Legea fumatului la locul de muncă - drepturile și obligațiile fumătorilor la job

Adaugat de grigore 22.01.2024 0 Comentariu

barbat stand la o masa si fumand dintr-o tigara electronica

 

Munca este o activitate necesară atât pentru individ, cât și pentru societate. Prin muncă, majoritatea oamenilor își câștigă existența, în timp ce societatea în ansamblul ei ajunge să progreseze și să genereze noi bunuri și servicii. Totuși, munca poate, deseori, să vină la pachet și cu o cantitate semnificativă de stres și oboseală pentru cei care o prestează. Drept urmare, aceștia au nevoie de modalități prin care să se destindă și să se deconecteze de la rutina presupusă de activitatea lor de zi cu zi.

Fumatul este o modalitate de relaxare des întâlnită printre angajați. Acest obicei îi face pe cei care lucrează să ia o pauză de la activitatea lor zilnică pentru a se deconecta. Deseori, fumatul la locul de muncă se transformă într-o activitate socială. Pauza de țigară la muncă devine, astfel, o activitate la care se înscriu tot mai mulți colegi. Acest tip de pauză este una legiferată în România. În continuare, îți vom prezenta cele mai importante prevederi legale, ce drepturi au angajații, dar și ce obligații trebuie să respecte.

 

Cuprins:

1. Legea fumatului la locul de muncă - ce obligații au angajatorii

2. Codul muncii - pauza de țigară și durata ei

 

1. Legea fumatului la locul de muncă - drepturi și obligații pentru angajatori

Fumatul este una dintre cele mai frecvente activități în rândul populației din țara noastră și nu numai. În anul 2022, în urma unui studiu, site-ul Eurostat a relatat faptul că nu mai puțin de 19,8% dintre locuitorii români sunt fumători. Deși reprezintă aproape 20% din populația din România, fumătorii nu sunt majoritari, astfel că obiceiul lor preferat este unul care se supune anumitor rigori legislative.

 

Legislația din România care vizează fumatul la locul de muncă

Cea mai importantă lege care vizează fumatul este legea 15 din 2016, prin care s-a interzis fumatul în spațiile publice închise, dar și fumatul în spațiile închise de la locul de muncă. O altă lege din România care are impact asupra obiceiului de fumat la locul de muncă este legea 349 din 2002, împotriva efectelor consumului produselor din tutun. Totodată, ordinul Ministerului Afacerilor Interne numărul 163 din 2007 este important, deoarece el definește Normele generale de apărare contra incendiilor.

 

tigareta aprinsa stand pe o balustrada

 

Conform tuturor acestor legi, fumatul în spații închise este interzis, inclusiv la locul de muncă. Sunt exceptate de la regulă doar spațiile special amenajate. Atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, există obligații care rezultă din aceste legi. Despre drepturile fumătorilor la locul de muncă, cele ale angajatorilor, dar și despre obligațiile celor două părți, vei afla mai multe în cele ce urmează.

 

Ce înseamnă spațiu închis la locul de muncă?

Deocamdată, trebuie să știi că, în conformitate cu legislația din România, se consideră a fi spații închise la locul de muncă toate acele zone care au un tavan sau un acoperiș și care sunt delimitate de minimum doi pereți, indiferent dacă aceștia sunt permanenți sau temporari. Bineînțeles, spațiul respectiv trebuie să facă parte dintr-o clădire în care se desfășoară activități de muncă, pentru a putea fi considerat loc de muncă.

Din acest punct de vedere, interzicerea fumatului în spațiile închise, conform definiției, vizează protejarea nefumătorilor, precum și evitarea incendiilor. Pentru a veni în sprijinul fumătorilor, angajatorii pot să amenajeze camere speciale pentru fumat, cum sunt cele din unele aeroporturi. Aceste camere trebuie să respecte următoarele condiții:

  • să fie folosite doar pentru fumat;
  • să nu reprezinte spații de trecere;
  • să nu reprezinte spații care facilitează accesul în spațiile publice închise ale clădirii;
  • să dispună de sistem de ventilație care să elimine fumul rezultat din tutun;
  • să dispună de extinctoare și de scrumiere;
  • să fie marcate cu indicatoare precum “Loc pentru fumat“.

Ce obligații au angajatorii?

Amenajarea unor spații special destinate fumatului nu reprezintă o obligație pentru angajatori. Aceștia pot să recurgă la o astfel de decizie doar din proprie inițiativă, însă atunci când vine vorba despre fumatul la locul de muncă, legea definește alte obligații pe care le au companiile. Mai exact, este vorba despre obligația tuturor firmelor și instituțiilor publice de a elabora un regulament intern prin care să reglementeze fumatul, din perspectiva prevenirii incendiilor.

