Despre trabuc si pipa: Care sunt diferentele?

Adaugat de grigore 04.03.2022 0 Comentariu

 

Stilul de viață, contextul social, principiile și filosofia de viață a fiecăruia se materializează, pe lângă alte aspecte din viață, și în modul de a fuma. Există o multitudine de modalități de a fuma, iar fiecare modalitate se corelează cu un anumit instrument care ne ajută să îndeplinim acest obiectiv: țigări comerciale, țigări rulate sau injectate, țigări de foi, trabucuri, pipe, narghilele și multe altele. Important este să descoperi ce anume ți se potrivește în funcție de preferințele și stilul tău de viață. Desigur, există și posibilitatea combinării instrumentelor de fumat având în vedere contextul în care te afli.

Dacă ești fumător sau ai dori să intri în lumea artei fumatului de trabuc sau pipă, trebuie să înțelegi ce reprezintă acest lucru și care este diferența dintre cele două instrumente. Deși pipa și trabucul se aseamănă în ceea ce privește stilul de viață, indicând o atmosferă intelectuală, nobilă, a claselor superioare, există o serie de elemente diferențiatoare pe care trebuie să le cunoști.

 

Despre trabuc și pipă

 

Despre trabuc

  • Ce este trabucul?

Trabucul este un instrument de fumat clasic, utilizat în istorie pentru a delimita clasa socială superioară de celelalte clase. Un trabuc se recunoaște după faptul că tutunul este învelit în frunze de tutun sau într-un alt element care conține tutun și nu sunt utilizate alte materiale pentru conceperea acestuia, cum este în cazul țigărilor convenționale.

Astfel, trabucul este un instrument de fumat natural și artizanal deoarece se folosește tutun pur, nealterat prin diferite procese chimice.

  • Ce conține un trabuc?

Trabucurile sunt concepute dintr-un singur lucru - tutun. Nici o singură frunză care creează învelișul trabucului nu este tratată chimic sau modificată artificial pentru a atinge o anumită tonalitate de aromă sau miros. Procesul de prelucrare al unui trabuc este 100% natural de la aromă până la culoare.

Anatomia unui trabuc constă în trei elemente principale naturale: înveliș, liant și umplutură, toate fiind extrase din aceeași cultură de tutun. Învelișul este reprezentat de frunza de tutun care poate fi considerată cea mai costisitoare componentă a trabucului din cauză că aceasta trebuie întreținută în permanență și, în plus, aromată.

Liantul este conceput tot dintr-o frunză de tutun care se află direct sub înveliș și asigură stabilitatea umpluturii de tutun. Liantul poate fi considerat o frunză de înveliș mai subțire care nu este vizibilă atunci când te uiți la trabuc din exterior.

Umplutura poate fi realizată dintr-un singur tip de tutun, dar producătorii au descoperit că o combinație de diferite tipuri de tutun, din diferite țări, aduce trabucul la un nivel de aromă, rezistență și complexitate mult mai înalt.

 

  • Ce gust are tutunul?

Gustul de tutun clasic este tonalitatea primordială pe care o simți atunci când fumezi un trabuc. În combinațiile de tutun pentru realizarea trabucurilor poți simți mai multe tipuri de arome, precum: cafea, arome lemnoase, vegetale, de plante, etc.

  • Cum și când se fumează un trabuc

Trabucul este un instrument de fumat ideal pentru relaxare, atât pe cont propriu, cât și în compania unei persoane dragi. Pentru contextele sociale, sunt indicate țigările de foi care sunt o subcategorie a trabucurilor.

Primul pas în fumarea unui trabuc este tăierea capetelor cu ajutorul unui cutter. De obicei capetele trabucurilor sunt semnalizate astfel încât utilizatorul să cunoască cât poate să taie pentru a nu deteriora trabucul. Pasionații de trabuc știu că aprinderea acestuia nu se face ca în cazul țigărilor convenționale, cu flacăra directă a brichetei, ci prin încălzirea treptată a trabucului. În cazul în care capătul este aprins, poți să sufli de câteva ori peste el pentru a-l stinge, altfel experiența fumatului nu va fi una plăcută.

  • Tipuri de trabuc

Există două tipuri principale de trabuc, diferențiindu-se prin forma lor: Parejos și Figurados. Trabucurile de tip Parejo au o formă asemănătoare unui cilindru drept cu un capăt deschis care indică locul unde se aprinde instrumentul de fumat. Figurados sunt acele trabucuri care nu au o formă cilindrică dreaptă, de obicei capetele sunt conice finisate într-un punct ascuțit. La rândul lor, trabucurile Figurados se împart în mai multe categorii de forme.

