Fumatul și sportul - cum poate fi practicat fumatul de către sportivi

Adaugat de grigore 02.02.2024 0 Comentariu
raft cu greutati in sala de sport
 
Pasiunea pentru fumat este una pe care ajung să o aibă persoane din toate categoriile profesionale și sociale. Efectul relaxant pe care îl poate avea fumatul, precum și tabieturile create în jurul lui sunt motivele principale pentru care oamenii din toate domeniile și categoriile sociale aleg să îl practice. Chiar și sportivii sunt, în foarte multe cazuri, atrași de fumat. Fie că este vorba despre sportivii amatori sau cei de performanță, practicanții diverselor discipline încearcă deseori să integreze fumatul în activitatea lor.
 
Și în cazul sportivilor, fumatul nu oferă doar plăcere și relaxare, ci vine și cu provocări. În mod ideal, sportivii de performanță trebuie să înlăture din viața lor orice obicei care le-ar putea dăuna din punct de vedere al capacității lor de a da randament. Totuși, fumatul este o activitate plăcută, la care mulți nu sunt dispuși să renunțe. Așadar, ei trebuie să găsească moduri de a consuma tutun sau de a fuma în alte moduri. Iată ce poți face, dacă te afli într-o astfel de situație!
 
Cuprins:
 
1. Fumatul și sportul - cum procedează sportivii de performanță care fumează
2. Fumatul și sala - sfaturi despre ce și cum să fumezi, dacă mergi la sală
 

1. Fumatul și sportul - cum procedează sportivii de performanță care fumează

 
Chiar dacă sportul și fumatul par a fi concepte venite din lumi diametral opuse, în mod real există foarte mulți profesioniști care aleg să fumeze. Există o serie importantă de motive și factori care determină unii sportivi să apeleze la tutun sau alte produse de fumat. Acestea sunt cele mai importante astfel de motive:
 
Gestionarea stresului și a presiunii - sportul de performanță aduce cu sine presiune la nivel ridicat, iar sportivii sunt deseori afectați de stres. Fumatul este o metodă excelentă de a gestiona această presiune, deoarece oferă relaxare și calm în fața provocărilor.
 
Evadare din rutină - foarte mulți sportivi care fumează văd în această activitate o modalitate de a scăpa de rutina aglomerată și intensă. Pentru unii, obiceiul poate să ofere senzație de control asupra propriei vieți, în condițiile în care majoritatea activităților le sunt controlate de rigorile impuse de dorința de a face performanță.
 
Recompensă și plăcere instantanee - fumatul eliberează substanțe chimice, cum este nicotina, care acționează prin oferirea unei senzații de plăcere și relaxare. Sportivii profesioniști, care trăiesc într-o lume în care presiunea rezultatelor este constantă și întinsă deseori pe ani întregi, fumatul este o modalitate bună de a primi o recompensă imediată.
 
Socializare și apartenență - fumatul poate să ajute la stabilirea conexiunilor între sportivii care fac parte din echipe.
 
femeie care ridica greutati la sala
 
Gestionarea greutății - există studii conform cărora fumatul poate să aibă impact asupra greutății corporale, prin suprimarea apetitului și prin accelerarea metabolismului. Sportivii de performanță sunt deseori atenți la cum arată și ce greutate au, iar unii văd în fumat modalitatea optimă de a gestiona greutatea și de a controla senzația de foame.
 
Celebrarea rezultatelor bune - fumatul este considerat, în lumea sportului de performanță, și o modalitate de celebrare a performanțelor. Deseori, sportivii de succes sărbătoresc reușitele aprinzând trabucuri sau țigări de foi.
 
Așadar, chiar dacă legătura dintre sport și fumat poate părea paradoxală, nu sunt deloc puțini sportivii care practică această activitate, în căutarea diverselor beneficii pe care le poate oferi tutunul sau altă formă de fumat. În același timp, fumatul și sportul nu au o relație care oferă doar beneficii.
 
Fumatul de tutun vine cu riscuri inclusiv pentru sportivii de performanță. Sportivii își pot vedea afectate performanțele fizice, prin faptul că nicotina poate să reducă rezistența și capacitatea de efort fizic intens. De asemenea, pot apărea dificultăți la nivel respiratoriu, ceea ce este un mare dezavantaj în sporturile care necesită o respirație foarte bună.
 
Cum gestionează sportivii profesioniști relația cu fumatul?
 
