%, fiind cea mai “ofertantă“, din punct de vedere al conținutului de nicotină.

De cele mai multe ori, oamenii consumă nicotină prin arderea sau încălzirea plantelor de tutun. În cazul unei țigări clasice, doar o cantitate de la 0,1 până  la 2,8 miligrame de nicotină este inhalată de către consumator. Restul este arsă și nu ajunge în organismul acestuia. Cantitatea este una nesemnificativă, raportat la câtă substanță conține o țigară, în general. În tabelul de mai jos, poți observa ce conținut de nicotină au cele mai populare produse cu tutun, în general:

 

Produs

Conținut de nicotină în mg

Țigară pentru încălzire

0,5

Țigara clasică

13 - 32

Țigară de foi

15 - 40

Tutun prizat (1 gram)

12 - 16

Trabuc

260 - 640

 

Așadar, în cele mai multe țigarete se găsește mai puțină nicotină decât în variantele de țigări de foi pe care le poți consuma, ca fumător. Dacă ești consumator de trabucuri, știi că fumul rezultat în urma arderii unui trabuc nu se inhalează în plămâni. Cu toate acestea, nicotina se asimilează la nivelul cavității bucale. Un caz special este și cel al celorlalte plante care conțin nicotină. Este vorba despre vinete, cartofi, ardei grași sau tomate. Acestea sunt demne de menționat, deoarece fac parte din regimul alimentar al foarte multor persoane. Spre deosebire de planta de tutun, acestea conțin nicotină într-o cantitate mult mai mică.

În cele ce urmează, îți vom prezenta informațiile esențiale despre cele mai importante produse pe bază de tutun sau care conțin nicotină!

 

Despre țigarete

Țigaretele sunt cele mai populare produse care conțin tutun. La nivel global, țigaretele se consumă în toate țările civilizate, iar companiile care produc în regim industrial astfel de produse au cifre de afaceri uriașe. În sens clasic, țigările se consumau în mod individual, iar planta de tutun era arsă, pentru a genera fumul care se inhala. În ultimii ani, însă, a crescut popularitatea tehnologiilor care încălzesc tutunul.

Această tehnologie este considerată a fi una mai puțin nocivă pentru fumători și vine și cu avantaje precum lipsa mirosului în haine și păr sau accesibilitatea mai facilă. Spre deosebire de țigările clasice, variantele care implică încălzirea tutunului pot fi consumate inclusiv în multe spații publice închise. Din punct de vedere al nicotinei, țigările care se consumă prin încălzirea tutunului conțin doar 0,5 mg de substanță.

La fel ca țigările clasice, aceste variante se cumpără în pachete de câte 20 de bucăți. Spre deosebire de țigaretele obișnuite, cele folosite pentru fumat prin tehnologia de încălzire a tutunului nu pot fi rulate pe cont propriu și se cumpără doar la pachet. Ele sunt disponibile în mai multe arome, spre deosebire de variantele clasice. Acestea din urmă obișnuiau să fie disponibile și ele în versiune mentolată. Mentolul era activat prin spargerea unei bile din filtrul țigării. Această opțiune a fost interzisă în Uniunea Europeană, în 2020.

 

tigari rulate cu frunze de porumb

 

Deși țigările Heets, de pildă, pot fi achiziționate într-o gamă deosebit de variată de arome, variantele de țigări clasice compensează prin versatilitatea lor din punct de vedere al tăriei. Totodată, ele oferă posibilitatea de a fi rulate în mod independent. Fumătorii pot achiziționa tutun în stare brută, foițe și filtre și își pot produce singuri țigările de care au nevoie. Mai mult decât atât, ei pot să apeleze și la tuburi, unele dintre acestea fiind disponibile și cu diverse arome.

 

Despre trabucuri

Trabucurile sunt considerate a fi cea mai elegantă alternativă de produs destinat fumatului. Sofisticate și complexe, trabucurile au un conținut ridicat de nicotină, așa cum poți observa în tabelul de mai sus. Trabucul apelează la foițe speciale, care au rolul de a “adăposti“ bucățile de plantă de tutun. Foițele au o textură specifică și vin, la rândul lor, cu o aromă care o completează excelent pe cea a foițelor de tutun. Prin ardere, se generează un fum cu aromă puternică. Este important ca acesta să nu fie inhalat în plămâni, ca în cazul unei țigări obișnuite.

 

3 trabucuri, bricheta si cutter puse intr-o scrumiera de trabuc

 

Pentru a putea să genereze aromele sale deosebite, trabucul este important să fie păstrat în mod corespunzător. Se recomandă păstrarea lor în pungi din plastic, cu închidere ermetică. De asemenea, pe lângă trabuc, în pungă trebuie să existe și un șervețel umezit sau un burete umezit. Astfel, se va crea medicul corespunzător pentru ca plantele să nu se usuce și să își piardă din prospețime. În funcție de conținutul de nicotină, dar și de alte aspecte, există trabucuri de tărie mică, medie și mare. Acestea trebuie alese în funcție de preferințele fumătorului, dar mai ales de experiența acestuia.

 

Despre țigările de foi

Țigările de foi pot fi considerate a fi elementul de tranziție dintre țigara clasică și trabuc. Fumul pe care ele îl generează prin ardere se poate inhala în plămâni. Există variante de țigări de foi fără sau cu filtru, cu muștiuc, cu arome sau simple, dar și țigări cubaneze. Ceea ce au în comun țigările de foi cu trabucurile constă în necesitatea de a fi păstrate în condiții specifice. Acestea sunt similare cu cele valabile în cazul trabucului.

 

Despre țigările electronice

Țigările electronice sunt dispozitive care încălzesc un lichid special. Există lichid pentru țigară electronică cu nicotină, precum și variante de lichid fără nicotină. Totodată, fumătorii pot să aleagă lichid diferit, în funcție de arome sau de tărie. Țigările electronice au un acumulator intern, care se poate încărca prin intermediul unui cablu special. Au și alte avantaje, multe dintre ele comune cu cele ale țigărilor folosite pentru aparatele de încălzire a tutunului. Este vorba despre utilizarea foarte intuitivă, lipsa mirosului din haine și păr, precum și lipsa de scrum generat la consum. În plus, o țigară electronică are și durată de viață îndelungată.

 

tigara electronica reincarcabila sprijinita de o piatra

Despre mini-narghilea

Mini-narghileaua este un dispozitiv care combină experiența fumatului de țigări cu cea a fumatului de narghilea. Ea funcționează pe bază de vapori, precum narghileaua, și poate oferi aceeași stare de relaxare precum țigara clasică sau electronică. Există mini-narghilea cu nicotină, unde se află o cantitate de 20 mg/ml de nicotină, în general, precum și variante fără nicotină, din care substanța lipsește complet. Un avantaj major al mini-narghilelei este că are un număr limitat de pufuri, astfel că o poți utiliza ocazional. În plus, aromele în care aceste produse sunt disponibile sunt extrem de variate și pot oferi experiențe foarte plăcute de consum.

Așadar, ce este, ce face, unde se găsește, dar și restul ideilor prezentate în acest articol sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști despre nicotină. Poți comanda de pe TuburiAparate.ro orice instrument de fumat preferi, precum și accesoriile de care ai putea avea nevoie pentru a-ți satisface această plăcere ori de câte ori simți nevoia.