 

Despre pipă

  • Ce este pipa?

Pipa este un adevărat instrument care poate fi conceput din diferite materiale, cele mai cunoscute fiind pipele din lemn. Altfel spus, o pipă este suportul prin intermediul căruia fumătorul se bucură de aroma tutunului. Aceste instrumente de fumat sunt foarte populare datorită stilului de viață și aspectului nobil pe care le înfățișează.

  • Ce conține o pipă?

O pipă are două elemente principale: un muștiuc și un bol sau un capăt pentru introducerea tutunului.

  • Ce gust are tutunul unei pipe?

Față de fumatul unui trabuc, pipele oferă o experiență de fumat mai uniformă, deoarece tutunul folosit nu este rulat și nu este, de obicei, o combinație între mai multe culturi de tutun.

Tutunul pentru pipă poate fi clasificat în două categorii generale: aromatic și non-aromatic sau tutun englezesc. Cel aromat atinge, așa cum denotă și denumirea, tonalități mai dulci și zaharoase. În general, tutunul aromat este umed, iar mirosul și gustul sunt mai plăcute față de tutunul non-aromatic. Pe piață pot fi găsite o varietate de arome pentru tutunul de pipă: vanilie, whisky, rom, cireșe, ciocolată, bourbon etc. Tutunul non-aromatic sau englezesc (british tobacco) are tonalități mai lemnoase și picante în comparație cu cel aromat. Pe scurt, acest tip de tutun pentru pipă are gust și miros clasic, dar mai puternic decât în cazul trabucurilor.

 

  • Cum se folosește o pipă?

Utilizarea unei pipe pentru fumat este o artă în sine. Înainte de folosire, trebuie să cureți pipa cu ajutorul unui accesoriu ca să creezi o experiență de fumat satisfăcătoare; curățarea pipei trebuie realizată și după fumat. Următorul pas este să așezi tutunul în bolul pipei. Această acțiune depinde foarte mult de forma pipei, dimensiunea bolului și tipul de tutun utilizat. Cu timpul și prin practică, vei descoperi care este cantitatea de tutun pe care trebuie să o introduci în pipă.

Este indicat să aprinzi tutunul din pipă cu ajutorul unui chibrit de lemn sau a unei brichete special concepute pentru pipă. Aprinderea se realizează printr-o mișcare circulară pe suprafața tutunului din bol. Mai mult decât atât, trebuie să cunoști modul în care se rehidratează tutunul uscat pentru pipă.

  • Tipuri de pipe

Există, în general, două tipuri de pipe care se diferențiază în funcție de materialul din care sunt concepute: pipe din lemn și pipe din briar.

Deși am discutat despre pipele tradiționale, clasice care obișnuiau să facă diferența dintre clasele sociale, tehnica de fumat pe care o prezintă pipa a dus la nașterea mai multor tipuri de pipe:

  • Pipe de apă - transformă fumul în vapori de apă prin ardere ;
  • Vaporizatoare - sau pipe pe bază de abur asemănătoare modului de funcționare a țigărilor electronice;
  • Pipe de mână;
  • Chillum - este o pipă dreaptă, aproape cilindrică, confecționată de obicei din sticlă sau plastic;
  • Bong-uri - au dimensiuni mari și necesită spațiu pentru a fi depozitate și folosite, dar și mai multe accesorii decât pipele tradiționale.

 

Trabuc și Pipă: Diferențe în vederea costurilor

 

Probabil majoritatea fumătorilor, ca să nu vorbim de persoanele nefumătoare, consideră că trabucul și pipa sunt instrumente de fumat mult mai costisitoare decât celelalte forme. Unul din motivele pentru care există această afirmație poate fi istoria de la baza ambelor instrumente, dar și modalitatea în care au fost promovate. Persoanele pasionate de istorie cunosc faptul că trabucul și pipa reprezentau un element folosit pentru delimitarea claselor sociale, acestea fiind o emblemă pentru clasa superioară.

În cele din urmă, costurile se rezumă la preferințele și alegerile fiecărui fumător. Astăzi există o plajă largă de produse, cunoscute sau mai puțin cunoscute, care pot fi achiziționate în funcție de nevoia consumatorului: poți alege un trabuc premium sau o pipă produsă de un brand de lux sau poți achiziționa produsele de la producători necunoscuți care, totodată, au prețuri mai scăzute.