De ce sa iti rulezi singur tigarile

Adaugat de grigore 09.04.2021 0 Comentariu

 

Tigarile se consuma de sute de ani, insa forma si continutul acestora s-au schimbat foarte putin. Mijloacele si modul de productie au evoluat insa considerabil, mai ales in ultimul secol. In prezent, majoritatea tigarilor sunt realizate de masini, in maniera si cantitate industriala. Procedeele clasice de productie se mai pastreaza pentru trabucuri si unele tigari de foi. 

Exista insa si entuziasti care aleg sa renunte la consumul produselor din tutun de serie si isi produc singuri tigarile. Rularea artizanala are avantaje semnificative, dar pentru a realiza tigari bune este necesar sa cunoastem anumite detalii despre materialele folosite și modul de lucru. Hai sa inveti alaturi de noi cum sa rulezi tigari perfecte!  

 

De ce sa iti rulezi singur tigarile

 

Acum cateva zeci de ani rularea tigarilor acasa era un obicei frecvent, mai ales in comunitatile taranesti si muncitoresti, unde oamenii nu isi permiteau tigari din comert. Cine nu isi aduce aminte de personajul lui Marin Preda, Ilie Moromete, care isi facea tigarile cu foaie de ziar? Astazi, producerea propriilor tigari nu se mai face din cauza saraciei, dar are inca un impact economic important. Iata care sunt principalele avantaje ale productiei de tigari acasa:

 

  • Reduci cheltuielile. Tigarile sunt supuse multor taxe, iar importul de tutun costa, mai ales ca in agricultura locala tutunul aproape a disparut. Prețul unui pachet a tot crescut, astfel ca fumatul este costisitor chiar si pentru un fumator mediu. Achizitionarea de tutun si de hartie costa mai putin, fapt care in timp duce la economii substantiale.

  • Ai control asupra ingredientelor. Tigarile din comert contin, pe langa tutun, aditivi chimici al caror impact asupra sanatatii este greu de determinat. Cand iti faci singur tigarile pui doar ingredientele pe care le alegi tu, astfel ca poti folosi soiurile de tutun favorite, fara alte substante adaugate. In plus, poti combina tutunul cu tot felul de arome, precum vanilie sau mentol.

  • Fumezi mai putin. Datorita puritatii, intensitatii si a aromei naturale dintr-o tigara rulata de tine, vei fi mai satisfacut si vei simti mai rar nevoia de a fuma. Acest lucru este benefic atat pentru sanatate, cat si pentru buzunarul tau.

 

De ce ai nevoie ca sa iti rulezi singur tigarile

 

Tutun pentru rulat

Evident, fara tutun nu exista tigari. Gasesti tutun pentru rulat la magazinele dedicate, fie ele online sau fizice. Pentru a alege tutun de calitate, acorda atentie recenziilor sau cere recomandari cunoscatorilor.

 

Foite de rulat tigari

Foitele de hartie sunt foarte importante pentru rularea unei tigari bune. Este bine ca incepatorii sa aleaga foite mai groase, pentru ca se rup mai greu. Pe de alta parte, acestea ard mai incet si sunt facute din ingrediente de calitate inferioara. Foitele subtiri sunt mai dificil de rulat cu mana, dar au avantajul de a lasa gustul tutunului sa treaca mai usor in exterior. Exista si foite cu arome sau dotate cu filtru. Acesta este asezat la un capat si, dupa rulare, formeaza invelisul care va opri o parte din substantele nocive sa ajunga in plamanii tai.

Pentru fumatorii care nu vor sa-si piarda timpul sau nu au indemanarea necesara exista conuri deja rulate, care nu trebuie decat umplute. Acestea reprezinta o alternativa practica la foitele obisnuite, dar si la tigarile din comert, pentru ca sunt mai ieftine.

 

Cum se ruleaza manual o tigara

Pregatirea si asezarea tutunului pe hartie

Pregatirea tutunului si a hartiei este primul pas pentru crearea unor tigari bune. Masoara cantitatea necesara de tutun, adunand-o intr-o gramajoara de forma unei tigari. Este bine ca suprafata pe care lucrezi sa fie neteda si sa aiba o culoare diferita de cea a tutunului. De asemenea, ai grija ca acesta sa nu fie prea presat, pentru ca va arde greu. 

Odată ce te-ai hotarat asupra dimensiunilor tigarii, apuca foita si tine-o cu degetul mare si cel mijlociu, pentru a permite aratatorului si inelarului sa formeze un sant. Umple hartia cu tutun, astfel incat acesta sa fie distribuit egal pe toata suprafata cutei. Cand esti incepator este bine sa experimentezi cu cantitatea si densitatea de tutun, pentru a gasi mai usor formula preferata. Atentie insa, prea mult tutun inseamna o rulare mai dificila.

 

Rularea tigarii

In locul unde tii degetul mare va ramane spatiul pentru filtru. Incepe sa rulezi tigara in jurul tutunului din santulet, aplicand tensiune la capete. Aseaza marginea de jos a foitei deasupra tutunului, apoi, folosind degetele mari, ruleaza tigara strans, pana cand toata foita este infasurata in jurul tutunului. La marginea foitei se afla un adeziv special, care se activeaza prin atingerea cu limba. Astfel, vei putea lipi tigara, care va fi gata pentru fumat!

 

Formarea unei tigari cu ajutorul aparatului de rulat  

Folosirea unui aparat special pentru aceasta activitate iti usureaza munca. Exista aparate care doar formeaza si sustin cuta de umplere, dar si aparate care la o apasare de capac sau miscare de maneta formeaza toata tigara. Exista chiar si rollere electrice, adevarate fabrici miniaturale de tigari.

 

Daca inveti sa iti rulezi singur tigarile, cu tutun de calitate, vei economisi bani, vei fuma mai putin si vei obtine tigari dupa gustul tau. De asemenea, vei aprecia mai mult fiecare fum, pentru ca un lucru facut de tine este intotdeauna mai bun decat unul cumparat de-a gata.