Dacă este vorba despre o clădire care găzduiește mai multe firme, responsabilitatea elaborării acestui regulament cade în sarcina proprietarului de drept al clădirii. Regulile sunt asumate, însă, și de către cei care închiriază spațiile din clădire pentru a desfășura activități de business. Așadar, proprietarii clădirilor și cei ai afacerilor desfășurate în cadrul lor trebuie să elaboreze și să asigure aplicarea acestor reglementări interne, astfel încât fumatul la locul de muncă să nu creeze riscuri de incendii.

Pentru a avea o siguranță mai mare că reglementările interne sunt respectate de către angajați, companiile și instituțiile trebuie să stabilească și sancțiuni. Angajatorul trebuie să elaboreze și un set de pedepse care vor rezulta ca urmare a încălcării regulamentelor interne. Legea prevede că încălcarea normelor cu privire la fumat în spații publice interioare constituie o abatere disciplinară gravă.Acest lucru le permite angajatorilor să recurgă chiar la desfacerea contractelor de muncă ale acelor salariați care încalcă în mod repetat regulamentele interne cu privire la fumat.

 

Ce sancțiuni riscă angajatorii?

Nu doar angajații sunt pasibili de condamnări, în cazul în care nu se respectă reglementarea fumatului la locul de muncă. Și firma poate să sufere sancțiuni impuse de către Poliție, dacă agenții descoperă că angajații sau alte persoane fumează în spațiile publice interioare. Entitățile juridice riscă, conform legislației în vigoare, următoarele sancțiuni, în cazul în care se fumează în interior:

  • la prima abatere - amendă de 5.000 de lei;
  • la a doua abatere - amendă de 10.000 de lei și suspendarea activității;
  • la următoarele abateri - amendă de 15.000 de lei și închiderea activității.

Nu doar Poliția poate să sancționeze angajatorii care nu respectă legea cu privire la fumat, ci și inspectorii de muncă. Aceștia pot verifica regulamentul intern al firmelor și, dacă în acesta nu există prevederi cu privire la pedepsele disciplinare pe care le riscă salariații dacă nu respectă legile privitoare la fumat, firmele sunt pasibile de sancțiuni.

 

mucuri de tigara

 

Așadar, obligația angajatorilor este de a se asigura că angajații nu fumează în spațiile închise, la locul de muncă. De asemenea, ei trebuie să creeze regulamente prin care angajații să poată fi sancționați dacă recurg la astfel de gesturi. Totodată, angajatorii pot veni în sprijinul angajaților fumători prin diverse acțiuni, precum amenajarea unor camere special destinate fumatului. În continuare, vei putea afla cele mai importante norme despre pauza de fumat la muncă.

 

2. Codul muncii - pauza de țigară și durata ei

Trebuie subliniat de la bun început că noțiunea de pauză de țigară în Codul Muncii nu există, ca reglementare. Așadar, angajații fumători nu pot beneficia de pauză de țigară legal. Însă cei care consumă țigări de foi, trabucuri sau fumează tutun apelând la pipe pot să își exercite obiceiul preferat în pauzele de care beneficiază toți angajații, indiferent dacă sunt sau nu fumători.

 

Dreptul la pauza de țigară - ce drepturi și obligații au angajații fumători?

Potrivit Codului muncii, salariații care se află la locul de muncă pentru mai mult de șase ore pe zi, beneficiază de dreptul la pauză de masă, precum și la alte pauze. Acestea sunt menționate în regulamentul intern al companiei sau în contractul colectiv de muncă, dacă este cazul.

Este important de notat că legile muncii indică faptul că pauzele nu sunt incluse în timpul de muncă. Așadar, dacă un fumător își ia într-o zi șase pauze de câte 10 minute pentru a fuma, timpul petrecut la locul de muncă ar putea să se prelungească cu o oră. În general, pentru a fi evitate neînțelegerile între angajat și angajator, prin regulamentele interne ale firmei sau prin contractul colectiv de muncă, se stabilește modul în care pauzele sunt sau nu sunt incluse în timpul de muncă.

Stabilirea unor reguli clare este necesară și prin prisma faptului că, deseori, angajații nefumători pot să se simtă discriminați în raport cu cei fumători, care ar putea ajunge să-și ia pauze mai dese. În România, de cele mai multe ori, regulamentele interne ale companiilor prevăd că salariații fumători au dreptul la pauze de țigară, iar timpul petrecut în aceste pauze se va adăuga la programul de lucru. Altfel spus, angajații fumători ar trebui să petreacă la birou un timp suplimentar, egal cu cel petrecut la fumat, în timpul zilei.

 

mucuri de tigara in scrumiera

 

Pentru o bună reglementare a pauzei de țigară, trebuie să se țină cont și de faptul că angajatorii sunt obligați să creeze condiții bune pentru ca angajații să nu fie afectați de efectele muncilor repetitive și monotone. Aceste activități pot să aibă efecte negative asupra sănătății personalului salariat, ceea ce presupune oferirea unor soluții. Printre acestea, în cazul fumătorilor, vorbim despre crearea condițiilor optime în vederea manifestării acestui obicei.

