Istoria tutunului. Cine l-a descoperit si cum a evoluat aceasta industrie?

Adaugat de grigore 23.11.2021 0 Comentariu

 

Tutunul (tabacul) este o plantă din genul Nicotiana, familia Solanaceae. În lume există peste 70 de specii de tutun, cea principală (din punct de vedere comercial) fiind Nicotiana tabacum.

În urma uscării, frunzele aparținând acestei plante sunt mărunțite și fumate în tigarete, pipe, tigari de foi și trabucuri.

Istoria tutunului este una extrem de interesantă și astăzi o descoperim împreună, analizând pe rând aspecte ce țin de decoperirea acestei plante și evoluția sa de-a lungul istoriei.

 

1. Cine a descoperit tutunul?

 

Conform adnotărilor istorice realizate în jurul acestei spețe, tutunul a fost utilizat inițial în practicile religioase ale triburilor mayașe, iar cuvântul “tutun” provine de dialectul indigenilor care au populat cândva teritoriul de astăzi al insulei Tobago, din arhipelagul Antilelor.

Așadar, pe baza premiselor de mai sus, putem spune că aceste civilizații au utilizat pentru prima dată frunzele de tutun în societate, atât din considerente ce țin de misticism, dar și ca pasiune proprie, așa cum susțin istoricii pe baza dovezilor descoperite de-a lungul timpului.

 

1.1. Cristofor Columb și descoperiea tutunului

 

Însă istoria, așa cum este această spusă până în zilele noastre, atribuie descoperirea tutunului unuia dintre cei mai mari navigatori din toate timpurile: Cristofor Columb, cel care a descoperit America în 1492. Navigatorul a intrat în contact cu tutunul pentru prima dată pe teritoriul de astăzi al Cubei. 

Primele însemnări ale lui Columb despre tutun prezintă evenimentele pe care acesta le-a trăit odată cu debarcarea sa în insula Guanahani (San Salvador), navigatorul și echipajul său fiind întâmpinat care fumau în pipe de bambus un preparat ce s-a dovedit a fi obținut din frunze de tutun.

De altfel, alți navigatori pe care viața i-a purtat peste Ocean către Lumea Noua, au lăsat urmașilor scrieri privind utilizarea tutunului de către șamani, preoți și vindecători, dar și de către războinicii aparținând triburilor indiene, care obișnuiau să își otrăvească săgețile cu suc de tutun.

 

1.2. Navigatorii lui Columb aduc tutunul în Europa

 

După finalizarea expediției istorice către tărâmurile Lumii Noi, navigatorii spanioli ai lui Cristofor Columb, conduși de legendarul căpitan Francesco Romano Pace, revin în Europa. Cu această ocazie, aceștia îi oferă lui Jean Nicot, ambasadorul francez în Portugalia, un mănunchi de frunze de tutun arse, rememorând astfel obiceiuri ospitaliere ale băștinașilor de peste Ocean.

Mulți dintre cei care au luat parte la această expediție căpătaseră între timp obiceiul fumatului de tutun. Celebru este cazul lui Diego Rodriguez, ofițer sub comanda căpitanului Pace, reclamat de soție pentru că “înghite foc și scoate fum pe nas”. Drept urmare a comportamentului său considerat “eretic” la acea vreme, Rodriguez a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică.

 

1.3. Aportul ambasadorului Jean Nicot în popularizarea tutunului

 

Vă mai amintiți de ambasadorul Franței în Portugalia, cel căruia navigatorii i-au oferit în dar frunze de tutun? Ei bine, Jean Nicot este cel care a introdus tutunul la curtea regală din Paris, în anul 1585, ca un așa-zis remediu pentru: tratarea rănilor, formelor de cancer, astmului, migrenelor, distrugerea păduchilor, tratarea mușcăturilor de șarpe, iar lista poate continua.

Datorită aportului lui Jean Nicot la popularizarea acestei tutunului, planta a fost denumită ani mai târziu “Nicotiana”. De aici și până la popularizarea acestei plante pe întreg cuprinsul Europei nu a mai fost decât un simplu pas, început de nobilime și continuat apoi de oamenii de rând.

 

1.4. Cultivarea tutunului în Anglia

 

Într-o primă etapă, Nicotiana Tabacum a fost cultivată în Anglia cu rol de plantă decorativă și abia mai târziu, ca plantă utilizată consumului. Însă doar până în anul 1600, atunci când mai multe țări de pe întinsul întregului continent au interzis tabacul.

 

1.5. Cultivarea tutunului în Rusia

 

Tutunul nu s-a bucurat de o foarte mare popularitate în țările europene din Est, chiar din primii ani de la răspândirea sa pe continent. În Rusia, consumatorii de tutun prinși în flagrant pentru a doua oară erau uciși.

