Tipuri de brichete. Diferente si recomandari pentru o experienta deosebita

Adaugat de grigore 18.05.2022 0 Comentariu

 

Majoritatea oamenilor nu cunosc care este rolul brichetei potrivite în timpul fumatului. Dar tu îți dorești să ai o experiență cât mai plăcută, nu-i așa? Atunci ai ajuns unde trebuie! Ți-am pregătit un articol care să te ajute să alegi bricheta potrivită în funcție de nevoile tale:

 

Cum au apărut primele brichete?

 

Brichetele și chibriturile au jucat un rol important în modul în care oamenii au început să utilizeze focul pentru diferite activități zilnice, inclusiv pentru fumat. Nu putem vorbi despre apariția brichetelor fără să aducem în discuție chibriturile și cum au evoluat acestea într-un mecanism modern de aprindere.

În timpul secolului XIX, tot mai mulți producători de chibrituri se concentrau pe crearea produsului perfect care să se aprindă rapid și să nu genereze un miros neplăcut puternic. În același timp, oamenii de știință își concentrau o mare parte din atenția lor asupra dezvoltării dispozitivelor portabile mai ușoare care să genereze o flacără stabilă și consecventă prin combinarea lichidelor inflamabile ale gazelor sub presiunea unei scântei. Adică, ceea ce cunoaștem noi astăzi ca fiind brichetele.

Prima brichetă a fost inventată în 1823 datorită chimistului german Johann Wolfgang Dobereiner. Dispozitivul inflamabil a fost denumit „lampa lui Dobereiner”, marcând începutul unei perioade în care focul putea fi accesat instantaneu. Singura problemă cu acest dispozitiv era dimensiunea brichetei care o făcea să fie greu de utilizat și extrem de periculoasă în anumite condiții.

Următoarele inovații semnificative în industria brichetelor au fost evidențiate de eforturile lui Carl Auer von Welsbach în 1903, în momentul brevetării ferocierumului. Această creație a permis deschiderea către conceperea brichetelor moderne mici și portabile, iar cremenele sale care creau o cantitate imensă de scântei au jucat un rol semnificativ în popularizarea globală a dispozitivului de aprindere.

După brevetarea ferocierumului, mai mulți producători și-au deschis orizonturile către producerea brichetei perfecte, majoritatea utilizând nafta, benzină și kerosen. Unul dintre primele modele populare de brichete a fost conceput de compania Ronson care a început să producă cantități mari de Pist-o-Liter (1910) și Wonderlite (1913). Ambele tipuri de brichete foloseau nafta ca sursă de combustibil pentru aprindere. Dar, în 1932, și-a făcut apariția celebra companie numită Zippo fondată de George Blaisdell, designul brichetei devenind un succes instantaneu.

Aceste încercări timpurii au marcat începutul unei noi industrii a dispozitivelor de aprindere și de a face focul mult mai accesibil tuturor oamenilor. De-a lungul timpului, aceste dispozitive au devenit atât de avansate, atât de ușor de fabricat și de utilizat și atât de ieftine, încât nu există o persoană care să nu fi ținut o brichetă în mână cel puțin o dată în viață.

 

Tipuri de brichete

 

Cu benzină

 

Brichetele cu benzină sunt cunoscute datorită design-ului metalic atrăgător pentru fumătorii din toate colțurile lumii.

 

Cu gaz

 

O brichetă cu gaz este un dispozitiv care folosește gazul ca materie primă pentru crearea scânteii și apariția focului. Având în vedere că gazul este un element inflamabil, este important să fii atent atunci când folosești o brichetă cu gaz. De obicei, acest gaz face parte din categoria gazului butan care se extrage din petrol.

Atât brichetele tip Zippo, cât și cele de la BIC folosesc gazul butan ca element pentru crearea flăcării. Diferența între cele două este că brichetele Zippo sunt reîncărcabile și pot fi folosite până la uzura maximă, în timp ce brichetele BIC sunt de unică folosință.

 

Cu arzător

 

Brichetele cu arzător tip torță sunt indispensabile mai ales persoanelor care locuiesc în mediul rural. Brichetele cu arzător funcționează în același mod ca brichetele pe gaz, singura diferență fiind aceea că flacăra este mai transparentă și mult mai rezistentă la condițiile meteorologice care o pot stinge.

Cel mai mare beneficiu al brichetelor cu arzător este că poți ținti flacăra în orice direcție, chiar și cu susul în jos fără a predispune bricheta la uzură sau fără riscul de a stinge flacăra. Din acest motiv, brichetele cu arzător sunt folosite cu preponderență pentru aprinderea trabucurilor de calitate și a carbunilor de narghilea. Durata de viață a brichetelor cu arzător depinde foarte mult de numărul de flăcări, dimensiunea spațiului unde se află combustibilul și nivelul de presiune.

 

Cu USB

 

Brichetele cu USB mai sunt numite și brichete fără flacără deoarece acestea nu produc scântei și deci nici o flacără vizibilă. Sunt un tip de brichete care se aprind cu ajutorul unei baterii prin care se încălzește bobina principală din interiorul brichetei. Bobina încălzită se folosește ulterior pentru aprinderea unei țigări sau oricăror alte elemente care pot fi apropiate de sursa arzătoare.

Brichetele fără flacără sunt foarte ușor de utilizat și nu prezintă un pericol la fel de mare ca celelalte tipuri de brichete bazate pe flamă, sunt reutilizabile pentru că sunt încărcate prin intermediul unui cablu USB și nu necesită combustibil.

