Mucegaiul pe trabucuri: ce trebuie sa stii?

Adaugat de grigore 13.10.2021 0 Comentariu

 

Pentru că mulți pasionați ai trabucurilor pot confunda puful de pe trabuc (adică uleiul de maturare obținut pe produs) cu mucegaiul ce poate apărea pe suprafața sa, ne-am gândit că este oportun să aducem astăzi o serie de lămuriri, legat de aceste chestiuni.

Așadar, vei afla alături de noi care sunt diferențele dintre puf și mucegai, care sunt cauzele apariției mucegaiului și cum poate fi evitată apariția sa pe produsele dedicate fumatului, pe care obișnuiești să le achiziționezi online de pe site

 

Cauzele apariției mucegaiului pe trabucuri

 

Mucegaiul este o ciupercă, iar cauzele apariției sale pe suprafața trabucurilor pe care le fumezi au legătură, adesea, cu maniera în care acestea sunt depozitate.

Cu alte cuvinte, principalul motivul pentru care există mucegai pe trabucuri este asociat unor niveluri incorecte de temperatură și umiditate, în timpul păstrării lor.

Mai mult decât atât, mucegaiul trabucurilor mai poate fi prezent pe suprafața lor și ca urmare a atingerii acestora cu mâinile murdare. Încă un motiv ce poate sta la baza producerii mucegaiului pe trabucuri: slaba ventilație din recipientul în care sunt depozitate.

 

Cum îți dai seama că trabucurile sunt mucegăite?

 

Îți poți da seama că trabucurile au căpătat mucegai atunci când pe suprafața acestora pot fi sesizate cocoloașe în nuanțe de bleu–gri sau negru. Spre deosebire de puful ce poate apărea pe trabucuri, mucegaiul se îndepărtează cu mare dificultate sau nu deloc.

Cu alte cuvinte, atunci când ștergi foile de tutun, există posibilitatea ca acestea să rămână în continuare pătate, semn că sunt afectate de mucegai. Alți factori care indică prezența mucegaiului: trabucurile sunt umede, nu se aprind sau se aprind foarte greu, iar, în cazul aprinderii, degajă un miros neplăcut.

Mai mult decât atât, mirosul din humidor se poate schimba foarte mult, odată ce mucegaiul a început să se dezvolte pe trabucurile din interiorul său. De aceea, în cazul în care se observă prezența mucegaiului pe trabucuri, acestea trebuie să fie înlăturate din recipient.

Mucegaiul poate arăta chiar și ca o blană foarte fină, prezentă pe anumite suprafețe ale unor trabucuri sau țigări din foi, ce poate fi parțial îndepărtată cu o perie, dar care lasă pete în urma sa.

 

Diferența dintre puf și mucegai

 

Pe trabucuri se pot forma în timp puf sau mucegai, pe care le poți confunda cu ușurință, dacă nu ești un cunoscător avizat. Pentru a aduce și mai multă lumină asupra topicului pe care îl discutăm astăzi, este esențial să arătăm principalele diferențe dintre acestea. Așadar, iată prin ce se deosebește puful trabucurilor de mucegaiul apărut:

Puful este un compus proteic. Acesta poate arăta la fel ca mucegaiul pentru majoritatea oamenilor, dar, este complet inofensiv pentru sănătatea acestora. Spre deosebire de mucegaiul dezvoltat pe suprafața anumitor trabucuri, puful poate fi înlăturat cu ușurință, cu ajutorul unei perii. Cu toate acestea, faptul că pe suprafața trabucului este prezent acest puf poate indica faptul că produsele pentru fumat sunt depozitate incorect, într-un climat cu o umiditate mult prea ridicată. În cazul în care umiditatea nu este reglată acum, apariția mucegaiului este inevitabilă.

Apare sub forma unor pete minuscule albe sau gri, distribuite uniform pe întreaga suprafață, de aceea, oferă un aspect de trabuc prăfuit. Puful trabucului este un reziduu rezultat din fermentarea uleiurilor din interiorul frunzelor de tutun.

Apărut într-o primă etapă pe suprafața trabucurilor sub formă de cristale minuscule, dezvoltarea acestuia poate genera chiar și un aspect alb opac, dar care poate înlăturat cu ușurință, cu ajutorul unei cârpe moi. Îți dai seama că este puf pe trabuc, nu mucegai, la o simplă atingere cu degetul.