 

1.6. Cultivarea tutunului în Turcia

 

Aceeași soartă crudă o aveau și cei care consumau tutun în Turcia, iar povestea a continuat în aceeași manieră o foarte bună perioadă de timp.

Însă începând cu secolul al VII-lea, fumatul de pipă, trabuc și țigări a devenit o practică din ce în ce mai apreciată de cei care formau societatea acelor vremuri.

Începând cu jumătatea secolului al XIX-lea, produsele pentru fumat tutun au început să fie produse la scară industrială, tehnologizarea din spatele producției reprezentând baza pe care pasiunea pentru tutun a căpătat o asemenea amploare.

 

 

2. Când a apărut țigara: Primele semnele ale industrializării

 

1843 este anul din celebra eră a industrializării în care are loc și fabricarea primelor țigări. Prima linie tehnologică pentru realizarea țigărilor apare în America în anul 1881, garantând o producție de 200 bucăți / minut. În 1910, la nivelul întregii Europe erau deja patentate aproximativ 20.000 de mărci de țigări.

De altfel, țigările au rămas în continaure cel mai popular produs dedicat fumatului de tutun din întreaga lume. Marii producători americani produc în aces moment aproximativ o cincime din producția planetară, însumând un trilion de țigări anual.

 

3. Curiozități despre tutun din istorie și din prezent

 

Iată o serie de aspecte interesante despre tutun, adunate pentru tine în acest articol:

 

3.1. Curiozități despre tutun din istorie

  • În Evul Mediu, părerea societății despre tutun era legată de faptul că această plantă nu doar ca ar putea vindeca mai toate afecțiunile populare ale acelor vremuri, dar ar putea alunga și spiritele rele.

 

  • În cartea sa despre istoria plantelor medicinale, una dintre primele scrieri care au abordat într-o manieră holistică botanica, doctorul spaniol Nicolas Monardes (1493 - 10 octombrie1588) afirma despre tutun că ar putea trata aproximativ 36 de boli grave.

 

  • Termenul “fumat” a apărut în societate abia la sfârșitul secolului al XVII-lea. Până la acel moment, consumul de tutun este cunoscut sub denumirea de “beția uscată”.

 

  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), țigările erau incluse în rația soldaților, fiind considerate resurse la fel de importante ca hrana.

 

  • Ai putea ghici pe baza cărui nume a apărut în societate termenul “nicotină”? Ai ghicit, (Jean) Nicot, numele ambasadorului francez în Portugalia, cel care a recomandat tutun la curtea Franței la jumătatea secolului al XVI-lea, drept medicament.

3.2. Curiozități despre tutun în prezent

  • Țigările fumate într-un singur an în SUA cântăresc cât 350.000 de mașini Volkswagen Beetle, adică aproximativ 420.000 de tone.

 

  • În fiecare minut, în lume sunt vândute aproximativ 10 milioane de tigari.

 

  • În fiecare an, în India se vând aproximativ 200 miliarde de tigari.

 

  • Philip Morris nu mai este cel mai mare producător de țigări din lume. Celebru (și, de altfel, istoricul) producător de țigări american a fost detronat de China National Tobacco, un monopol de stat responsabil în prezent de producerea a 4 din 10 țigări, la nivel mondial.

 

  • Un miliard de bărbați și aproximativ 250 de milioane de femei din întreaga lume fumează.

 

4. Câte tipuri de tutun există în prezent?

 

Dacă am vorbit până acum despre istoria tutunului, este timpul să revenim în prezent, deoarece ne apropiem de finalul acestui articol.

Vrem să vorbim acum despre tipurile de tutun existente pe piață, acesta fiind împărțit în mai multe categorii, pe baza criteriilor ce țin de proveniența frunzelor utilizate sau modul în care se realizează procesarea acestora.

Mai mult decât atât, procesul de învechire, tăietura și particularitățile țării de proveniență (climă, sol, căderile anuale de precipitații) determină aceste două criterii importante despre care discutăm chiar în rândurile de mai jos:

 

4.1. Tipuri de tutun în funcție de frunzele utilizate

 

În functie de proveniența frunzelor de tutun, există pe piață în acest moment 3 tipuri principale:

 

4.1.1. Tutunul Burley

 

Arderea sa este lentă și conține un procent ridicat de nicotină. Are o culoare deschisă, fiind adesea utilizat în producția de țigarete. Sădirea semințelor de tutun Burley are loc în aprilie și mai. În timpul fumatului, tutunul Burley poate fi utilizat ca bază pentru cei care aleg mixuri aromatice.

