Câți fumători sunt în România - date statistice și ce preferă românii să fumeze

Adaugat de grigore 16.10.2023 0 Comentariu

barbat care fumeaza o tigara intr-o incapere intunecata

Obicei controversat, în general, fumatul este o modalitate prin care oamenii se relaxează sau aleg să evadeze din cotidian. Această manifestare este una care se bucură în continuare de o popularitate crescută la nivel global, iar România nu face notă discordantă. Românii consumă tutun sau alte produse pentru fumat și aleg să o facă în moduri foarte variate. Conform statisticilor existente, pasiunea românilor pentru fumat este una aflată la un nivel mediu, raportat la datele generale de la nivelul Uniunii Europene.

Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului și a motivelor pentru care românii aleg să fumeze tutun sub formă de țigări ori trabucuri, vom analiza în detaliu informațiile statistice existente. Tot din acest articol, poți afla și care sunt celelalte tipuri de fumat practicate în România, care au crescut sau au scăzut în popularitate, pe parcursul ultimilor ani. Iată, deci, ce spun datele despre românii care fumează țigări clasice și cei care au ales să se orienteze către țigări electronice.

 

Cuprins:

  1. Câți fumători sunt în România - date statistice importante
  2. Fumători în România - preferințele de consum ale fumătorilor români

 

1. Câți fumători sunt în România - date statistice importante

 

Istoria fumatului în lume

Plăcerea oamenilor de a fuma tutun nu este un obicei de factură recentă. Chiar și pe teritoriul țării noastre, oamenii au fumat tutun încă din vremuri foarte îndepărtate, iar obiceiul este unul foarte popular și astăzi. Fumatul de tutun a apărut pentru prima dată, ca activitate, în America, acolo unde indieni nativi din zonele în care, în prezent, se află țările Mexic și Peru apelau la tutun pentru diverse ritualuri și tratamente medicinale.

Ei consumau tutun sub formă de pipe sau țigări, iar planta era considerată un element esențial pentru viața spirituală a acestor populații. Cristofor Columb a fost exploratorul care a adus tutunul în Europa, în secolul 16. Regele Ludovic al XIV-lea al Franței a fost primul mare fumător regal european, iar tot el a facilitat și intrarea în legalitate a plantei la nivel continental.

Fumatul de tutun a crescut în popularitate, iar începând cu secolul 19 tutunul a început să fie vândut în masă și a apărut industria tutunului, care se bucură și în prezent de o popularitate uriașă, la nivel global.

 

Scurt istoric al fumatului în România

În România, fumatul de tutun are o istorie lungă de câteva secole, iar primele mențiuni istorice despre acest obicei sunt regăsite în descrierile aferente secolului 17, când domnitor era Matei Basarab. Tutunul adus din zona Turciei era considerat marfă de preț, iar fumatul era un obicei specific aristocrației.

În timp, fumatul a devenit accesibil și populației largi, iar în secolul 19 au apărut și în mediul rural trabucuri și pipe, care erau foarte utilizate de către țărani. Au apărut și plantații de tutun întinse, iar în anii 1940-1950 industria producătoare de tutun a fost naționalizată. Acest lucru a condus la transformarea țigărilor românești în produs larg consumat.

Începând cu anul 1990, au început să apară și o mulțime de variante alternative pentru fumat, iar în prezent opțiunile sunt foarte numeroase. În același timp, au fost implementate și politici pentru reducerea numărului de fumători, iar legislația a fost înăsprită. În continuare, poți descoperi câți români fumează, cum ne situăm în raport cu cifrele valabile la nivelul Uniunii Europene, dar și ce tip de produse cu tutun preferă românii.

 

chistocuri de tigara de la diferite marci de tigari

 

Fumători în România - câți oameni fumează în România?

Conform unei cercetări desfășurate în anul 2011, 52,4% dintre bărbații români intervievați fumau zilnic, în vreme ce doar 18,5% dintre femei erau adepții acestui tip de activitate. Astfel, 33,8% dintre persoanele incluse în cercetare erau fumătoare zilnice. În timp, numărul fumătorilor români a scăzut semnificativ.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în 2022, procentul de fumători în România era de 19,8% din populația țării. Având în vedere că numărul total de locuitori, în același an, a fost de 19,66 milioane, numărul de fumători în România, în statistici, a fost, estimativ, de 3.892.535 de persoane.

