Câtă nicotină conține o țigară?

Adaugat de grigore 20.02.2023 0 Comentariu

nicotina în tutunul pentru țigările rulate

Nicotina este o substanță stimulantă care se găsește în aproape toate produsele din tutun, precum și în lichidul pentru țigările electronice. Nicotina este cel mai bine cunoscută pentru efectul de dependență pe care îl poate avea asupra creierului, fie că fumezi, prizezi sau vapezi.

În acest articol, vom arunca o privire la ce cantitate de nicotină se află într-o țigară obișnuită, precum și în alte produse din tutun, nicotină sau pentru vaping. Vom explica, de asemenea, modul în care funcționează nicotina și de ce acest stimulent face atât de dificil procesul de renunțare la fumat.

 

Ce cantitate de nicotină conține o țigară?

Cantitatea de nicotină pe care o conține o țigară variază între diferitele tipuri de țigări, mărci de țigări și mărci de tutun pentru diferite produse de fumat. În medie, o țigară normală conține în jur de 10 până la 12 miligrame de nicotină. De asemenea, la capătul dinspre filtru, țigara conține aproximativ 6 miligrame, în timp ce la capătul unde se aprinde, aceasta poate conține până la 28 de miligrame pentru o lovitură puternică.

O altă modalitate de calcul a cantității de nicotină este prin evaluarea cantității de tutun din țigări, conform testelor efectuate de Laboratorul de Cercetare a Comportamentelor Endocrinologice (1). În mod normal, o țigară rulată cu tutun de tărie medie spre tare este formată din 0.65 până la 1 gram de tutun, ceea ce înseamnă că volumul de nicotină conținut poate fi aproape de 7.5 - 13.5 miligrame.

Cu toate acestea, un fumător nu va inhala niciodată fiecare miligram de nicotină pe măsură ce țigara arde. Probabil se inhalează între 1.1 și 1.8 miligrame de nicotină până la sfârșitul fiecărei țigări. Acest lucru înseamnă că pentru un pachet de 20 de țigări normale, probabil vei inhala între 22 și 36 de miligrame de nicotină.

În acest caz, se pare că țigările transmit fumătorului mult mai puțină nicotină decât conțin. Cu toate acestea, cantitatea de nicotină absorbită de organism va depinde de cât de mult fumează o persoană în fiecare zi.

În timpul fumatului, corpul începe să absoarbă nicotina în mod rapid. Pentru fiecare inhalare, nicotina trece din plămâni în sânge și direct înspre creier în doar câteva secunde.

 

Care este cantitatea de nicotină potrivită pentru o persoană?

Alegerea cantității și calității corespunzătoare de nicotină diferă de la un fumător la altul. Ca să aflii care este cantitatea de nicotină potrivită pentru tine, urmărește ghidul de mai jos:

  • 0 miligrame - cantitatea utilă pentru persoanele care își doresc să renunțe la fumat și la alte produse din tutun și nicotină. De asemenea, persoanele care vor să renunțe la dependența de nicotină pot lua în considerare e-lichidele fără nicotină pentru țigările electronice;
  • 3 miligrame - cantitatea potrivită pentru fumătorii ocazionali și pentru persoanele cu o dependență mai mică de nicotină;
  • 6 miligrame - cantitatea potrivită pentru fumătorii de țigări obișnuite, țigări rulate, țigări injectate și pentru consumatorii de tutun de prizat de zi cu zi;
  • peste 6 miligrame - cantitatea potrivită pentru fumătorii de pipă, de trabuc și pentru consumatorii de pouch-uri cu nicotină.

pouch-uri cu nicotină

Ce cantitate de nicotină se află în alte produse?

Iată cât de multă nicotină se găsește în medie în alte produse din tutun și nicotină:

Nu mulți fumători sau vaperi începători își dau seama că și țigările electronice mai noi conțin, de asemenea, o cantitate de nicotină. Nivelurile de nicotină din țigările electronice pot varia foarte mult de la un brand la altul.

 

Care sunt efectele nicotinei asupra creierului?

Creierul este un sistem complex care conține miliarde de neuroni care permit prelucrarea, stocarea și transmiterea informațiilor în tot corpul în fiecare secundă a zilei. Modul în care mesajele ajung de la un neuron la altul se face prin intermediul neurotransmițătorilor (mesageri chimici speciali).

Nicotina este o substanță cu o formă asemănătoare ca cea a unui neurotransmițător numit acetilcolină. Atunci când absorbi substanța dependentă în corp, nicotina poate imita neurotransmițătorul. Acest lucru poate stimula creierul atunci când fumezi, oferindu-ți senzația că ai mai multă energie.

În timp, neuronii din creier vor începe să compenseze pentru activitatea crescută provocată de nicotină și vor reduce producția de receptori de acetilcolină. De aceea, în momentul în care încerci să te lași de fumat, iar nivelul de nicotină din corp scade, creierul nu mai poate să compenseze pentru producția de acetilcolină, intervenind „pofta de a fuma o țigară”, iritabilitatea și schimbările de dispoziție.

Nicotina are, de asemenea, capacitatea de a imita o altă substanță chimică din creier - dopamina. Aceasta este eliberată ca o recompensă în momentul în care se întâmplă ceva bun în viață și te simți fericit.

Practic, pentru a rezuma totul, nicotina este capabilă să modifice funcțiile chimice naturale din creier și de aceea provoacă atât de ușor o stare de dependență.

 

Ce alte substanțe mai conține o țigară?

Desigur, nicotina nu este singurul ingredient dintr-o țigară. De fapt, potrivit Asociației Americane pentru Plămâni (2), o țigară de tărie medie, neaprinsă, poate conține până la 600 de substanțe diferite provenite din tutun și din alte reacții chimice din timpul procesului de producție.

Iată doar câteva dintre acestea:

  • Acetonă;
  • Amoniac;
  • Arsen;
  • Benzen;
  • Butan;
  • Monoxid de carbon;
  • Formaldehidă;
  • Plumb;
  • Gudron.

Deși o țigară conține atât de multe substanțe chimice, singura pe care fumătorii o caută cu adevărat este nicotina. Descoperă produsele din tutun și nicotină, dar și pe cele fără nicotină de pe tuburiaparate.ro!

Bibliografie:

  1. Kozlowski, L. et al. (1998). Filter ventilation and nicotine content of tobacco in cigarettes from Canada, the United Kingdom, and the United States. https://www.semanticscholar.org/paper/Filter-ventilation-and-nicotine-content-of-tobacco-Kozlowski-Mehta/363ac2df50468d6aa91e074413430505412cdf6f?p2df
  2. American Lung Association. What’s in a Cigarette? https://www.lung.org/quit-smoking/smoking-facts/whats-in-a-cigarette