Eliminarea mirosului de țigară din cameră sau mașină. Cum păstrezi interioarele perfect curate fără să renunți la fumat?

Adaugat de grigore 17.07.2023 0 Comentariu

femeie fumand o tigara

 

Pentru eliminarea mirosului de țigară din cameră nu este suficient doar să deschizi ferestrele și ușile pentru a lăsa aerul să circule. Chiar și după aerisirea încăperii, fumul de țigară continuă să deranjeze, deoarece se imprimă în haine, mobilă, pereți, ceea ce menține un aer îmbâcsit și o atmosferă neprimitoare. Vestea bună este că eliminarea mirosului de țigară din casă ori din mașină devine o joacă atunci când sunt aplicate câteva sfaturi și trucuri cu eficiență garantată.

 

Cuprins:

  1. Eliminarea mirosului de țigară din cameră - Soluții naturale pentru curățarea suprafețelor și purificarea ambientului 
  2. Eliminarea mirosului de țigară - Cum te ajută plantele decorative să păstrezi aerul proaspăt? 
  3. Eliminarea mirosului de țigară din mașina personală sau de serviciu

 

1. Eliminarea mirosului de țigară din cameră - Soluții naturale pentru curățarea suprafețelor și purificarea ambientului

Eliminarea mirosului de țigară din cameră devine o necesitate mai ales în cazul celor care au renunțat la fumat sau care locuiesc cu persoane nefumătoare. Așadar, chiar dacă obișnuiești să fumezi, purificarea aerului din locuință reprezintă un semn de respect și bun simț față de persoanele care nu agreează fumul de țigară.

  • Curățarea covoarelor și mochetelor

Eliminarea mirosului de țigară din cameră implică atenție la fiecare detaliu existent în încăpere, inclusiv covoarele. Pentru igienizarea acestora trebuie doar să urmezi o serie de trucuri simple. Începe să presari bicarbonat pe covoare, lasă 30 de minute să acționeze, apoi aspiră până extragi tot bicarbonatul din fibre. Pentru un rezultat și mai satisfăcător prepară o soluție pulverizantă din ½ oțet și ½ apă. Dacă ești fumător și obișnuiești să te bucuri zilnic de țigările de foi în living, de exemplu, în pauza de cafea, atunci procesul acesta trebuie repetat în mod regulat.

  • Curățarea pardoselilor

Dacă nu ții covoare în casă, atunci curăță pardoselile cu o soluție din detergent cu pH neutru pentru suprafețe din lemn pe care să îl diluezi cu apă. Pentru suprafețele cu vinil sau linoleum aplică o soluție simplă cu apă și oțet.

  • Igienizarea pereților

Fumul de țigară se imprimă puternic inclusiv în pereți. Pentru curățarea acestora prepară o soluție din 2/3 oțet și 1/3 apă. Spală pereții și tavanul cu o lavetă sau un material textil înmuiat în acest amestec și stors temeinic ori prin metoda pulverizării.

  • Îngrijirea spațiilor închise

Spațiile închise, noptierele, dulapurile sau sertarele pot fi igienizate cu ajutorul unei soluții pulverizante pe bază de ½ oțet și ½ apă. Nu-ți face probleme în legătură cu mirosul de oțet, deoarece acesta va dispărea dacă deschizi ferestrele, dai drumul la ventilatoare sau dacă introduci în interioare castroane cu boabe de cafea. 

  • Curățarea ferestrelor

Ferestrele absorb și mențin fumul de țigară, deci folosește o soluție specială pentru sticlă. 

Pont: amână curățarea geamurilor pentru zilele plăcute, când soarele nu este puternic. Căldura soarelui grăbește uscarea suprafețelor, ceea ce favorizează semnele inestetice pe sticlă.

Eliminarea mirosului de țigară din cameră poate deveni o treabă anevoioasă în cazul pasionaților de tutun sau de țigări din foi. Astfel, dacă urmează să primești musafiri sau dacă nu dorești să creezi disconfort persoanelor cu care locuiești, atunci folosește odorizantele potrivite. Pot fi produse din comerț sau trucuri la care să apelezi în cazuri de urgență sau vizite neașteptate.

  • Odorizante de cameră pe bază de citrice

Citricele sunt cele mai indicate odorizante naturale, datorită uleiurilor cu proprietăți neutralizante a mirosurilor care se regăsesc în componența cojilor.