 

Electrice

 

Brichetele electrice sunt puțin diferite de cele reîncărcabile cu un cablu USB deoarece, în acest caz, este utilizată energia electrică de înaltă tensiune pentru a crea un arc de plasmă încărcată între doi electrozi.

Arcul de plasmă dintre cei doi electrozi este mult mai fierbinte decât o flacără normală ca în cazul celorlalte brichete. Aceste brichete au devenit foarte populare, cel puțin pe teritoriul american deoarece funcționează foarte bine în condiții de vânt, nu necesită combustibil, sunt reîncărcabile și nu se supraîncălzesc până în momentul în care nu mai pot fi ținute în mână.

 

Brichete normale vs. reîncărcabile

 

Brichetele normale nu pot fi reîncărcate cu gaz, benzină sau printr-un cablu USB și sunt considerate de unică folosință - după ce rezervorul acestora se golește, brichetele nu mai pot fi folosite. Un tip de brichete normale care nu pot fi reîncărcate sunt cele produse sub sigla BIC.

Brichetele reîncărcabile au un rezervor prevăzut cu o supapă care permit reîncărcarea lor cu gaz sau benzină. Acest tip de brichete reprezintă o variantă ideală pentru fumătorii de pretutindeni deoarece nu pot spune niciodată că „au rămas fără brichetă”. Singura condiție este să aibă un încărcător cu gaz sau benzină la îndemână.

Brichetele reîncărcabile printr-un cablu USB prezintă la capătul opus cu cel unde se produce încălzirea bobinei, un spațiu unde poate fi introdus cablul de alimentare. Durata de alimentare a brichetelor cu USB sau electrice depinde de capacitatea bateriei și de la un brand la altul. Dezavantajul acestor brichete este că poți rămâne fără baterie foarte ușor, iar dacă nu ai cablul USB la îndemână, îți va fi imposibil să mai folosești dispozitivul.

Diferențele de preț dintre brichetele normale și cele reîncărcabile nu sunt mari și depind foarte mult de popularitatea producătorului și de calitatea garantată.

 

 

Cum se încarcă brichetele cu gaz?

 

În cele mai multe cazuri, brichetele cu gaz au un înveliș transparent favorizând identificarea momentului în care dispozitivele rămân fără combustibil. Important este să nu lași gazul să se epuizeze complet din brichetă înainte să o încarci. Atunci când rezervorul brichetei este aproape gol, a venit momnetul să o încarci cu gaz.

Încărcătoarele de gaz pot fi achiziționate de la orice tip de magazin din oraș, dar este important să te informezi înainte cu privire la mărcile disponibile și calitatea gazului ca să nu deteriorezi funcționalitățile brichetei. Dacă ai un încărcător cu gaz, va trebui să aplici presiune pe cartuș timp de 15 minute. După aceea, introdu vârful încărcătorului în supapa brichetei și apasă pe butonul care elimină gazul.

În cazul în care auzi un sunet ușor, înseamnă că gazul este eliminat și transportat în rezervorul brichetei. În caz contrar, înseamnă că vârful încărcătorului nu este așezat bine în supapă și va trebui să refaci acest pas. Dacă totul a mers bine, lasă bricheta să se răcească la temperatura camerei înainte de reutilizare.

 

Sfaturi pentru alegerea brichetei potrivite

 

Alegerea brichetei potrivite ar trebui să depindă de o serie de factori, precum:

 

Scopul utilizării brichetei

 

Deși majoritatea oamenilor obișnuiesc să utilizeze o singură brichetă pentru mai multe scopuri, acest lucru nu este neapărat un aspect avantajos. Dacă folosești aceeași brichetă pentru aprinderea unei țigări rulate, dar și pentru aprinderea unui trabuc, s-ar putea să nu te bucuri de o experiență prea satisfăcătoare în timpul fumatului.

Atât trabucurile cât și pipele au nevoie de o brichetă specială care să ardă tutunul fără să-l deterioreze, cum este cazul brichetelor cu arzător. Pentru aprinderea țigărilor normale poți folosi o brichetă pe benzină sau o brichetă electrică, în timp ce, dacă ai nevoie să-ți aprinzi aragazul și cuptorul, va trebuie să folosești exclusiv brichetele pe bază de gaz.

 

Durata de viață a brichetei

 

Este de la sine înțeles că brichetele reîncărcabile au o durată mai lungă de viață decât cele obișnuite sau de unică folosință, dacă sunt păstrate în condiții normale de uzură.

Dacă obișnuiești să fumezi în fiecare zi sau ai o întreagă familie care fumează, atunci brichetele reîncărcabile sunt varianta ideală pentru investit. Dar dacă ești un fumător ocazional, doar în contexte sociale, atunci poți folosi și o brichetă obișnuită ca să nu investești într-un încărcător cu gaz sau o brichetă cu USB.

 

Capacitatea de ajustare a flăcării

 

În cazul brichetelor care funcționează pe bază de gaz și benzină, capacitatea de ajustare a flăcării este foarte importantă. În funcție de condițiile în care te afli, s-ar putea să ai nevoie să reglezi puterea flăcării, iar dacă acest lucru nu este posibil nu o să-ți poți folosi bricheta.

 

Marca brichetei

 

Deși de multe ori tindem să achiziționăm brichete ieftine de la magazinul de la colț, acest lucru s-ar putea nu doar să afecteze experiența din timpul fumatului, dar și din punct de vedere financiar. Chiar dacă prețul este mic, la fel sunt și caracteristicile și durata de viață ale brichetei.

Când alegi să investești într-o brichetă a unei mărci populare, câștigi nu doar o satisfacție de utilizare a brichetei datorită funcționalităților și designului aspectuos, dar și un beneficiu financiar pe termen lung.