Filtrele pentru tigari: Ce sunt si cum functioneaza

Adaugat de grigore 25.03.2022 0 Comentariu

 

Țigările sunt concepute din trei elemente necesare: filtre, foițe/tuburi și tutun. Fiecare dintre aceste elemente are un rol unic pentru fumat. Cu siguranță ai încercat cel puțin odată, dacă nu de mai multe ori, să fumezi o țigară fără filtru. Ai observat că gustul tutunul este mai intens, ba chiar puțin arzător? Nu oricine poate fuma o țigară fără filtru și să afirme că acesta este stilul de viață pe care vrea să-l aibă.

 

De ce nu poți să fumezi țigări fără filtru pe termen lung? Ți-am pregătit un mic ghid care te va ajuta să înțelegi ce sunt, cum funcționează și care este rolul filtrelor pentru țigări.

 

Ce sunt filtrele pentru țigări

 

Filtrul de țigară a fost conceput special ca să absoarbă vaporii în urma aprinderii tutunului și să filtreze substanțele și particulele acestuia. Filtrele împiedică, de asemenea, firicelele de tutun să ajungă în gura fumătorului și susține țigara astfel încât să nu se destrame. La rândul lor, filtrele au următoarele componente:

  • Fibre din acetat de celuloză. 95% din filtrele pentru țigări sunt realizate din acetat de celuloză, adică plastic, balanța fiind echilibrată de hârtia care învelește fibrele;
  • Un înveliș interior de hârtie și lipici. Hârtia folosită pentru înfășurarea fibrelor de plastic este impermeabilă pentru țigările obișnuite, cu tărie medie spre tare și ventilată și foarte poroasă pentru țigările cu intensitatea scăzută, permințând ventilarea unei cantități mai mari de aer. O emulsie de acetat de polivinil este utilizată ca adeziv pentru atașarea acetatului de celuloză de hârtie și sigilarea acestora împreună.
  • Un înveliș exterior din hârtie. Acest înveliș exterior din hârtie este necesar pentru a preveni arderea buzelor fumătorilor.

Pe lângă filtrele concepute din acetat de celuloză, adică plastic, mai există două tipuri care sunt la fel de utilizate în confecționarea țigărilor, precum:

 

Filtre din hârtie 100%

 

În perioada boom-ului apariției țigărilor pe piața din Marea Britanie, între 1960 și 1970, erau foarte mult utilizate filtrele duble din hârtie care aveau un plus de hârtie decorativă la capătul acestora. Dar, până spre sfârșitul anilor 1970, majoritatea companiilor au început să producă filtre din acetat de celuloză, iar utilizarea hârtiei în proporție de 100% pentru filtre a fost redusă. De ce? Pentru că hârtia, mai exact, este mai ieftină atunci când ne gândim la producție și are o capacitate mai puternică de a elimina substanțele (gudronul și nicotina) care stimulează tăria țigării decât filtrele din acetat de celuloză.

 

În plus, consumatorii au afirmat că filtrele din hârtie nu sunt printre favoritele lor tocmai din cauză că țigara are gust de hârtie mai mult decât de țigară clasică.

 

Filtre din celuloză regenerată

 

Când celuloza regenerată este transformată în filtre pentru țigări, acestea devin probabil cele mai eficiente din categoria lor. În comparație cu eficiența filtrelor din hârtie 100% și a celor din acetat de celuloză, filtrele din celuloză regenerată cuprinde o mulțime de structuri de fibre, ceea ce îmbunătățește foarte mult eficiența cu care se creează vaporii și fumul este eliminat din țigară. Totodată, acest tip de filtre și-a dovedit eficiența prin faptul că poate ajung cu ușurință la un nivel de gudron scăzut, precum și la un nivel de volatilizare scăzut al nicotinei fără prea multă ventilație.

 

Datorită acestor aspecte, filtrele din celuloză regenerată îndeplinesc cerințele obligatorii privind emisiile de monoxid de carbon. Din păcate, pe piața țigărilor convenționale, din cauza gustului și tăriei slabe, filtrele din celuloză regenerată sunt mai puțin utilizate pentru confecționarea țigărilor.

 

Pentru fumătorii care își confecționează țigările și nu achiziționează pachete de țigări normale, există o multitudine de variante în ceea ce privește filtrele. Aceștia își pot alege filtrele în funcție de dimensiunile dorite sau dacă au nevoie de o aromă suplimentară pe lângă gustul de tutun clasic, de exemplu: filtre standard, filtre slim și extra slim, filtre lungi pentru fumătorii de țigări lungi, mentolate sau aromate, din ceramică și carbon (carbonul este cunoscut ca un element care ajută la filtrarea mai eficientă a substanțelor din tutun), din carton sau filtre anti-nicotină.

 

 

Cum funcționează filtrele pentru țigări

 

Filtrele au fost atașate țigărilor de abia la începutul anilor 1950, când cercetătorii în domeniul sănătății au descoperit că fumatul poate stimula apariția cancerului pulmonar. Acest fapt a condus la o presiune imensă asupra producătorilor de țigări care încercau să-i asigure pe consumatori că fumatul este un obicei sigur care nu afectează calitatea vieții, ba mai mult o îmbunătățește - după cum știm, fumatul a fost considerat o activitate întreprinsă de clasele sociale superioare.

 

Așa cum am menționat anterior, cele mai populare filtre sunt realizate dintr-o masă fibroasă sintetică numită acetat de celuloză care este strâns ambalat și înfășurat în hârtie, astfel încât să arate ca vata de bumbac. Filtrele sunt astfel proiectate încât să acumuleze vaporii din timpul fumatului și gudronul în masa de fibre înainte ca acestea să ajungă direct în gura fumătorului.

 

Cu toate acestea, filtrele nu diminuează în nici un fel fumul nesănătos inhalat în plămâni. În plus, în pachetele de țigări convenționale sunt adăugate substanțe chimice pentru a face țigările să aibă un gust mai bun și pentru a crește viteza cu care nicotina ajunge în creier - substanță care creează dependență. Acesta poate fi un motiv suplimentar pentru care din ce în ce mai mulți oameni încep să facă tranziția de la pachetele de țigări normale la confecționarea acestora pe cont propriu.

 

Știm că filtrele sunt o componentă importantă în conceperea țigărilor, fie că vorbim despre cele convenționale pe care le găsim la tot pasul în magazine, fie că ne referim la cele pe care poți să le confecționezi chiar tu. Dacă ești unul dintre fumătorii care au făcut tranziția de la țigările convenționale la cele confecționate, probabil știi cât de importantă este mărimea filtrului atunci când îți faci țigările.