Cum îți pregătești narghileaua pentru fumat

Adaugat de grigore 15.07.2022 0 Comentariu

 

De-a lungul timpului, narghileaua a reprezentat un instrument de fumat care stimula socializarea și crearea legăturilor între oameni. Istoria apariției și dezvoltării narghilelei este destul de complexă, având în vedere că prima formă a acestui instrument a fost recunoscută în secolul XVI ca un simbol al culturii indian. Nu a fost de mirare că, odată importurile maritime desfășurate de Companiile Britanice a Indiilor de Est, narghileaua a ajuns populară și în rândul persanilor, turcilor, europenilor, răspândindu-se într-un final pe toate teritoriile Globului.

Chiar dacă narghileaua a înfățișat mai multe forme în istoria sa, scopul principal a rămas același: împărtășirea unui moment special alături de cei dragi. Dacă dorești (sau poate ai făcut-o deja) să achiziționezi o narghilea ca să surprinzi o seară cu familia sau prietenii, ți-am pregătit un mic ghid care să te îndrume să pregătești instrumentul pentru fumat.

 

Cum funcționează o narghilea?

Înainte să începi să fumezi o narghilea ca un adevărat profesionist în propria locuință, trebuie să înțelegi un pic mecanismul după care funcționează acest instrument de fumat. O narghilea este concepută din mai multe componente, deși nu a fost dintotdeauna cazul, fiecare având un scop bine definit pentru crearea unei experiențe plăcute în timpul fumatului. Vom readuce aminte de cele 5 piese esențiale care compun o narghilea și pe care le-am descris în detaliu în articolul despre istoria narghilelei.

Prima componentă pe care trebuie să o identifici este creuzetul narghilelei sau bolul în care se adaugă tutunul pentru narghilea și aromele adiacente pe care le preferă utilizatorul. Această componentă se găsește în partea superioară a instrumentului și este ușor de identificat datorită formei sale. Pentru a fuma tutunul pentru narghilea, vei avea nevoie de cărbuni speciali încălziți care să ardă tutunul pentru a produce abur.

O narghilea obișnuită este prevăzută, de asemenea, cu o tăviță așezată pe fundul creuzetului în care se depozitează cenușa generată în urma aprinderii tutunului. Scopul tăviței este acela de a preveni murdăria și dispersarea cenușii în aerul dintr-o încăpere.

Pentru ca aburul să se creeze și să poată fi dispersat conform din narghilea în gura utilizatorului și apoi în aerul din încăpere, există o coloană metalică care ajută la crearea acestui flux de aer. Furtunul este o altă componentă a narghilelei și este conectat de baza instrumentului prin coloana metalică. Baza narghilelei trebuie umplută cu apă, astfel încât să stimuleze răcirea tutunului (shishei) în timpul fumatului. De asemenea, vasul cu apă are scopul de a filtra fumul creat în urma aprinderii tutunului pentru ca acesta să fie blând cu plămânii atunci când este inhalat și să nu fie la fel de puternic ca în cazul aprinderii unei țigări. Tocmai de aceea, narghileaua poate fi un instrument de fumat chiar și pentru nefumătorii obișnuiți.

Ultima componentă care trebuie amintită este muștiucul localizat la capătul furtunului prin care este transportat aburul către gura utilizatorului.

Acum că ai înțeles cât de cât care sunt componentele unei narghilele, a venit momentul să o pregătești pentru fumat:

 

 

Cum se pregătește narghileaua pentru fumat

1. Curățarea instrumentului pentru fumat

Chiar dacă de abia ai achiziționat narghileaua și nu ai apucat să o folosești în scopul fumatului cu prietenii, este important să o cureți înainte de orice utilizare deoarece pot apărea tot felul de reziduri. Curățarea narghilelei te va ajuta să păstrezi o aromă curată și proaspătă a tutunului și aromelor pe care le adaugi ulterior. Poți să o cureți foarte ușor doar cu apă și săpun.

Acordă o atenție deosebită clătirii și uscării furtunului, deoarece acesta poate fi expus la rugină atunci când rămâne ud pentru prea mult timp. Curăță narghileaua după fiecare sesiune de fumat și, dacă este posibil, folosește doar produse speciale de curățare destinate unei narghilele.

 

2. Pregătirea bazei (a vasului cu apă)

Acum că ai identificat care este baza narghilelei, adică spațiul destinat pentru umplerea cu apă, a venit momentul să scoți capătul coloanei metalice care este conectat la vas și să adaugi apă rece. Atunci când reatașezi coloana metalică de bază, asigură-te că capătul acesteia se află la cel puțin 1 cm sub nivelul apei din interior.

Este importantă cantitatea de apă care se află în vasul narghilelei, deoarece o cantitate prea mare poate ajunge în partea furtunului și astfel, narghileaua este predispusă la o deteriorare rapidă.

 

3. Adaugă tutunul pentru fumat narghilea în creuzetul special

Poți să alegi dintr-o gamă variată de arome de tutun pentru narghilea pe care să le adaugi în creuzet, adică în partea superioară a narghilelei. Atunci când adaugi tutunul, asigură-te că nu obstrucționezi găurile creuzetului și că umpli bolul până la aproximativ ¾ din capacitatea sa completă.

Apasă ușor pe suprafața tutunului, astfel încât să creezi un strat uniform în creuzet.

 

4. Pregătește cărbunii speciali pentru aprinderea tutunului

Ca să adaugi cărbunii fierbinți pentru aprinderea tutunului, va trebui să acoperi creuzetul cu un accesoriu special sau cu o folie de aluminiu în care să dai câteva găuri mici. Nu există un răspuns corect sau greșit cu privire la câte găuri trebuie să dai, dar odată cu experiența de utilizare a narghilelei, îți vei da seama ce funcționează mai bine pentru tine.

Deasupra foliei sau accesoriului pentru narghilea, se așează doi cărbuni fierbinți. Acest lucru este influențat de mărimea creuzetului, dar în cazul narghilelelor obișnuite cu un singur furtun, doi cărbuni sunt suficienți pentru aprinderea tutunului. Dacă vrei să obții cantitatea dorită de fum, va trebui să te joci un pic cu cei doi cărbuni pe suprafața creuzetului înainte de a începe să inhalezi aburul produs de narghilea.

Ultimul pas în acest sens este să te asiguri că bolul pentru tutun și coloana metalică sunt bine conectate, iar cărbunii sunt poziționați pe marginea foliei pentru a începe sesiunea de fumat.

 

Cum să fumezi o narghilea în mod adecvat

Acum că ți-ai setat narghileaua, te poți bucura de experiența fumatului. Dar fumarea unei narghilele este o artă, cum este și cazul trabucurilor care necesită pregătire în prealabil și răbdare pentru a fi savurate.

Este important să inhalezi lent și ușor din furtunul instrumentului, mai ales la începutul sesiunii de fumat, atunci când narghileaua se află într-o stare incipientă de încălzire. Inspiră și expiră aburul extras din narghilea utilizând o tehnică de respirare uniformă și completă, menținând un nivel constant și normal de respirație. Dacă ești începător în arta fumatului unei narghilele, s-ar putea să fii tentat să inspiri puternic din furtun, dar acest lucru doar va provoca o supraîncălzire a tutunului și va duce la modificarea aromei. Indicat este să iei o pauză scurtă de un minut sau două între inhalații pentru a evita atât supraîncălzirea tutunului, cât și o posibilă senzație de amețeală.

Acum că am stabilit toate aspectele necesare pentru pregătirea narghilelei și a modului în care poți să fumezi o narghilea, trebuie doar să te bucuri de această experiență alături de cei dragi!