Țări în care fumatul este interzis: reguli de respectat când ajungi în oricare dintre ele

Adaugat de grigore 11.09.2023 0 Comentariu

sticker cu no smoking (fumatul este interzis) lipit pe un geam

Vacanțele și city-break-urile sunt unele dintre mai plăcute activități ale oamenilor din întreaga lume, însă atunci când călătorești în alte țări trebuie să respecți legile acestora pentru a avea o ședere și experiențe cât mai plăcute. Acest lucru se aplica și în cazul fumatului, astfel că multe state membre ale Uniunii Europene și nu numai au anumite reguli în ceea ce îl privește, în unele fiind acceptat, iar în altele fiind interzis parțial sau total.

Pe lista țărilor în care fumatul este interzis sunt multe dintre statele membre ale Uniunii Europene, România având și ea propriile reguli în acest sens. Dar ce se întâmplă odată ce părăsești zona Europei? Cel mai bine este să te interesezi punctual de legislația din acea parte a lumii în care urmează să călătorești pentru a o putea respecta întocmai.

Mai jos, poți afla în ce țări este interzis fumatul, astfel încât atunci când mergi în vacanță sau în orice alt scop în ele să știi ce legi trebuie să respecți, mai ales că în unele dintre ele acest obicei este restricționat în anumite locuri.

 

Cuprins:

1. Țări în care fumatul este interzis și cum s-a ajuns la această decizie

2. În ce țări este interzis fumatul în funcție de zona geografică

2.1. Țări unde fumatul este interzis în Uniunea Europeană și Europa

2.2. Țări în care e interzis fumatul în afara Uniunii Europene

3. În ce țări este interzis fumatul – reguli privind țigările electronice

 

semn cu fumatul interzis intr-o padure

 

1. Țări în care fumatul este interzis și cum s-a ajuns la această decizie

De-a lungul anilor, s-au efectuat foarte multe studii despre efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman. Acest obicei nu îi afectează doar pe cei care îl au, ci și pe fumătorii pasivi, ceea ce a dus la interzicerea sa în multe țări. Mai mult, scăderea drastică a vârstei la care persoanele încep să utilizeze produsele pe bază de tutun a determinat multe guverne să gândească politici de descurajare prin schimbarea legilor.

Dacă te întrebi care este țara care a interzis prima fumatul trebuie să știi că este vorba despre Statele Unite ale Americii, mai precis statul California care a restricționat utilizarea țigărilor în baruri și restaurante în 1998. De atunci din ce în ce mai multe națiuni i-au luat exemplul.

Prima țara în care fumatul a fost interzis complet, acest lucru aplicându-se și în casele localnicilor, a fost Thailanda. Așadar, atunci când călătorești acolo, trebuie să știi că aceasta este una dintre cele mai severe state în ceea ce privește acest obicei, măsurile fiind valabile și pentru turiști.

Uniunea Europeană nu a întârziat nici ea să impună reguli stricte în ceea ce privește fumatul. Însă, pe lângă regulamentul comunitar, fiecare stat membru în parte poate lua măsuri suplimentare legate de acest viciu.

În toate aceste țări, principala motivație a fost limitarea expunerii populației nefumătoare la fumat. Dar ce înseamnă acest lucru pentru fumători? Dacă faci parte din cea de-a doua categorie, cel mai bine este să începi cu acasă, adică România. Astfel, aici multe baruri și restaurante au creat locuri speciale pentru aceștia, în timp ce în confortul propriei locuințe fiecare poate face cum dorește, comparativ cu Thailanda, cel mai strict stat din lume din acest punct de vedere.

 

2. În ce țări este interzis fumatul în funcție de zona geografică

Deși, cel mai probabil, atunci când călătorești oriunde în lume principala ta activitate nu va fi fumatul, este bine să știi care sunt legile în ceea ce îl privește. Acestea sunt adesea legate de următoarele aspecte:

  • țara în care mergi;
  • limitarea parțială sau completă a fumatului;
  • interzicerea fumatului atât în spații publice, cât și private;
  • posibilitatea utilizării altor dispozitive precum țigările electronice în locul celor clasice.

Atunci când călătorești în țări din Uniunea Europeană este mult mai simplu să le afli pe cele în care este interzis fumatul, mai ales că ai acces imediat la informații. Însă, acest lucru nu se mai aplică în alte părți ale lumii, acolo fiind nevoit sau nevoită să te interesezi pentru fiecare în parte.

