Bongul: Ce este si cum se foloseste?

Adaugat de grigore 16.12.2021 0 Comentariu

 

Bongul a fost folosit de secole întregi în regiunile africane și în câteva regiuni asiatice. Pe teritoriul Etiopiei au fost descoperite bonguri care datează din secolele XII-XV d. Hr., dar istoria bongului a început în regiunea Asiei Orientale, cuvântul „buang” din tailandeză desemnând un tip de pipă folosită și azi în această zonă. Fabricat din bambus, bongul era folosit pentru inhalarea de tutun și de amestecuri de plante, iar apariția marilor trasee comerciale a dus la apariția acestuia și în Orientul Apropiat, de unde a pătruns și în Europa.

 

Ce este bongul?

 

După cum am menționat mai sus, bongul este un dispozitiv de filtrare folosit pentru a fuma tutun sau alte substanțe pe bază de plante. În felul în care este construit, cât și ca funcție, este foarte similar cu o narghilea, însă este mai mic și mai ușor de transportat. Un bong este realizat dintr-un vas etanș și dintr-o tijă tubulară ce ghidează aerul în jos, sub nivelul apei, care începe să se agite formând bule de aer. Aceste bule de aer urcă în timpul inhalării, permițând utilizatorului să inhaleze vaporii care se formează.

Bongurile sunt, în mare parte, alcătuite din sticlă, plastic, lemn sau ceramică. În trecut, acestea putea fi realizate și din alte materiale, cum sunt lemnul, ceramica, osul sau bambusul.

 

Cum se folosește un bong?

 

Folosirea unui nou dispozitiv de fumat poate fi derutant pentru cei care nu au mai folosit bonguri până acum. Din fericire, acestea nu sunt greu de utilizat. În cazul în care fumezi dintr-un bong pentru prima dată și nu știi cum să îl folosești, încearcă să-ți amintești următorii pași până când aceștia se vor transforma în rutină.

Umple bongul cu apă

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să umpli bongul cu apă. Trebuie doar să o torni prin tija care se folosește pentru inhalat până când ajunge la nivelul corect. Este foarte important să nu adaugi prea multă apă, pentru că poți ajunge să te îneci trăgând apă în gură, dar nici prea puțin, pentru că bongul nu va funcționa corespunzător. Dacă vrei să te asiguri că nivelul apei este potrivit, tot ce trebuie să faci este să tragi din bong înainte de a adăuga plantele uscate, pentru a te asigura că apa nu va ajunge în gură.

Adaugă plantele

Înainte de a pune plantele în bong, asigură-te că le mărunțești cu ajutorul unui grinder. O altă opțiune este să le mărunțești cu o foarfecă mică sau, în cazul în care nu ai la dispoziție nici una, nici alta, îți poți folosi degetele. Astfel vei avea o experiență mai plăcută și vei preveni și înfundarea bongului. În plus, poți adăuga și o sită astfel încât să nu tragi plantele în vasul cu apă.

Aprinde bongul

Folosește o brichetă sau o torță pentru a aprinde bongul în timp ce tragi din acesta. Ține bongul cu mâna ta nedominantă și bricheta cu mâna dominantă. Apoi creează un sigiliu acoperind cu buzele partea interioară a marginii tijei pentru inhalat și urmărește nivelul fumului din bong pe măsură ce îl tragi.

Fumează

Odată ce bongul s-a umplut de fum până sus, poți scoate dopul vasului pentru a inhala aburii formați. Ține fumul în piept pentru 2-3 secunde, iar apoi expiră. Repetă acest proces de câte ori este nevoie.

Curăță bongul

Bongurile pot deveni murdare, pot căpăta miros și se îmbibă cu rășină. Pentru a-ți păstra bongul într-o formă optimă, trebuie să îl cureți după fiecare sesiune de fumat. Poți începe să îl cureți prin golirea de cenușă a vasului, apoi scoate vasul și pune-l într-o pungă tip ziplock cu niște sare grunjoasă și spirt (sau folosește o soluție de curățat specială pentru bonguri sau alte dispozitive de fumat realizate din sticlă). Agită ușor punga și folosește-ți mâinile pentru a freca bolul.

Spirtul va dezlipi rășina lipicioasă prinsă de sticlă, în vreme ce sarea se va comporta ca o substanță exfoliantă. Continuă să agiți punga frecând bolul până când acesta este curat, scoate bolul din pungă și clătește-l cu apă curată. Apoi repetă acest proces și pentru dopul bongului.

La următorul pas trebuie să te concentrezi asupra bongului în sine. Începe prin a turna apă în camera de apă, apoi adaugă spirt și sare grunjoasă, sau folosește o soluție specială pentru curățat bonguri. După acest pas, adaugă dopuri de cauciuc pentru a acoperi toate găurile și scutură bine bongul până când se desprind toate reziduurile din interiorul său. După ce ai terminat, nu uita să îl clătești cu apă.

 

Acum că ai aflat ce este un bong și cum se poate folosi, nu îți rămâne decât să te bucuri de experiența fumatului. Ține minte să îl cureți după fiecare folosire pentru a-i prelungi durata de viață și pentru a obține vapori de apă curați de fiecare dată când îl utilizezi.