Batalia trabucurilor de top: cubaneze versus dominicane

Adaugat de grigore 23.03.2021 0 Comentariu

 

Cand ne gandim la trabucuri, prima tara care ne vine in minte este Cuba. Trabucul este un adevarat simbol national in tara lui El Presidente, iar cetatenii sunt mandri de mestesugul fabricarii lui. Calitatea trabucurilor cubaneze este recunoscuta international, iar pasionatii le indragesc. Totusi, Cuba nu este singura tara care produce trabucuri de top. La Est de ea se gaseste Republica Dominicana, care ocupa mai bine de jumatate din insula Hispaniola. Descoperita chiar de Columb, despre care se crede ca a fost primul european care a vazut tutunul, aceasta tara mica este un producator major de trabucuri premium. Iubitorii de “cigarros de calidad” apreciaza aromele acestora, asa ca un fum tras dintr-un trabuc dominican este o adevarata placere. Dar care dintre cele doua tipuri de trabucuri este mai bun? Afla raspunsul si secretele acestor produse de top in articolul nostru!

 

Tradiția fabricarii trabucurilor

 

Traditia influenteaza calitatea multor produse. Priceperea si secretele de fabricatie se transmit de la o generatie la alta si fiecare dintre acestea vine cu idei, tehnici si noi metode de lucru. In cazul trabucurilor, Cuba are cea mai importanta traditie. Spaniolii au construit aici fabrici inca de la inceputul secolului al XIX-lea, cand au realizat ca produsul final rezista mai bine calatoriei transatlantice decat frunzele destinate procesarii in Europa. 

Industria trabucurilor din Republica Dominicana are la baza tot traditia cubaneza de productie. Dupa Revolutia lui Fidel multi cubanezi au parasit tara si s-au stabilit pe insula Hispaniola, ducand cu ei si secretele mestesugului. In scurt timp, Republica Dominicana a reusit sa produca propriile trabucuri de top si sa concureze cu cele cubaneze. In prezent, aceasta tara din Caraibe este cel mai mare producator de trabucuri din lume. Desi produc si industrial, pentru trabucurile de top dominicanii folosesc tot rularea manuala si procedeele traditionale pe care le asociem trabucurilor cubaneze.

 

Accesibilitate si tentatia fructului oprit

 

Desi a cunoscut dictaturi, crize economice si sociale, Republica Dominicana nu a avut parte de un embargo, asa cum s-a intamplat in cazul Cubei. Industria tutunului a functionat chiar ca o gura de oxigen pentru economie, iar exporturile au crescut an de an. Cand Statele Unite au impus embargoul asupra Cubei, dupa revolutia care a transformat insula intr-un bastion comunist, producatorii de trabucuri cubaneze au pierdut principala piata de desfacere. Insa implicarea guvernului si a sovieticilor a sustinut productia si a impus standarde inalte de fabricatie.

Greu de gasit in tarile capitaliste, fiind practic interzise, trabucurile cubaneze au devenit un fruct oprit, ceea ce le-a facut ravnite de multi. Producatorii dominicani au profitat de aceasta situatie politica si practic au ocupat segmentul de piata lasat liber. Desi de calitate premium, trabucurile dominicane au fost mereu accesibile, iar acest lucru a facut ca ele sa nu egaleze faima celor din tara revolutionarilor. Astfel, celebritatea contribuie la preferinta multora pentru produsele cubaneze. Totusi, pentru unii pasionati care se lasa impresionati doar de calitatea produsului, trabucurile dominicane sunt cele mai bune din lume.

 

Calitatile fizice si experienta fumatului

 

Particularitatile trabucurilor depind de tipul de tutun folosit, de conditiile de sol, de clima si de crestere a plantei, dar si de modalitatile de pastrare si procesare a frunzelor de tutun. Caderea Uniunii Sovietice in 1990 a afectat temporar calitatea trabucurilor cubaneze, pentru ca, din cauza economiei precare, investitiile in agricultura, dar si in pregatirea oamenilor si in salarii au fost mai mici. Totusi, in ultima decada industria de profil a primit din nou sprijinul de care avea nevoie, rezultatul fiind o revenire la calitate maxima.

 

Diferente intre doua trabucuri de acelasi tip produse in cele doua tari

 

Diferentele de gust si aroma pot fi uneori destul de mari intre trabucurile cubaneze si cele dominicane. Un exemplu semnificativ este trabucul Robusto, produs in ambele tari. Ambele sunt de marime medie, dar cel cubanez este dulceag la inceput si devine din ce in ce mai complex pe masura ce il fumezi, dar fara sa devina prea tare. Gustul sau se dezvolta in nuante de cacao cu accente de mirodenii, lasand senzatia de finete. La final savoarea este mai intensa, si doar in cazurile in care este pastrat necorespunzator devine fad. 

Robusto-ul dominican este destul de diferit de cel cubanez. Gustul sau este mai complex, pentru ca invelisul este realizat din sortimentul de tutun Cameroon wrapper, iar continutul din tutun dominican. Invelisul asigura o bogatie de arome, notabile fiind caramelul, mirodeniile, scortisoara, si o dulceata discreta, care se dezvaluie spre final. Interiorul ofera aroma piperului negru si a pielii, experienta acestui trabuc fiind una bogata. Totusi, expertii au opinii impartite: unii considera Robusto-ul cubanez superior, in timp ce altii il prefera pe cel dominican.

 

Trabucurile premium reprezinta o categorie speciala in lumea produselor din tutun, care ofera pasionatilor cele mai bune arome si experiente. Atat trabucurile cubaneze, cat si cele dominicane se incadreaza in aceasta categorie, iar declararea castigatorului in batalia acestor doi campioni ai tutunului depinde doar de experienta fumatorului.