Modele narghilea - ce variante există pe piață și care sunt caracteristicile în funcție de care alegi narghileaua

Adaugat de grigore 09.05.2023 0 Comentariu

persoana care fumeaza dintr-o narghilea

Narghileaua este unul dintre cele mai populare instrumente de fumat din întreaga lume. Cu o istorie deosebit de bogată, narghileaua este un partener deosebit pentru grupurile de prieteni, la orice petrecere.

De asemenea, ea poate să fie utilizată și ca modalitate de relaxare, în mod individual. Există foarte multe moduri prin care iubitorii de narghilea își satisfac pofta de a fuma folosind acest instrument, iar ele sunt influențate de variabile precum aroma aleasă, tipul de cărbune folosit, precum și modelele de narghilea care se folosesc.

Pe piața din România, există multe modele de narghilea, iar cunoașterea lor este utilă oricărei persoane dorește să achiziționeze un astfel de instrument de fumat. Totodată, dacă te afli în această postură, îți va fi utilă și cunoașterea componentelor unei narghilele.

Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei putea să știi care sunt toate caracteristicile relevante pentru un astfel de accesoriu pentru fumat, dar și ce tipuri de narghilea ai posibilitatea să folosești în prezent.

 

Cuprins:

  1. Modele narghilea - componentele unei narghilele
  2. Tipuri de narghilea - ce modele există și de ce să ții cont când cumperi una

 

1. Modele narghilea - componentele unei narghilele

Istoria narghilelei este una foarte interesantă și lungă. Ea începe în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, la granița dintre India și Pakistan. Utilizată inițial pentru inhalarea de substanțe interzise în prezent, așa cum sunt hașișul și opiul, narghileaua era produsă dintr-o bază care consta într-o nucă de cocos și un tub atașat, asemenea unui pai.

Odată cu trecerea timpului, narghileaua a căpătat o popularitate tot mai mare, iar în prezent este unul dintre instrumentele de fumat pe care le poți găsi în întreaga lume. Există mulți utilizatori de narghilea care aleg să folosească instrumentul în confortul propriei locuințe, dar și pasionați care merg în localuri special dedicate lor, unde pot să încerce diverse arome și modele de narghilea.

Dacă vrei să cumperi o narghilea sau te gândești la alte variante, este necesar să știi ce opțiuni ai. Pentru început, îți vom prezenta care sunt principalele componente ale unei narghilele. Este vorba despre creuzet, cupolă, furtun, supapă de purjare, coloană, bază din sticlă și scrumieră.

Creuzetul - denumit și cap de narghilea, creuzetul reprezintă un vas care poate să fie produs din lut, sticlă sau metal. În interiorul său se poziționează tutunul sau aroma, atunci se folosește narghileaua. Pentru o utilizare corectă, creuzetul se acoperă cu folie din aluminiu, la nivelul căreia se fac câteva perforații. Deasupra foliei, se poziționează cărbunele încins, care are rolul de a încălzi tutunul sau aroma de sub folie.

 

narghilea pentru fumat cu furtun si coloana de fum de culoare verde

 

Cupola - reprezintă un capac care are rolul de a acoperi creuzetul, în vederea evitării căderii cărbunilor, în cazul în care narghileaua se dezechilibrează. De asemenea, cupola are rolul de a stopa acțiunea vântului asupra cărbunelui.

Furtunul - este un furtun produs din material cauciucat (de regulă, vinil), astfel încât să prezinte flexibilitate deosebită pe parcursul sesiunilor de fumat. Are în dotare și un muștiuc fabricat din material plastic, metalic sau din lemn.

Supapa de purjare - are structura unui rulment cu bile, fiind completată și de un capac și un surub. Rolul supapei este acela de a permite curățarea narghilelei de fumul acumulat, pe parcursul utilizărilor anterioare.

Coloana - este componenta care poartă și denumirea de corp al narghilelei. Reprezintă un tub gol pe interior, în al cărui vârf se atașează creuzetul. Baza coloanei este partea care intră în apa din baza din sticlă. La contactul dintre corp și baza din sticlă există și o garnitură specială, care îmbină cele două elemente.

Baza din sticlă - este acel vas de sticlă al narghilelei, în care se pune apă, atunci când se fumează. reprezintă cea mai vulnerabilă componentă a narghilelei, deoarece se poate sparge în cazul în care instrumentul este scăpat. Cantitatea de apă pe care trebuie să o pui în vasul de sticlă al narghilelei este una care trebuie să permită tubului să fie acoperit de lichid.