 

Statistică fumători în România - comparația cu Uniunea Europeană

Procentul de 19,8% de fumători din populația generală, aferent României, este unul situat sensibil peste media valabilă la nivelul comunității U.E. În Uniunea Europeană, procentul total de fumători este de 19,7% din populația generală cu vârstă minimă de 15 ani. Trebuie precizat că procentele fac referire la persoanele care fumează zilnic.

Aceeași cercetare Eurostat, realizată în 2019 și actualizată în 2022, a poziționat România pe locul 17 (din 30 de țări) în clasamentul valabil la nivelul Uniunii Europene, referitor la procentul de fumători. Cei mai înfocați fumători din comunitatea europeană erau cei din Bulgaria (28,2%), Turcia (27,3%), dar și cei din Grecia, cu 27,2% din populație.

Majoritatea fumătorilor la nivelul U.E. continuă să fie bărbații, iar cei mai mulți dintre cei care au acest obicei au o longevitate în “domeniu“ de minimum zece ani. Țările din Uniunea Europeană cu cea mai mică pondere de fumători sunt Suedia, Islanda, Finlanda, Norvegia și Luxemburg. În Suedia, doar 9,3% din populație consumă tutun, în Islanda 11,2%, Finlanda 12,5%, Norvegia 12,9%, iar în Luxemburg 13,5% din populație este fumătoare.

 

Cum fumează românii, pe sexe

O statistică foarte interesantă este cea referitoare la procentele fumătorilor din România, raportat la sexe. La fel ca în cazul cercetării efectuate în 2011, și datele din 2022 arată că bărbații fumează într-o proporție mult mai mare decât femeile. Bărbații din țara noastră sunt, de altfel, printre cei mai înfocați fumători din Europa.

La nivelul Uniunii Europene, cei mai mulți bărbați fumători se regăsesc în Bulgaria, Letonia și România. 37,6% dintre bărbații bulgari fumează, 34,4% dintre letoni și 30,6% dintre români! Comparativ cu bărbații, femeile din țara noastră sunt mai slab reprezentate în statistici, doar 7,5% dintre ele fiind fumătoare.

La nivel european, femeile fumează cel mai mult în Bulgaria, Croația și Germania (20,7%, 19,2%, respectiv 18,6%). Totodată, este remarcabil echilibrul din Danemarca, acolo unde 11,7% dintre bărbați și 11,8% dintre femei fumează. Conform statisticilor, 78,1% dintre bărbații europeni și 73,5% dintre femeile fumătoare au acest tabiet zilnic de cel puțin 10 ani.

 

femeie care isi aprinde tigara cu o bricheta cu gaz

 

De ce se apucă românii de fumat?

Cercetările științifice au relevat faptul că există multe motive pentru care cetățenii din România se apucă de fumat, iar în ultimii ani poate fi observată o scădere a vârstei medii la care românii încep să fumeze. Creșterea este una semnificativă, în special în rândul consumatorilor de sex feminin. Printre motivele menționate de cercetători pentru înclinația românilor tineri către a se apuca de fumat se regăsesc:

  • toleranța crescută față de fumat a mediilor în care tinerii petrec timpul;
  • acțiunile de marketing ale companiilor din industria tutunului;
  • influența anturajului și a grupurilor sociale din care tinerii fac parte;
  • apariția stresului și a anxietății în viața tinerilor, care apelează la tutun pentru a se relaxa;
  • curiozitatea de a încerca senzațiile oferite de fumat.

2. Fumători în România - preferințele de consum ale fumătorilor români

 

Alte informații inedite despre fumătorii români

Cercetările realizate la nivelul Uniunii Europene și datele furnizate de Comisia Europeană au scos în evidență și alte informații interesante despre fumătorii din România. Pe lângă procentele care descriu diferențele pe sexe, există și date care scot în evidență nivelul de educație și veniturile fumătorilor.

Astfel, 16% dintre fumătorii români nu au venituri mari, în vreme ce 22% dintre fumători câștigă salarii foarte bune. În ceea ce privește educația, datele statistice colectate și interpretate în 2022 arată faptul că 13% dintre fumători nu au finalizat studii superioare, în vreme ce 18% sunt absolvenți de facultate.

La fel ca în 2011, continuă trendul de scădere a vârstelor la care românii încep să fumeze. Astfel, 31% dintre tinerii cu vârste din intervalul 15 - 16 ani fumaseră cel puțin o dată în luna de dinaintea interviului realizat de către cercetători. În Uniunea Europeană, procentul mediu de fumători în ultima lună, la această categorie de vârstă, este de doar 21%.