Fumatul este o activitate care vine cu riscuri și beneficii inclusiv pentru sportivi, iar aceștia trebuie să găsească metodele prin care să-și satisfacă pofta de fumat, fără a-și afecta performanțele. Printre măsurile pe care le iau sportivii de performanță, pentru ca abilitățile lor fizice să nu fie afectate de fumat, se numără următoarele:
 
  • Înlocuirea tutunului - produsele clasice folosite la fumat sunt înlocuite de foarte mulți sportivi de performanță cu variante precum înlocuitor de tutun sau țigările electronice. Astfel, mulți aleg să folosească lichid fără nicotină pentru țigara electronică.
  • Avantajul acestei opțiuni constă în faptul că, deși permite în continuare practicarea fumatului, este eliminată din ecuație nicotina. De asemenea, scad sau dispar cantitățile de monoxid de carbon și gudron care sunt inhalate din țigările clasice, ceea ce ajută la combaterea efectelor care produc dezavantaje pentru sportivi.
  • Reducerea consumului - o altă modalitate de a minimiza efectele negative ale fumatului asupra performanței sportive este controlul cantității de produse pentru fumat care sunt consumate. Mai ales în perioada competițiilor, chiar dacă stresul atinge deseori cele mai înalte cote, sportivii se concentrează pe diminuarea cantității de țigări sau alternative pe care le fumează.
  • Gestionarea timing-ului - cercetările demonstrează că fumatul înainte de antrenamente și competiții poate să aibă un impact nedorit asupra performanțelor. Fumatul după antrenament poate avea ca efect încetinirea procesului de recuperare. În funcție de obiectivele și activitățile pe care le au, sportivii de performanță își controlează cu precizie momentele în care fumează.
  • Integrarea altor obiceiuri alimentare și nu numai - cei care fumează atunci când practică sporturi de performanță, se orientează și către compensarea printr-o alimentație foarte sănătoasă și echilibrată, o alimentație corespunzătoare și o odihnă adecvată. În acest mod, ei reușesc deseori să contrabalanseze efectele nedorite ale tutunului.
 
Sportivi de performanță celebri care fumează
 
De-a lungul istoriei sportului, au existat foarte mulți sportivi care au fumat. Unii au renunțat la acest obicei pe parcursul carierei, în vreme ce alții nu au vrut să se dezică de pasiunea lor pentru fumat. Iată câteva exemple de sportivi celebri care au fumat sau fumează:
 
Michael Jordan - celebrul baschetbalist, considerat a fi unul dintre cei mai mari sportivi din istorie, a fost un fumător în prima parte a carierei sale, renunțând la acest obicei în 1993.
 
Zinedine Zidane - fostul mare fotbalist și actualul mare antrenor francez a fost fotografiat deseori în timp ce fuma. Francezul a susținut mereu că este un fumător ocazional.
 
Marion Bartoli - celebra tenismenă care a câștigat Wimbledon în anul 2013 a admis că este fumătoare și a susținut că fumatul este un obicei care o ajută să se elibereze de stresul cauzat de sportul pe care îl practică.
 
Arturo Gatti - boxerul canadian a fumat pe parcursul întregii sale cariere, una plină de succese, și a susținut că este metoda lui de a se relaxa.
 
Mario Balotelli - fotbalistul italian, celebru pentru personalitatea sa excentrică, nu s-a ferit niciodată să se afișeze fumând.
 
barbat care fumeaza tigara electronica
 
Acestea sunt doar câteva exemple de sportivi care fumează, deoarece există mulți alții care aleg să se relaxeze în acest mod. Firește, ei sunt supervizați și de echipe de nutriționiști și alți experți care îi ajută să găsească mereu metode echilibrate de a-și satisface plăcerea, fără ca performanțele lor să aibă de suferit. O provocare mult mai mare este practicatul fumatului pentru amatorii de fitness care merg la sală.
 

2. Fumatul și sala - sfaturi despre ce și cum să fumezi, dacă mergi la sală

 
Echilibrul dintre fumat și activitatea fizică poate să ridice provocări importante pentru persoanele care doresc să creeze și să mențină un stil de viață complet sănătos, fără a renunța la metoda lor favorită de relaxare. Dacă ești pasionat de sală, dar și de fumat, o planificare inteligentă este secretul pentru a avea posibilitatea de a nu fi nevoit să abandonezi fumatul.
 
Definirea obiectivelor
 
Dacă mergi la sală, trebuie să îți definești foarte bine obiectivele pe care le ai. În funcție de aceste obiective, poți să alegi cum gestionezi fumatul și când anume să fumezi, lucru pe care ți-l vom detalia în cele ce urmează. Totuși, indiferent de obiectivele pe care le ai, dacă te apuci de fitness este foarte bine să ajustezi modul în care fumezi.
 
barbat care ridica greutati in sala de sport
 
Este foarte important să știi că echilibrul este cheia succesului, atunci când vine vorba despre fumatul în calitate de sportiv amator. Reducerea cantității de tutun consumat este ceva ce te poate ajuta să capeți forță fizică și energia necesară pentru a trece peste provocările ridicate de statutul de începător în lumea fitness-ului.
 