Pentru un plus de prospețime, în apa din vas se pot introduce frunze de mentă. De asemenea, pot fi utilizate cuburi de gheață pentru a menține temperatura apei la un nivel scăzut, așa cum este recomandat atunci când se fumează narghilea.

Scrumiera - se montează sub creuzet și are rolul de a acumula reziduurile de cenușă rezultate în urma arderii cărbunilor. Dispune și de un clește folosit pentru manevrarea  acestora, atunci când este nevoie să fie așezați sau întorși.

scrumiera narghilea cu cenusa si carbune incins

 

Unele elemente dintre cele menționate ca făcând parte din structura narghilelei pot să varieze ca tip și număr. Acest lucru face să existe mai multe modele de narghilea care pot fi utilizate. În continuare, poți să descoperi care sunt cele mai populare tipuri de narghilea!

 

2. Tipuri de narghilea - ce modele există și de ce să ții cont când cumperi una

Dacă vrei o narghilea, modelele pe care le poți găsi pe piață pot să-ți facă foarte dificilă misiunea de a o identifica pe cea potrivită. Pentru a te ajuta să rezolvi ușor dilema, îți vom prezenta principalele tipuri de narghilea pe care le poți cumpăra, în funcție de cele mai importante caracteristici care le diferențiază.

 

Narghilea tradițională sau narghilea modernă?

Narghileaua tradițională este cea cu origini în zona Orientului Mijlociu. Din această categorie fac parte modelele de narghilea egipteană, însă narghileaua tradițională este specifică și altor regiuni, precum Turcia sau Siria. Narghileaua modernă, în schimb, are proprietăți ușor diferite, fiind produsă în țări precum China sau Statele Unite ale Americii.

În variantele tradiționale, narghileaua are elemente structurale produse din oțel și alamă. Narghilelele moderne sunt produse din metale precum inoxul, și alama solidă, însă adevăratul element de diferențiere este designul. Variantele moderne sunt mult mai simpliste, minimaliste, fiind caracterizate de eleganță.

Dacă ești adeptul motivelor orientale, spectaculoase, poate chiar stridente, atunci variantele tradiționale sunt potrivite pentru tine. În cazul în care preferi modele minimaliste, narghileaua modernă este cea mai bună soluție.

 

Cum alegi narghileaua, în funcție de numărul de furtunuri

Pentru majoritatea utilizatorilor, narghileaua este un instrument de fumat care are avantajul de a facilita interacțiunile sociale. Ea poate reprezenta chiar un motiv de interacțiuni cu prietenii, iar cea mai bună variantă pentru a avea experiențe deosebite este alegerea unui model de narghilea cu mai multe furtunuri.

Poți opta pentru narghilea cu două furtunuri, narghilea cu trei furtunuri sau chiar narghilea cu patru furtunuri, în funcție de cât de mare este grupul de prieteni alături de care vrei să împarți experiența de a fuma.

Dacă vrei să achiziționezi o narghilea cu mai multe furtunuri, trebuie să verifici mai întâi dacă modelul pentru care optezi oferă posibilitatea de oprire a fiecărui furtun, atunci când nu este nevoie ca acesta să fie utilizat. În caz contrar, performanțele narghilelei pot fi afectate în sens negativ.

Trebuie să știi că poți fuma narghilea alături de prieteni și dacă folosești un model de narghilea cu un furtun. Ai posibilitatea de a cumpăra mai multe muștiucuri din plastic, de unică folosință, iar fiecare persoană care vrea să fumeze din narghilea poate să folosească un astfel de accesoriu.

Această alternativă nu este la fel de confortabilă precum cea a utilizării unui model de narghilea cu mai multe furtunuri, însă face ca tot procesul pregătirii narghilelei să fie mai simplu de finalizat, element deosebit de important, mai ales pentru un începător.

 

Cum influențează înălțimea narghilelei experiențele de fumat

Un detaliu important, în baza căruia poate fi definită orice narghilea, este reprezentat de mărimea acesteia. Pe piață poți să găsești narghilele cu înălțimi de 20 cm, dar și variante înalte de chiar 150 cm!

Cele mai populare și practice variante de narghilea sunt cele care au înălțimi din intervalul 50-80 de cm. Fiecare variantă de dimensiune oferă beneficii specifice. O narghilea mică, de exemplu, este foarte ușor de transportat și depozitat.

Variantele mari, în schimb, oferă posibilitatea unor sesiuni mai lungi de fumat și a obținerii unui fum mult mai curat și proaspăt. Diferența este făcută de mărimea vasului de sticlă, deoarece temperatura apei este esențială la fumatul de narghilea.