Astfel, dacă te-au sunat prietenii sau familia să te anunțe că sunt prin zona în care locuiești, atunci decojește rapid o portocală sau lămâie și lasă coaja la flacăra aragazului sau a brichetei. Căldura accelerează procesul de emanare a uleiurilor din coji, ceea ce va contribui la împrospătarea atmosferei.

  • Soluții odorizante cu oțet de mere

Dacă nu ai citrice în casă, atunci apelează la clasicul oțet de mere combinat cu apă. Tot ce ai nevoie este un recipient cu pompiță de pulverizare pe care să-l umpli pe jumătate cu apă și cealaltă jumătate cu oțet de mere. Această alternativă naturală este cu atât mai indicată cu cât persoanele din încăpere suferă de alergii respiratorii.

De asemenea, dacă se anunță o întâlnire de familie sau între prieteni și știi că printre invitați se numără și fumători mai poți recurge la un truc prin care păstrezi un ambient curat. Umple un bol pe jumătate cu apă și jumătate cu oțet de mere și așează-l pe un raft sau pe dulapul existent în camera unde se adună musafirii. Acest truc simplu absoarbe fumul de țigară și astfel vei scăpa de efortul spălării țesăturilor, covoarelor, pereților și draperiilor după plecarea musafirilor.

  • Săculeți cu bicarbonat de sodiu pentru dulapuri

Mai poți și alt truc eficient. Umple câțiva săculeți cu bicarbonat de sodiu și așează-i în spațiile închise pentru eliminarea fumului de țigară din țesături. 

  • Soluție odorizantă cu rozmarin și vanilie

Dacă nu obișnuiești să consumi frecvent citrice și nici cu oțetul de mere nu te împaci, atunci adaugă într-un bol apă, câteva crenguțe de rozmarin și felii de lămâie. Lasă amestecul 24 de ore, apoi toarnă-l într-un recipient cu pulverizator, picură câțiva stropi de esență de vanilie și bucură-te de un miros permanent de prospețime în locuința ta.

Eliminarea mirosului de țigară din cameră cu ajutorul odorizantelor asigură rezultatele scontate doar dacă se menține constant o rutină de curățenie a încăperii. 

Alte sfaturi:

  • În plus, aerisirea constantă a casei trebuie sa fie regulă de aur. Dacă lucrezi de acasă ori dacă obișnuiești să fumezi în bucătăria open-space a apartamentului tău, lasă aerul să circule minim două ore. 
  • Ceea ce mai ajută la eliminarea mirosului de țigară din cameră sunt țigările electronice. Aceste alternative sunt mai puțin dăunătoare decât variantele clasice, fie că folosești soluția cu lichid fără nicotină, fie că recurgi la varianta cu lichid și nicotină. Țigările electronice nu implică procesul de arderea tutunului, ci procesul prin care se încălzește soluția lichidă din interiorul dispozitivului. În acest fel te scutești singur de disconfortul creat de mirosul de tutun, iar în același timp îți protejezi sănătatea de gudron și alte soluții toxice emanate de țigările standard. În plus, poți să te bucuri de aromele preferate odată cu țigara electronică. Așa, fumatul la laptop sau în pauză de cafea va deveni mai puțin deranjant pentru cei din jur, datorită aburului emanat care se evaporă ușor. 
  • Dacă folosești ventilatoare, atunci ai grijă să înlocuiești mereu filtrele pentru a menține un aer cât mai pur, lipsit de reziduuri, impurități și microorganismele colectate de-a lungul timpului. 
  • Draperiile și perdelele sunt cel mai puternic afectate de mirosurile impregnate. Spală-le în mod regulat cu detergenți speciali. Adaugă în mașina de spălat și puțin oțet, apoi lasă-le să se usuce natural, la aer. 

Pont: pentru draperii și perdele setează o temperatură mică la mașina de spălat. O temperatură prea mare poate amplifica mirosurile impregnate în fibre.

  • Nu uita de fotolii și canapele, care de asemenea absorb mirosurile. În cazul mobilei te poți baza fără probleme pe efectele bicarbonatului de sodiu. Presară-l pe țesături, lasă-l să-și facă efectele 1-2 ore, apoi aspiră.