Compensarea prin alimentație și hidratare
 
Situația este diferită pentru cei care au deja experiență în ceea ce privește mersul la sală. Avansații, dar și instructorii de fitness sunt deseori fumători obișnuiți, care găsesc alte metode de a-și echilibra activitatea. De exemplu, ei mizează pe o odihnă de calitate și pe o alimentație excelentă. Totodată, hidratarea joacă un rol esențial.
 
De altfel, fumatul este o activitate care poate conduce la deshidratare, la fel ca sportul, iar consumul suficient de apă și nutrienți cu potențial de hidratare este obligatoriu chiar și pentru sportivii amatori. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor produse în timpul fumatului.
 
Identificarea alternativelor
 
Dacă vrei să practici sport în mod regulat, la sală de forță, dar îți place foarte mult să fumezi și nu vrei să reduci frecvența acestui obicei, ai și posibilitatea de a înlocui țigările clasice cu alternative care au un impact mai puțin dur asupra capacității corpului tău de a da randament, așa cum fac și unii sportivi de performanță. Poți să optezi pentru:
 
- țigări electronice - acestea produc vapori, în loc de fum si apelează la lichid, care poate fi inclusiv fără nicotină.
 
- tutun încălzit - dispozitivele din această categorie încălzesc tutunul, în loc să-l ardă, producând vapori care nu conțin cantități la fel de mari de monoxid de carbon sau gudron.
 
Monitorizarea efectelor
 
Dacă mergi la sală și continui să fumezi, este o idee foarte bună să acorzi o atenție sporită gradului în care oferi randament în timpul antrenamentelor. De asemenea, trebuie să ții cont și cum reacționează corpul tău după sesiunile intense pe parcursul cărora folosești diverse aparate sau te antrenezi “la liber“. Dacă observi o recuperare mai lentă sau o diminuare a capacității fizice, cel mai probabil va fi necesar să reduci frecvența fumatului sau să umbli la timing.
 
femeie care se bucura de momentul ei de fumat mini narghilea
 
Alegerea momentului potrivit pentru a fuma
 
În contextul sesiunilor de antrenament, alegerea momentului oportun pentru fumat poate să aibă un impact deosebit de important asupra performanțelor pe care le oferi, dar și asupra capacității organismului tău de a asimila corect efortul și a se dezvolta în direcția pe care o dorești. Așadar, ce se întâmplă în cazul în care fumezi înainte de sport și care sunt efectele dacă fumezi după sport?
 
Sport după fumat
 
Ideea de a fuma înainte de antrenament poate să fie una care să afecteze negativ capacitatea ta de a da randament. Asta deoarece fumatul diminuează performanțele sistemului tău respirator, iar efortul la intensitate mare ți se va părea mult mai dificil de suportat. Mai ales dacă practici sport la intensitate, precum antrenamentele tip HIIT (High Intensity Interval Training) sau CrossFit, fumatul înainte de antrenament nu este o idee bună.
 
În schimb, dacă vrei să îți crești masa musculară, iar exercițiile tale se bazează mai mult pe forță și mai puțin pe alergări și mișcări rapide, impactul ar trebui să fie unul mai puțin radical. Totodată, într-o astfel de situație, ideea de a fuma înainte de antrenament este de preferat celei de a consuma tutun sau alternative după o sesiune la sală.
 
sport alergare pe scari
 
Fumat după sport
 
Fumatul după antrenament are impact asupra procesului de recuperare. Fumul din țigară sau alte produse poate să încetinească oxigenarea țesuturilor musculare, care se vor vindeca într-un ritm mai lent. Totuși, pentru atunci când vrei să ai performanțe foarte bune în timpul sesiunilor de antrenament, cea mai bună soluție este aceea de a fuma după sport. 
 
Găsirea echilibrului între sport și fumat presupune o planificare excelentă a activității de la sală sau de pe terenul de antrenament, lucru care implică mai ales definirea clară a obiectivelor avute de către sportiv. De asemenea, integrarea obiceiurilor alimentare și de hidratare sănătoase în rutina zilnică joacă un rol esențial, la fel ca alegerea celui mai bun moment pentru fumat.
În concluzie, dacă ești sportiv amator sau de performanță, este necesar să ai grijă cât și cum fumezi, astfel încât obiceiul tău să poată fi în continuare practicat, fără ca rezultatele din sală sau de pe terenul de antrenament ori de joc să îți fie afectate.
 
Sursa foto: Unsplash.com