 

4.1.2. Tutunul Virginia

 

Fiind un tutun pentru pipă ideal, tutunul Virginia poate fi cultivat mai peste tot în lume, datorita adaptabilității sale la clima temperată. Pe măsură ce se învechește, tutunul Virginia își schimbă cromatica, de la auriu la cărămiziu, iar gustul devine mai dulce.

 

4.1.3. Tutunul Latakia

 

Este o nuanță de tutun foarte închisă la culoare, principala cauză a acestei nuanțe fiind modul clasic de uscare, ce implică arderea unor cantități mari de pin și stejar. Latkia a împrumutat numele zonei din Siria, în care se regăsesc în prezent cele mai întinse culturi cu acest tutun.

 

4.2. Tipuri de tutun în funcție de tăietură

 

Cel de-al doilea criteriu ce împarte tutunul în categorii ține de modul în care acesta este tăiat, în timpul procesului de obținere a produsului final. Așadar, avem:

 

4.2.1. Tutunul Plug (presat)

 

Se comercializează sub forma unor fâșii de tutun netăiate, ce urmează să fie fărâmițate într-o etapă secundară. Tutunul presat are un stil de ardere lent, generând astfel un miros ce poate fi caracterizat de note cu o intensitate medie spre ridicată.

 

4.2.2. Tutunul Rope (funie)

 

Acest tip de tutun are un aspect unic, ce stă, de altfel, la baza numelui său. Fâșii lungi de tutun sunt împletite una cu cealalată, oferind impresia asemănării cu o funie marinarească. La utilizare, tutunul tip funie se poate secționa în funcție de preferințe sau tăria unei țigări

 

4.2.3. Tutunul Ribbon (panglică)

 

Ultima categorie de tutun despre care discutăm are aspectul unor panglici lungi și subțiri, ce pot fi ulterior secționate și introduse cu ușurință atât în foite, cât și în tuburi. De asemenea, tutunul tip panglică poate fi introdus și în bolul pipei, fiind un sortimente extrem de maleabil.

DE REȚINUT: Datorită particularităților ce însumează aspectul, forma și modul de comportare la ardere a diferitelor tipuri de tutun, acestea sunt descrise și de niveluri de acceptabilitate socială diferite. Pentru a te sigura că alegi un tutun care nu îi deranjează pe cei dragi, mai ales dacă sunt nefumători, realizează alegerile în mod corect, prin informare.

 

Ce sortimente de tutun te așteaptă pe site?

 

Tuburiaparate.ro este tutungeria online pentru comanda ta de tutun, deoarece ne dorim ca fiecare comandă pe care o plasezi să se bazeze și pe componenta de informare. Așadar, găsești o mulțime de informații relevante despre fiecare categorie de tutun sau produs individual de care ești interesat, atât în pagina sa, cât și pe blog.

Așadar, poți lua cele mai bune decizii pentru preferințele tale în materie de tutun, indiferent de zona în care te afli pe site, iar același lucru se întâmplă și în cazul celorlalte produse pentru fumat pe care le adăugăm în stocul nostru actualizat constant.

Așadar, dacă ești interesat de tutun pentru pipa, tutun pentru rulat, tutun pentru injectat, tutun de prizat, tutun de rulat Belgian sau tutunul pentru narghilea, click pe oricare dintre link-urile acestea și vezi cum arată oferta de azi. Înainte de a plasa produsele în coșul de cumpărături, citește cu atenție informațiile regăsite în paginile de produs.

Ne poți cere sfatul oricând dorești, fără nicio ezitare. Suntem dispuși să îți oferim cele mai bune sfaturi pentru ca fiecare comandă online pe care o plasezi pe tuburiaparate.ro să aibă sens pentru tine, raportându-ne la criteriile de cumpărare pe care îți construiești alegerile.

 

Istoria tutunului: Conlcuzii

 

Tutunul este o plantă istorică pentru societatea globală, fiind descoperit de navigatorii europeni, odata cu debarcarea acestora în Lumea Nouă. De altfel, istoria ne arată că cel care a adus tutunul în Europa este nimeni altul decât legendarul Cristofor Columb.

Era industrializării de la mijlocul secolului XIX a determinat o răspândire fără precedent a tutunului pe întregul Glob, iar afacerile cu produse de tutun au explodat până la începutul urmatorului veac. De aceeaa, în 1912, doar in Europa erau înregistrate aproximativ 20.000 de mărci.

În prezent, soluțiile pe bază de tutun reprezintă unele dintre cele mai bine vândute produse din oferta tutungeriilor online. Însă prin fumat, fumătorii se expun unor riscuri ce vizează propria sănătate și pot fi chiar fatale.

Fumatul poate ucide iar problemele medicale asociate fumatului sunt variate. Informează-te corect asupra riscurilor la care fumatorii se expun, iar dacă dorești să renunți la acest viciu, nu ezita să apelezi la ajutorul unui specialist!