Cum în ziua de azi poți călători fără restricții în întreaga lume, este normal să te întrebi în ce țară este interzis fumatul de pe un anumit continent atât în calitate de fumător, cât și de nefumător, chiar dacă motivele fiecăruia sunt diferite. Cel mai simplu este să începi cu cele mai aproape de casă, mai precis cu statele membre UE.

 

2.1. Țări unde fumatul este interzis în Uniunea Europeană și Europa

În cazul în care vrei să știi în ce țară din UE este interzis fumatul, trebuie să știi că aproape toate au impus restricții în acest sens. În timp ce unele sunt mai dure, cum este Suedia, altele sunt mai permisive, cum este România. Pe lângă legile comunitare și naționale, este bine să știi că și hotelurile, barurile și restaurantele pot avea propriile regulamente interne pentru fumători.

Dar care sunt țările unde fumatul este interzis în Uniunea Europeană? Fiecare stat membru trebuie tratat individual, deoarece fiecare are propriile particularități. Pe lângă acestea, mai sunt și cele din afara UE care au legile lor în ceea ce privește acest obicei.

Suedia. Aceasta este una dintre primele țări care a interzis fumatul în spații publice închise de foarte mulți ani, mai precis din 2005. Mai mult, urmează să restricționeze utilizarea țigărilor în totalitate până în 2025. Bineînțeles, interdicția se va aplica doar în mediile publice. În acest moment, iată care sunt locurile în care nu poți fuma dacă ajungi acolo:

  • baruri și restaurante;
  • locurile de joacă pentru copii;
  • gări și autogări.

Spania. Una dintre cele mai populare destinații de vacanță pe harta românilor este una dintre țările care au interzis fumatul în baruri și restaurante, dar și în apropierea și în incinta locurilor de joacă, în parcuri și lângă școli. Aceleași reguli se aplică și în Grecia, și în Franța.

Irlanda. Alături de Suedia, aceasta este o altă țară în care fumatul este interzis de destul de mulți ani, în special în bine-cunoscutele pub-uri, unde toată lumea, inclusiv turiștii, merg să socializeze. Cu toate acestea, obiceiul respectiv a fost restricționat în astfel de localuri, fiind acceptat cu ușurință de către locuitori. Așadar, când ajungi acolo, va trebui sa respecți această regulă.

Italia și Malta. Cele două țări în care fumatul este interzis în baruri și restaurante s-au alăturat celorlalte state membre în 2005. Lor li s-au adăugat câțiva ani mai târziu și statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia), Finlanda și Belgia. Ultima care a impus aceleași restricții a fost Ungaria, în 2012.

 

semn luminos cu fumatul interzis prins de tavan

 

Marea Britanie. Deși nu mai este stat UE, această țară a adoptat măsuri în ceea ce privește interzicerea fumatului în locuri publice încă de pe vremea când aparținea Uniunii, astfel că atunci când călătorești acolo trebuie să respecți aceleași reguli ca și acasă.

Un lucru foarte important de care trebuie să ții cont atunci când călătorești în Uniunea Europeană este că unele dintre ele au început să interzică și fumatul în mașină, în timp ce altele urmează să adopte reguli similare. Începând cu 2022, Italia, Letonia și Lituania au restricționat utilizarea țigărilor în autoturismele proprii, urmând ca Germania să impună o lege asemănătoare.

Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia urmează să limiteze fumatul în mașini în care se află minori. Aceeași regula urmează să fie pusă în aplicare și în Germania care plănuiește să extindă măsura și pentru a proteja femeile însărcinate care merg în autoturisme alături de fumători.

Dacă plănuiești să călătorești în Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Olanda, Polonia, Portugalia sau Islanda, trebuie să știi că în aceste țări este interzis fumatul în baruri și restaurante.

În momentul de față, una dintre cele mai permisive țări legate de fumat este Elveția, aceasta votând doar interzicerea reclamelor legate de acest viciu. Așadar, dacă mergi în vacanță acolo, te poți bucura în continuare de țigarete tradiționale, dar și de alte tipuri de produse pe bază de tutun.

 

2.2. Țări în care e interzis fumatul în afara Uniunii Europene

Dacă în statele membre UE legislația este cât de cât uniformă, pe măsură ce te îndepărtezi de Europa, fiecare țară are propriile reguli legate de interzicerea fumatului. Unul dintre cele mai bune exemple este Mexicul, de unde mulți turiști se întorceau cu țigări de foi și trabucuri drept suveniruri pentru ei și pentru cei apropiați. Din fericire, acestea se găsesc acum și în România, astfel că dacă ajungi pe continentul sud-american, nu mai trebuie să le aduci tocmai de acolo.