Concret, ea trebuie să se mențină la un nivel cât mai scăzut, de aici și opțiunea multora de a adăuga cuburi de gheață în baza din sticlă. Dacă baza din sticlă este mai mare, atunci cantitatea de apă pe care o va străbate fumul va fi și ea mai generoasă.

Apa se va răci mai greu, astfel că narghileaua va putea fi utilizată pentru mai mult timp. De asemenea, pe măsură ce fumul este mai rece, aromele folosite se vor simți mai intens, iar experiența va fi una mai plăcută.

 

narghilea egipteana cu un furtun asezata pe o masa

 

Variantele de 50-80 cm sunt preferatele celor mai mulți dintre fumătorii de narghilea, deoarece ele permit dezasamblarea facilă, astfel încât să poată fi transportate ușor, în funcție de nevoi.

 

Care sunt accesoriile de care ai putea avea nevoie pentru narghilea?

În funcție de tipul de narghilea pe care îl alegi, ai putea să ai nevoie de diverse accesorii. De pildă, dacă optezi pentru o narghilea cu mai multe furtunuri, sunt șanse bune ca măcar unul dintre acestea să se defecteze la un moment dat.

Astfel, va trebui să îl înlocuiești cu un furtun pentru narghilea. Produse din material plastic flexibil, furtunurile pot fi de lungimi și culori diferite, astfel că alegerea o poți face în funcție de propriile preferințe.

Folia de aluminiu este și ea importantă. Ai nevoie de folie specială pentru narghilea, deoarece unele variante de folie nu suportă așezarea pe suprafața lor a unui cărbune care arde. Folia trebuie să fie groasă și rezistentă, fără vreun înveliș.

Muștiucurile sunt și ele importante, dacă ai de gând să folosești narghileaua în compania prietenilor. Acestea garantează igiena în utilizare și este important să folosești muștiucul potrivit, ca dimensiune, pentru furtunurile pe care le ai. Totodată, ține cont să alegi seturi de culori diferite, pentru a putea să faci diferențierea ușor și să eviți confuziile, atunci când fumezi în compania prietenilor tăi.

 

Merită să încerci mini-narghilele?

Mini-narghilelele sunt dispozitive care au în comun cu narghilelele clasice doar faptul că te ajută să fumezi, oferindu-ți o alternativă și la țigările obișnuite. De altfel, există modele de mini-narghilea cu nicotină, prin care fumătorii își pot satisface ușor poftele.

Spre deosebire de țigările clasice, mini-narghileaua este un dispozitiv care oferă un număr mare de pufuri și care vine și cu arome speciale. Pe site-ul nostru, Tuburiaparate.ro, ai posibilitatea de a găsi o mulțime de variante de mini-narghilea cu nicotină.

De ce să alegi un astfel de dispozitiv? Simplitatea în utilizare este un prim argument foarte important. O mini-narghilea cu nicotină te ajută să înlocuiești țigările clasice, oferindu-ți avantajul de a le putea utiliza în orice spațiu, deoarece ea funcționează pe bază de vapori.

O astfel de mini-narghilea conține o cantitate mică de nicotină, ceea ce îți permite să faci o tranziție lină din zona țigărilor clasice către cea a narghilelei mini. Și multitudinea de arome din care poți să-ți alegi preferata este un argument solid.

Poți încerca mini-narghilea cu nicotină cu aromă de mere, cocos, coacăze sau chiar cu aromă de tutun ori energizant. Dacă nu ești adeptul țigărilor clasice, poți opta pentru același tip de dispozitiv, doar că în varianta fără nicotină.

O mini-narghilea fără nicotină îți oferă alternativa perfectă de relaxare, fiind o variantă electronică și miniaturală a narghilelei obișnuite, folosită doar cu aromă simplă. La fel ca varianta cu nicotină, aceasta are multe pufuri disponibile.

Ea dispune de un indicator LED, care te ajută să afli imediat atunci când aroma s-a terminat sau limita de viață a dispozitivului a fost atinsă. Trebuie să știi că existența nicotinei nu influențează intensitatea aromei pe care o simți atunci când fumezi dintr-o astfel de mini-narghilea.

Așadar, ia în considerare informațiile din acest articol, iar după ce te-ai decis ce model de narghilea sau mini-narghilea îți dorești, comandă de pe Tuburiaparate.ro varianta preferată! La noi găsești diverse modele de creuzet, folii de aluminiu, furtunuri și multe alte accesorii și componente care pot fi folosite pentru a-ți transforma narghileaua în acel accesoriu pentru fumat pe care ți l-ai dorit întotdeauna!