Așa cum scriam și puțin mai devreme, mucegaiul este o ciupercă. Atunci când condițiile pentru depozitare (temperatură + nivel de umiditate) nu sunt cele optime, acesta poate apărea pe suprafața trabucurilor. Spre deosebire de puful apărut pe trabucurile din humidor, mucegaiul nu se poate îndepărta la fel de ușor. Se răspândește prin producerea de spori, iar, pentru trabucuri, acesta este dăunător.

 

Ce faci dacă găsești mucegai pe trabucuri?

 

Dacă ai identificat prezența mucegaiului pe trabucuri, din păcate, va trebui să arunci toate produsele deja contaminate. Trabucurile sau țigările din foi ce par neafectate trebuie verificate cu atenție, la fiecare deschidere a humidorului.

Chiar dacă mucegaiul nu a afectat și pereții humidorului, recomandăm ca aceștia să fie curățați foarte bine, utilizând o cârpă uscată, pentru a îndepărta eventuala depunere a sporilor de mucegai. Pentru eliminarea oricărei posibile urme, utilizează un uscător de păr. Motivul pentru care îți recomandăm să utilizezi uscătorul de păr, pentru îndepărtarea sporilor de mucegai, are legătură cu faptul ca aceștia mor, atunci când sunt expuși la temperaturi de peste 50°C.

Dacă sistemul de umidificare are pereții interiori căptușiți cu burete, iar acesta a fost afectat de răspândirea mucegaiului, buretele trebuie înlocuit cu unul nou, realizat din polimer acrilic. Chiar dacă nici nu sunt semne clare ale faptului că umidificatorul a fost afectat, tot este recomandat să înlocuiești buretele său.

 

Cum previi apariția mucegaiului pe trabucuri?

 

Răspunsul este simplu: printr-o depozitare optimă! Păstrate în mod corespunzător, trabucurile și țigările de foi pot fi utilizate chiar și 10-15 ani, fără riscul apariției de mucegai pe suprafața acestora. Iată care sunt principalele criterii de care să ții cont:

 

Nivelul de umiditate optim

 

Nivelul de umiditate din recipientul utilizat pentru depozitarea trabucurilor este, de obicei, stabilit în funcție de originea produsului. Indicatorul de umiditate trebuie să varieze între 65-73%. Dacă indicatorul de umiditate al recipientului scade sub 57%, trabucurile devin prea uscate. Dacă ajunge la 78% și chiar peste, există riscul apariției de mucegai pe suprafața acestora.

 

Temperatura optimă

 

Temperatura variabilă a unei case îți permite să ții acum trabucurile într-un interval termic optim, pe care îl poți preseta cu ușurință. Este indicat ca trabucurile să fie păstrate între 17-22°C. Dacă, în încăperea respectivă, se înregistrează o temperatură ce depășește 25°C, produsul de fumat pe care l-ai achiziționat online poate deveni inutilizabil. Cel mai bine este să ai un humidor special pentru depozitarea trabucurilor în condiții termice optime, sau o încăpere specială. Căldura afectează negativ produsele din tutun, iar găsirea unui loc potrivit pentru depozitarea acestora este cu atât mai importantă vara.

 

Depozitarea acestora

 

Cauți soluții pentru depozitarea optimă a trabucurilor pe care le preferi? În aceste condiții, ai nevoie de un humidor pentru trabucuri! Click pe link și vezi cum arată oferta noastră de astăzi și vei găsi cel mai bun produs dedicat nevoilor tale. Alege un humidor cu un design elegant, cu mai multe spații dispuse pe verticală. Citește cu multă atenție instrucțiunile afișate în pagina de produs, pentru a comanda chiar acum din  magazinul nostru online un humidor de trabucuri prevăzut cu umidificator și higrometru. Astfel, poti asigura un acces facil la stocul tău de trabucuri, precum și condiții optime ce pot preveni apariția mucegaiului dar și a altor depuneri ce pot compromite calitatea produselor alese. 

 

Ține cont de informațiile de mai sus, pentru a minimiza pe cât de mult posibil apariția sau răspândirea mucegaiului și la alte trabucuri ce încă nu sunt afectate de această ciupercă.

Controlul asupra depunerilor de mucegai este posibil, însă, pentru asta, trebuie să te implici în organizarea unui spațiu optim pentru depozitarea trabucurilor, prin achiziționarea celui mai bun humidor. Vezi oferta noastră de azi și alege inspirat un astfel de produs!