Revenind la Mexic, țara care a interzis fumatul în mai multe spații încă de acum câțiva ani, trebuie să știi că dacă mergi acolo, vei avea voie să aprinzi țigări doar în spațiile private, cum sunt curțile. Altfel, în baruri, restaurante, mijloace de transport în comun, parcuri, birouri, hoteluri și plajele din toate stațiunile acest obicei a fost restricționat, iar dacă îl încalci, vei risca amenzi destul de mari.

O altă țară din America Centrala, de data aceasta care este foarte strictă în ceea ce privește fumatul, este Costa Rica. Acolo sunt unele dintre cele mai stricte legi în ceea ce privește această activitate care este interzisă în toate locurile publice, neexistând nici spații special create pentru fumători.

Canada și Statele Unite ale Americii sunt și ele unele dintre țările în care fumatul este interzis în foarte multe locuri publice. Ce trebuie să știi legat de aceste două state este că acolo se aplica și legile provinciilor, respectiv statelor în care mergi, așadar, acorda atenție sporită dacă ești fumător sau fumătoare și călătorești acolo.

În ce alte țări mai este fumatul interzis? Destul de multe, însă printre cele mai stricte este Noua Zeelandă. Ceea ce este unic acolo este faptul că pentru noua generație produsele din tutun sunt interzise pentru totdeauna. Cu alte cuvinte, aceștia nu mai pot achiziționa țigări fără să încalce legea. Din fericire, această regulă nu se aplica celor care utilizează țigări electronice de unică folosință sau orice alt tip de dispozitiv din aceeași arie.

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre țările în care fumatul a fost interzis și care au reguli foarte stricte legate de acest obicei, însă acest lucru nu ar trebui să te oprească să călătorești, deoarece lucrurile nu stau chiar atât de rău în ceea ce privește țigările electronice. Ce înseamnă acest lucru? Că sunt acceptate în multe dintre statele lumii, așadar, pe ele le poți folosi respectând normele în vigoare.

 

semn stradal cu fumatul si vapatul interzis

 

3. În ce țări este interzis fumatul – reguli privind țigările electronice

Dacă în ceea ce privește țigările tradiționale lucrurile sunt destul de clare, numărul de țări care le interzic fiind din ce în ce mai mare, dispozitivele electronice pentru fumat se află într-o zonă gri, în unele state fiind acceptate, iar în altele nu.

Atunci când urmează să călătorești în orice țară este bine să fii la curent cu ce spun legile legate de fumatul țigărilor electronice. Acestea sunt acceptate în România, chiar și în anumite spații închise, acolo unde nu există regulamente interne care să le interzică. Aceasta este politica abordată și de alte state europene, însă una dintre excepții este Suedia. Așadar, dacă mergi acolo, trebuie să știi că orice astfel de dispozitiv este interzis cu desăvârșire.

Pentru că țigările electronice au apărut tocmai în ideea în care fumatul clasic fusese interzis în multe țări, părerile sunt împărțite în acest moment, astfel că țara care a restricționat accesul la tutun generațiilor viitoare, adică Noua Zeelandă, accepta utilizarea acestor device-uri.

Care este viitorul fumatului și al țigărilor electronice? În acest moment este destul de greu de identificat, însă ceea ce se știe foarte bine este că, cel mai probabil, în viitor, tutunul clasic va putea fi folosit în anumite țări în propria locuință ca un hobby sau ca metodă de relaxare. În ceea ce privește dispozitivele nou apărute pe piață și gata să înlocuiască fumatul, acestea capătă din ce în ce mai multă popularitate, deoarece nu conțin nicotină, putând fi folosite pentru a renunța la acest obicei.

În concluzie, țările în care fumatul este interzis sunt destul de multe, iar lista lor pare să se mărească de la an la an. De aceea, atunci când vrei să călătorești, trebuie să te interesezi foarte bine despre legile fiecăreia pentru a evita consecințe precum amenzile. Pe de altă parte, unele dintre aceste state permit utilizarea țigărilor electronice, astfel că le poți înlocui pe cele tradiționale cu acestea pentru a te putea relaxa în continuare, ba chiar pentru a putea renunța la fumatul clasic în viitor.