Așadar, salariații fumători au dreptul să beneficieze la locul de muncă de condiții optime în care să fumeze. În general, acest drept le este respectat prin amenajarea în spațiile deschise din jurul clădirilor a unor locuri destinate fumătorilor. Firește, locurile special amenajate trebuie să fie conforme și sigure, precum și marcate în mod corespunzător ca fiind locuri pentru fumat.

În cazul în care există angajați care au probleme cu deplasarea către locurile special destinate fumatului și amenajate în exterior, pentru ei trebuie să se creeze posibilitatea de a fuma în camere speciale. Așadar, toți angajații fumători pot să beneficieze de posibilitatea de a consuma produse cu tutun în locuri special amenajate.

 

Ce sancțiuni riscă angajații care nu respectă regulile?

Dacă un salariat fumător nu se supune regulilor referitoare la fumatul la locul de muncă, el este pasibil de sancțiuni importante. Acestea pot veni din două părți, respectiv cea a angajatorului și cea a autorităților.

 

Ce sancțiuni poate dicta angajatorul?

În Codul Muncii sunt stabilite drepturile angajatorului de a aplica sancțiuni angajaților care nu respectă legislația referitoare la muncă, regulamentul intern, dar și elementele menționate în contractul colectiv de muncă. Pedepsele pot să conste în:

  • avertismente scrise;
  • retrogradarea pe o funcție inferioară din organigramă, pentru maximum 60 de zile;
  • reducerea salariului de bază, cu 5-10%, pentru 1-3 luni;
  • reducerea salariului de bază și a indemnizației aferente conducerii, cu 5-10%, pentru 1-3 luni;
  • desfacerea contractului de muncă, pe motive disciplinare.

Conform Codului Muncii, nerespectarea regulilor cu privire la fumatul în spații închise reprezintă abatere disciplinară gravă. Astfel, angajatorul poate să recurgă chiar și la cea mai importantă dintre sancțiunile menționate anterior, respectiv desfacerea contractului de muncă, pe motive disciplinare. Mai mult, angajatul se expune și altor riscuri importante.

 

Ce sancțiuni pot dicta autoritățile?

În cazul în care are loc un control al Poliției la nivelul sediului unei firme, iar pe parcursul acestui control sunt descoperiți angajați sau terți care fumează în interior, în locuri care nu sunt special destinate acestui tip de acțiune, se vor aplica amenzi. Este vorba despre o amendă a cărei valoare poate să varieze, conform legii, de la 100 până la 500 de lei. Bineînțeles, atunci când sunt descoperite astfel de nereguli, are de suferit și firma care nu s-a asigurat că sunt respectate normele cu privire la fumatul în spațiile publice închise.

 

Ce pot face persoanele care vor să fumeze la locul de muncă?

Cea mai simplă modalitate prin care să fie simplificată viața salariaților fumători este stabilirea unor reguli clare cu privire la acest obicei, în colaborare cu angajatorul. Altfel spus, crearea unui regulament intern prin care să se stabilească clar unde se poate fuma și ce se întâmplă cu timpul dedicat fumatului.

Pentru a fi evitată orice situație neplăcută și orice neînțelegere în raport cu salariații nefumători și cu angajatorul, personalul fumător poate să se asigure că își monitorizează timpul petrecut la fumat și petrece la birou o perioadă suplimentară echivalentă cu acesta. Totodată, fumătorii pot să scurteze pauzele sau să le ia la intervale mai lungi.

Nu în ultimul rând, fumătorii se pot interesa cu privire la posibilitatea de a încerca variantele de țigări electronice sau țigări electronice de unică folosință. La fel ca modelele de narghilele pe care le poți comanda de pe TuburiAparate.ro, țigările electronice nu produc un fum toxic precum cel rezultat din arderea tutunului, astfel că în lege nu există o prevedere care să interzică utilizarea acestora în spații publice, exceptând mijloacele de transport în comun.

 

femeie aprinzand o tigareta cu bricheta de tip Clipper

 

Drept urmare, există posibilitatea ca unii angajatori să permită utilizarea dispozitivelor electronice pentru fumat, la interior. Dacă ești fumător și te interesează să apelezi la această variantă, este necesar să te asiguri că angajatorul este de acord. În unele cazuri, există spații special create și pentru acest tip de fumat.

În concluzie, fumatul la locul de muncă și pauza de țigară se desfășoară în conformitate cu regulamentele interne ale fiecărei companii. Dacă ești salariat fumător, asigură-te că știi care sunt regulile valabile la locul tău de muncă și respectă-le, pentru a evita orice potențială sancțiune!

 

Sursa foto: Unsplash.com