 

barbat care isi aprinde o tigara

 

Pe lângă numărul și motivațiile fumătorilor de tutun din România, foarte interesante sunt și informațiile referitoare la preferințele acestora în materie de tipuri de fumat. De la țigări de foi și până la țigări electronice de unică folosință, categorii de produse disponibile și în oferta TuburiAparate.ro, românilor le place să experimenteze fumatul în diverse forme. Află, în cele ce urmează, mai multe detalii despre ceea ce preferă aceștia!

 

Ce tipuri de fumat preferă românii?

Fumatul în România presupune alegerea dintr-o varietate deosebită de forme și metode, astfel că este firesc ca preferințele persoanelor să fie și ele multiple. De altfel, există inclusiv fumători cărora le place să experimenteze mai multe variante, de la țigări clasice și până la narghilele sau țigări electronice de unică folosință. Iată care sunt principalele tipuri de fumat practicate în România și descoperă și alte date statistice interesante:

  • Fumatul de țigări clasice - este cel mai răspândit tip de fumat din țara noastră. Țigările convenționale sunt cea mai populară formă în care se consumă tutun în România, încă din anii 1940, însă există și alternative care câștigă teren.
  • Țigările electronice - sunt considerate a fi alternative mai sigure decât cele clasice, astfel că ele cresc în popularitate inclusiv la nivelul populației tinere. Vapatul este tot mai des încercat de români. 0,3% dintre locuitorii țării noastre aleg să consume țigări electronice zilnic.

Raportat la populația totală din 2022, acest procent se poate traduce, estimativ, în 60.000 de fumători care folosesc lichid de țigară electronică sau lichid de țigară electronică fără nicotină în fiecare zi.

În Uniunea Europeană, cei mai mulți utilizatori de țigări electronice sunt, proporțional, în Polonia, acolo unde 4,6% dintre locuitori apelează la această formă de fumat. În Islanda, 4,1% dintre oameni folosesc țigări electronice, iar în Franța proporția este de 3,4%. Există și fumători ocazionali de țigări electronice.

Aceste dispozitive sunt cele mai populare, dacă se cumulează obiceiul zilnic de consum cu cel ocazional, în Franța, Polonia și Olanda. 6,6% dintre francezi, 6% dintre polonezi și 5,9% dintre olandezi vapează zilnic sau ocazional. În Spania, doar 1% din populație alege această formă de fumat zilnic sau ocazional.

  • Narghilea - deși narghileaua este o metodă de fumat foarte veche, originară din Asia de Sud și din Orientul Mijlociu, popularitatea sa a crescut în mod impresionant în România, în ultimii ani. În orașele din țară, există foarte multe restaurante care oferă clienților acces la narghilele cu diverse arome.

Pe lângă narghilelele clasice, românii sunt și fanii narghilelelor de unică folosință, pe care le poți găsi în oferta Tuburiaparate.ro într-o gamă deosebit de largă, din punct de vedere al aromelor. La fel ca în cazul țigărilor electronice, există atât narghilele cu nicotină, cât și variante fără nicotină.

  • Trabucuri și pipe - aceste forme de fumat sunt mai rar întâlnite în România, fiind mai degrabă experiențe încercate în mod ocazional. Îndeosebi trabucurile, sunt un simbol al rafinamentului, iar numărul pasionaților de acest tip de fumat este restrâns. Cei mai mulți dintre cei care fumează trabuc sau pipă o fac în cadrul evenimentelor considerate speciale.

raft cu diferite lichide pentru tigari electronice

 

Așadar, preferințele fumătorilor din România, în materie de tipuri de fumat, sunt unele care variază și care se află într-o continuă schimbare. De foarte multe ori, ei iau în calcul și criteriul financiar atunci când aleg forma de fumat pe care să o experimenteze. În medie, costul unui pachet de țigări clasice este de 22 de lei.

Astfel, un fumător care practică zilnic acest obicei și care consumă un pachet de țigări pe zi, poate ajunge să cheltuiască pe obiceiul său aproximativ 8.000 de lei pe an. Din acest motiv, mulți fumători convenționali aleg să se orienteze către țigări electronice sau către producerea propriilor țigări, cu ajutorul tutunului pentru rulat, al foițelor și al filtrelor speciale.

În concluzie, fumatul continuă să fie un obicei popular în România, iar fumătorii sunt dornici să experimenteze acest obicei în diferite forme. Tuburiaparate.ro îți oferă o gamă foarte diversificată de țigări și alte produse pentru fumat, care te vor ajuta să te relaxezi, dar și să fumezi în variante cât mai convenabile pentru tine!

Sursa foto: Unsplash.com

Surse date statistice: Cejph și Eurostat