Eliminarea mirosului de țigară din cameră reprezintă un proces care implică răbdare și efort constant. Poți să-ți formezi o rutină de curățare bazată pe soluții chimice din comerț și pe cele naturale preparate în casă.

femeie cu tigara si bricheta

 

2. Eliminarea mirosului de țigară - Cum te ajută plantele decorative să păstrezi aerul proaspăt?

În rutina de eliminare a mirosului de țigară mai pot fi incluse și plantele pentru cei care preferă variantele naturale. Există plante decorative cu proprietăți excelente de absorbție a toxinelor. De exemplu, poți elimina mirosul de țigară din casă integrând în ambientul locuinței planta Aloe Vera. Aceasta este populară și datorită calității sale de purificare a aerului și de eliminare a toxinelor prezente în fumul de țigară.

La fel de benefică este și planta Photos sau Filodendronul. Ambele sunt plante de casă, ușor de îngrijit, care iubesc soarele și mediul umed, deopotrivă. Prin urmare, dacă ești fumător nu strică să-ți înfrumusețezi livingul sau biroul în care lucrezi și unde obișnuiești să iei pauza de țigară cu una dintre aceste plante.

În plus, plantele te încarcă și cu energie pozitivă, imprimă locuinței un aer elegant și se împacă excelent cu toate stilurile de amenajare. Transformă lupta de eliminare a mirosului de țigară într-o activitate creativă. În locul clasicelor ghivece și boluri de plante poți concepe aranjamente inedite care să dăruiască interioarelor un aer primitor. De exemplu, poți realiza aranjamente geometrice, poți păstra un colțișor special dedicat decorațiunilor și jardinierelor cu plante care să absoarbă fumul de țigară. 

 

fum alb pe fundal negru

 

3. Eliminarea mirosului de țigară din mașina personală sau de serviciu

Dacă îți place să fumezi în timp ce conduci, atunci urmează cu strictețe câteva sfaturi simple de eliminare a mirosului de țigară în mașină. Chiar dacă pare simplu să scapi de acesta printr-o simplă aerisire, trebuie să ții cont că fumul se fixează în tapițerii, ceea ce ar fi destul de neplăcut pentru restul pasagerilor din mașina ta. Așadar, fie că este vorba despre mașina personală, fie că o folosești în scopuri profesionale de transport persoane, ambientul interior trebuie mereu să creeze pasagerilor confortul optim.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru eliminarea mirosului de țigară în mașină este să elimini toate obiectele existente și să presari pe suprafețe bicarbonat de sodiu. Timpul de acțiune al acestuia este de 10 minute, după care curăță suprafețele cu ajutorul unei lavete umede.

De asemenea, poți așeza câțiva săculeți umpluți cu bicarbonat de sodiu în diverse spații ale mașinii tale. În acest fel, mirosurile nu se vor impregna în tapițerii, ci vor fi permanent absorbite de micii săculeți. După ce ai fumat în mașină, poți purifica aerul printr-o metodă simplă și rapidă.

Umple un bol cu oțet de mere, pornește ventilația și menține-o astfel timp de o oră. Dacă preferi o variantă și mai ușoară de eliminare a mirosului de țigară din mașină, atunci mizează pe proprietățile cafelei. Tot ce trebuie să faci este să umpli un bol cu boabe de cafea, pe care să-l lași câteva ore să-și facă efectul sau peste noapte. Nu este necesar să pornești ventilația sau să aerisești după asta. Boabele de cafea vor emana un parfum plăcut care va acoperi mirosul de țigară. Interiorul mașinii se îmbâcsește de-a lungul zilei, dacă îți place să fumezi în momentele libere sau cât stai la semafor. Un alt pont vizează și plasarea pungilor de cărbuni în interiorul mașinii pentru absorbția garantată a mirosului de țigară și nu numai. 

Pentru igienizarea scaunelor poți să prepari o soluție diluând ½ litru de oțet în 10 litri de apă. Apoi, întinde soluția pe toate țesăturile și elimină excesul de umiditate cu ajutorul unei lavete din microfibră.

Mai departe, trebuie să în vedere și filtrele de aer condiționat. Acestea trebuie schimbate tocmai pentru ca aerul din interiorul mașinii să rămână mereu curat. 

Așadar, eliminarea mirosului de țigară din cameră și mașină pe baza sfaturilor din acest ghid îți oferă șansa de a respira un aer lipsit de toxine. De asemenea, dacă locuiești cu nefumători sau copii, trebuie să reții că fumatul pasiv le dăunează sănătății. Experiența fumatului poate fi dusă la superlativ grație opțiunilor avansate oferite de țigările electronice. În plus, lipsa fumului și a toxinelor asociate îți va scurta considerabil timpul și efortul dedicate rutinei de întreținere și curățenie a spațiului.